Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > “Παρούσα” και η Περιφέρεια Αττικής στο φετινό Athens Pride με θέμα την “θηλυκότητα” !

“Παρούσα” και η Περιφέρεια Αττικής στο φετινό Athens Pride με θέμα την “θηλυκότητα” !

Η θηλυκότητα είναι το κεντρικό θέμα του Athens Pride 2018 που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος. Εξ ου και το σύνθημα «Παρούσα» που παρουσιάστηκε μαζί με τις δράσεις της εκδήλωσης, σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παρόντες ήταν οι πρέσβεις αρκετών χωρών, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά και Μαρία Στρατηγάκη. Παρούσα δήλωσε και φέτος η Ρένα Δούρου που εξήγησε οτι η στηριξη της Περιφέρειας Αττικής στο Athens Pride ειναι στρατηγικη, διαρκής και τις 365 μερες το χρόνο και οχι μονον στην συμβολικη μερα …

«H Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να ενεργεί όχι μια ημέρα αλλά και τις 365 έτσι ώστε να είναι “παρούσα” δίνοντας το παράδειγμα», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου στη Γαλλική Πρεσβεία για την παρουσίαση του φετινού Athens Pride που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα “Παρούσα”, καθώς και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Athens Pride Week 2018 (1 – 8 Ιουνίου).

Η Περιφερειάρχης, αφού συνεχάρη τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy για τη φιλοξενία της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι το Athens Pride έχει γίνει πλέον θεσμός. «Θεσμός που δεν αφορά μόνο μια μερίδα συμπολιτών μας αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η συμβολή των διοργανωτών σε αυτό είναι αναντικατάστατη. Για αυτό και θέλω να τους συγχαρώ και να υπογραμμίσω και το γεγονός ότι η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι συγκυριακή αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή», τόνισε η Περιφερειάρχης. Η ίδια αναφέρθηκε στη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Αττικής – ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο στη χώρα μας που φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου επεσήμανε:

Κάθε χρόνο η επιλογή του κεντρικού θέματος είναι κρίσιμης σημασίας. Αναδεικνύει μια πτυχή, υπογραμμίζει μια άλλη. Συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή με Κάθε χρόνο η επιλογή του κεντρικού θέματος είναι κρίσιμης σημασίας. Αναδεικνύει μια πτυχή, υπογραμμίζει μια άλλη. Συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το φετινό θέμα σε σχέση με τις πτυχές της θηλυκότητας: “Παρούσα”. Ένα κομβικής σημασίας θέμα καθώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι η θηλυκότητα – οι πολλές μορφές της καθώς δεν υπάρχει μία μορφή – δεν είναι προνόμιο του ενός από τα φύλα. Και μάλιστα δεν λογίζεται καν ως προνόμιο σήμερα, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη.
Και αυτό γιατί σήμερα, βιώνουμε σε ένα περιβάλλον που η θηλυκή πλευρά θεωρείται μειονέκτημα.
Οι διαφορετικές πτυχές της θηλυκότητας έρχονται στο προσκήνιο, λειτουργώντας καταλυτικά, σπάζοντας τα όρια των φύλων και διεκδικώντας τα στοιχειώδη: ισονομία και ελευθερία.

Παρουσιαστής της συνέντευξης Τύπου ήταν ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Pride, Ραφαήλ Μπιλίδας, ενώ μίλησαν, επίσης, η υπεύθυνη προσβασιμότητας της εκδήλωσης, Θάλεια Κιούση και η εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, Νάνσυ Παπαθανασίου.

Το Pride διοργανώνεται για 14η διαδοχική χρονιά στην Αθήνα και είναι η δεύτερη φορά που η παρέλαση θα διεξαχθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα «Παρούσα» αφορά τη θηλυκότητα όχι ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Από την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι δράσεις του Pride Week, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιουνίου και παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον υπέυθυνό του, Μάριο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για 19 διαφορετικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη συμμετοχή. Περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, θεατρικά έργα, ταινίες, περφόρμανς, ιστορία, συζητήσεις περί πολιτικής και υγείας, shows, σπορ και πάρτι. Συνεργάτες των διοργανωτών είναι, επίσης, το 8ο Athens Open Air Film Festival, το Animasyros International Animation Festival + Agora, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η MegArt Gallery, καθώς και η θεατρική συγγραφέας Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

One thought on ““Παρούσα” και η Περιφέρεια Αττικής στο φετινό Athens Pride με θέμα την “θηλυκότητα” !

Leave a Reply

Top