Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Πέτσας, ο νέος Παβλόφ (του Νίκου Μωραΐτη)

Πέτσας, ο νέος Παβλόφ (του Νίκου Μωραΐτη)

Συγχωρήστε με που δε θα κάνω την κανονική ανάγνωση. Που δε θα μιλήσω για την απάτη, το σκάνδαλο, την εξαγορά των ΜΜΕ από μία διεφθαρμένη κυβέρνηση.

του Νίκου Μωραΐτη

Όχι γιατί τα παραπάνω δεν ισχύουν ή δεν είναι αποκαλυπτικά του εσμού που κυβερνάει τη χώρα. Αλλά θέλω να διαβάσω τη λίστα ανάστροφα, να τη δω στον καθρέφτη και να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Στέλιο Πέτσα.

Μπράβο του, η συνεισφορά του στην πολιτική επιστήμη, στη θεωρία της επικοινωνίας, ακόμη και στην κοινωνική ψυχολογία θα αναγνωριστεί τις επόμενες δεκαετίες. Ο Πέτσας είναι ένας νέος Παβλόφ. Το θυμάστε το πείραμα του γιατρού Παβλόφ από τα σχολικά χρόνια, όταν αποσυνέδεσε τη σιελόρροια των σκύλων από την τροφή και τη συνέδεσε με ένα εξωτερικό ερέθισμα; Το ίδιο δοκίμασε ο Στέλιος Πέτσας με τους δημοσιογράφους.

Σε μία νέα εφαρμογή της θεωρίας των εξαρτημένων ανακλαστικών, ο Στέλιος Πέτσας κατάφερε να κάνει τα ΜΜΕ να έχουν σιελόρροια στη θέα του πρωθυπουργού της χώρας. Να αντικρίζουν μία πολιτική καρικατούρα και να τη βλέπουν σαν σωτήρα Μωυσή.

Αν στο πείραμα του Παβλόφ τα πεινασμένα σκυλιά άρχιζαν να έχουν σιελόρροια με τη σκέψη στην τροφή τους, ο Πέτσας κατόρθωσε να αποδείξει ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη σιελόρροια των δημοσιογράφων. Μόνο το φαγητό αλλάζει, από τη σκυλοτροφή στα ευρώ.

δημοσιεύτηκε στο altsantiri.gr

Leave a Reply

1 + 19 =

Top