Είστε εδώ
Home > FAQ news > Πιο αργοί και από «χελώνα»! «Γκρεμίζεται» το κυβερνητικό αφήγημα για τους «ταχύτατους» εμβολιασμούς

Πιο αργοί και από «χελώνα»! «Γκρεμίζεται» το κυβερνητικό αφήγημα για τους «ταχύτατους» εμβολιασμούς

Διαψεύδεται το διθυραμβικό αφήγημα της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, καθώς οι καθημερινές χορηγούμενες δόσεις είναι λιγότερες από 100.000. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πανηγυρίζει όποτε του δίνεται η ευκαιρία για τους δήθεν ταχύτατους ρυθμούς εμβολιασμού, αλλά τα νούμερα δείχνουν μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά στο news247.gr, κάνει λόγο ότι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών δείχνουν, τις δύο τελευταίες εβδομάδες (ήτοι 12 ημέρες λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων) κατά μέσο όρο γίνονταν 97.629 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 105.000-110.000. Δηλαδή υπολείπονται περίπου 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα για την επίτευξη του ημερήσιου στόχου.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό κατανοεί κανείς ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν περί τους 150.000 λιγότερους εμβολιασμούς, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός καθώς καθώς έτσι φρενάρεται το χτίσιμο του ποσοστού ανοσίας. Αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί το 50% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση του συνολικού πληθυσμού και φυσικά οι πολίτες που θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα ξεπερνούν το 25%, καθώς διαπιστώνονται ακυρώσεις ραντεβού για τις δεύτερες δόσεις.

Για την κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι ευθύνεται αφενός η καθυστέρηση εισαγωγής δόσεων αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια.

Η Πολιτεία εξ αρχής είχε να αντιμετωπίσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% από το σύνολο των πολιτών που είτε δεν θα μπορούσαν λόγω συνθηκών να εμβολιαστούν είτε δήλωναν “ταγμένοι” αρνητές.

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι το άνοιγμα στον τουρισμό δεν αναμένεται να επιφέρει τα προσδοκώμενα.

Success story για τη μόλις 20% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
To εμβολιαστικό success story επιχειρεί να γράψει εκ νέου ο πρωθυπουργός στο πεδίο του τουρισμού στη σκιά των αργών ρυθμών για την επίτευξη του τείχους ανοσίας. «Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Πελοπόννησος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μέχρι χθες η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά βίας ξεπερνούσε το 20%!

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που διαψεύδονταν οι προσδοκίες για την ένταξη ελληνικών νησιών στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, δήλωνε (στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη) ότι «η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν πράγματι στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται»!

Παρουσίασε δε ξανά ως δική του ιδέα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid «ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ακύρωση των ταξιδιωτικών πακέτων σε κόκκινους και πορτοκαλί προορισμούς της χώρας -μέχρι και τις 13 Ιουνίου- που ανακοίνωσε η TUI UK.

Επιβεβαιώνουν την αργοπορία
Η αργοπορημένη κινητοποίηση της κυβέρνησης -την παραμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου- για τους εμβολιασμούς στα νησιά αποτυπώθηκε στα στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Με την επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’ ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους φτάνουν στο 27%» επισήμανε η Αριστοτελία Πελώνη, θεωρώντας ωστόσο ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς»!

Από αναβολή σε αναβολή οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Σε ανάλογο μοτίβο αισιοδοξίας κινήθηκε χθες και Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς εκτίμησε πως «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας», σε αντιδιαστολή με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις – προειδοποιήσεις αρκετών επιστημόνων περί έλευσης τέταρτου πανδημικού κύματος το φθινόπωρο! Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ωστόσο αρκέστηκε στην «ελπίδα» να αρχίσουν εντός Ιουνίου οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, στον απόηχο της δέσμευσης (29 Απριλίου) του Γιώργου Γεραπετρίτη «για εμβολιασμό κατάκοιτων πολιτών στο σπίτι από τις 15 Μαΐου». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Βασίλης Κικίλιας δήλωνε ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα ξεκινούσαν με τα πρώτα εμβόλια…

Πηγές: news247.gr,ρεπορτάζ:Γιώργος Σακκάς

avgi.gr

Leave a Reply

six + 2 =

Top