Είστε εδώ

Παρέμβαση Καραμανλή με αιχμές κατά Μητσοτάκη για “κοινωνική δικαιοσύνη” – Θυμήθηκε τώρα να καταδικάσει τα μνημόνια ως “τιμωρητικά, που ελέγχονται για σοβαρά σφάλματα” (vid)

Αιχμές κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά από μήνες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», μιλώνταε για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε τη φράση του ιδρυτή της ΝΔ «όταν ένας λαός δεν μπορεί να πετύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της δημοκρατίας κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της δημοκρατίας».

«Με τη φράση αυτή, διατυπωμένη στις 5 Μαΐου 1979 στο 1ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας. Πράγματι προϋπόθεση πολιτικής ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη.

Όταν οι πολίτες ή μεγάλη μερίδα αυτών αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και σε ακραία προέκταση υπονομεύεται».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη ενότητας και αποφυγής των ακραίων αντιπαραθέσεων υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε, κατά συνέπεια, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών, σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης.

Ο δημοκρατικός διάλογος, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα» επισήμανε σε μία αναφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μπηχτή προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αρνείται πεισματικά να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναφορικά με την Τουρκία.

Ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωσή, αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας επιλέγοντας – με χαρακτηριστική πάντως καθυστέρηση… – να καταδικάσει τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην χώρα μας και τα οποία ο ίδιος ψήφισε. Συγκεκριμένα είπε ότι «φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες, γενικές, αλλά και ειδικότερα προς τη χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται, εκ των υστέρων βέβαια, για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Συνεχίζοντας την κριτική για την ΕΕ, έκανε λόγο για ημιτελές ευρωπαϊκό οικοδόμημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ χαρακτήρισε «βεβιασμένη και άκαιρη» τη διεύρυνση της Ένωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί η εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών. Έκανε επίσης λόγο για την οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, την απίσχναση του κοινωνικού κράτους, τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, που όπως είπε έχουν παίξει το ρόλο τους στην σημερινή εικόνα στασιμότητας.

«Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική), αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στην ΕΕ «τα μικροσυμφέροντα, οι στείροι ανταγωνισμοί και οι ξεπερασμένοι εθνικοί εγωισμοί, για τους οποίους προφητικά προειδοποιούσε ο Καραμανλής, επανεμφανίστηκαν και συχνά δίνεται η εντύπωση ότι υπερισχύουν των πραγματικών προτεραιοτήτων, αλλά και στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κριτική στην ΕΕ και για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία
Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην Ευρώπη για «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Αφού μίλησε για την «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατηγόρησε ορισμένα κράτη της ΕΕ ότι «κλείνουν το μάτι στην Τουρκία».

«Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της. Παρέλκει να υπογραμμισθεί ότι τα σύνορα των κρατών – μελών της Ένωσης είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι ο σεβασμός και η πιστή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμελιώδες αξίωμα που απορρέει από το σύστημα αρχών και αξιών της Ευρώπης» είπε ο κ.Καραμανλής.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται πάνω από όλα από τις περιστάσεις, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση.

«Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της. Όχι μόνο προς όφελος των μελών της, αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

με πληροφορίες από efsyn.gr , avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *