Είστε εδώ

Πάρε, δώσε ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ …

Ανεξήγητο και όμως αληθινό.

Το ΥΠΕΝ από την μια, στα χαρτιά, διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, εσχάτως ΡΑΑΕΥ, δίνοντας της το δικαίωμα να ρυθμίζει και άλλους κλάδους όπως αυτός των υδάτων και αποβλήτων, από την άλλη, στην πραγματικότητα, παρεμβαίνει στο έργο της. Με άλλα λόγια, από τη μια της δίνει και από την άλλη της παίρνει.

Και εξηγούμαστε με ένα πρόσφατο παράδειγμα, αυτό με την τελευταία παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ γύρω από τα διαθέσιμα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και το κατά πόσο αυτά πληρούν τους κανόνες που εν πολλοίς, εφαρμόζει και ελέγχει η ίδια. Τι έκανε το ΥΠΕΝ; Παρενέβη άμεσα στις θέσεις της αρχής, χωρίς να εξετάσει την συλλογιστική και τα επιχειρήματά της, υποκαθιστώντας την έναντι της αγοράς.

Κοινώς παίρνει τις αποφάσεις υπέρ της αγοράς χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις θέσεις της ΡΑΑΕΥ. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις αρχής και Υπουργείου τελικώς θέτουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: είναι η ύπαρξη της ΡΑΑΕΥ επιθυμητή για το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση; Το να μεταφέρεις συνεχώς αρμοδιότητες στην αρχή προκειμένου να πιάνεις ορόσημα του RRF σίγουρα δεν απαντάει στο ανωτέρω ερώτημα. Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό μπορούν να δοθούν μόνο από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ. Το βασικό ερώτημα παραμένει το κατά πόσο θέλουμε μια ανεξάρτητη αρχή και κατά πόσο σεβόμαστε τις θέσεις της επί θεμάτων που αφορούν τις αγορές που εποπτεύει.

Ο Διακόπτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *