Είστε εδώ
Home > FAQ news > Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών! Με 81 ψήφους εγκρίθηκαν οι τροπολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών! Με 81 ψήφους εγκρίθηκαν οι τροπολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Υπερψηφίστηκαν με 81 ψήφους (άνω των 2/3 δηλαδή της Βουλής των 120 βουλευτών) οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, ξεκλειδώνοντας την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανοίγοντας το δρόμο για να έρθει και στην ελληνική Βουλή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, Νίκος Φραγκόπουλος, με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις 4 τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ αλλά και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Leave a Reply

Top