Είστε εδώ

Παρασκήνιο: Πως η υπόθεση Πάτση στοίχισε στον Σάλλα μια τράπεζα! Τι συνέβη με την Παγκρήτια και η καραμπόλα της τελευταίς ώρας που την έφερε στο χαρτοφυλάκιο Μπάκου – Καϋμενακη

Ένα πολιτικο-οικονομικό θρίλερ με επίδικο την Παγκρήτια Τράπεζα Χανίων, αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth της οικονομικής ιστοσελίδας power game.gr του Ομίλου των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (Γ. Κουρτάκης).

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, μια σειρά από “καραμπόλες” που περιείχαν από επιχειρηματικό παρασκήνιο μεχρι πολιτικές συγκρούσεις και αποκαλύψεις σκανδάλων, έκρινε τελικά σε ποια χερια θα καταλήξει η Τράπεζα.

Η στήλη, που είχε ενημερώσει πρώτη, για το εδιαφέρον του εφοπλιστικού δισύμου Μπάκου – Καϋμενάκη και tου συνεργάτη τους κατασκευαστή Εξάρχου, το οποίο πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο των περιφερειακών σταθμών ACTION24 και ATTICATV, για την απόκτηση της Παγκρήτιας Τράπεζας Χανιων, απκαλύπτει όλο το παρασκήνιο, που πέταξε εκτός παιχνιδιού τον Μιχ Σάλλα, αλλά και τις κινήσεις πίσω από τα φώτα του Γάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ρεπορτάζ:

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της Παγκρήτιας να περάσει στα χέρια του Μιχάλη Σάλλα. Στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε με θεσμικό τρόπο να «ελέγξει» τη διαδικασία της αύξησης. Σε πρώτη φάση κατάφερε να φέρει κοντά του, τους δύο ανθρώπους που διευθύνουν την Παγκρήτια. Τον Αντώνη Βαρθολομαίο και τον πολύπειρο στα τραπεζικά Δημήτρη Δημόπουλο. Στην πρώτη φάση της αύξησης, όσοι συνομιλούσαν με τον Στουρνάρα, αποκόμιζαν τη βεβαιότητα του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με το μέλλον της Παγκρήτιας. «Θα πάνε όλα καλά» έλεγε. Μάλιστα έσπευδε να διευκρινίσει ότι η αισιοδοξία του, ήταν αποσυνδεμένη από τη συμμετοχή ή όχι του Σάλλα.

Με αφορμή τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει οι Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου για την εξαγορά της Τράπεζας Σερρών, μαθαίνω ότι είχαν ανοίξει (μεταξύ των άλλων) και δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι επιχειρηματίες είχαν καταστήσει σαφές προς τον κεντρικό τραπεζίτη, πως ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επρόκειτο για τράπεζα που είτε θα είχε (ήδη), είτε θα επρόκειτο να λάβει άδεια πανελλήνιας λειτουργίας. Και ενώ Στουρνάρας και Εξάρχου, συζητούσαν για την Τράπεζα Σερρών, προέκυψαν οι εξελίξεις με την Παγκρήτια. Κάπου εκεί άρχισε ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο με πρωτοβουλία του κεντρικού τραπεζίτη. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος για να πουν το «ναι» οι τρεις επιχειρηματίες, από τη στιγμή που ο Εξάρχου, είχε καταλήξει στο επιχειρηματικό πλάνο, σε σχέση με την εμπλοκή, στον τραπεζικό κλάδο.

Από αξιόπιστη πηγή μαθαίνω ότι μετά τη λήψη της απόφασης των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, υπήρξε συνάντηση με τον Μιχάλη Σάλλα. Μάλιστα όπως μαθαίνω ρόλο συνδέσμου προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι δυο πλευρές είχε πρόσωπο (αν δεν κάνω λάθος δημοσιογράφος) που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τις δυο πλευρές. Ο Σάλλας που προφανώς είχε καταλάβει ότι οι τρεις επιχειρηματίες είχαν το πράσινο φως, τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Στουρνάρα, απλώς ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο που είχε ξεκινήσει. Όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, λένε ότι όχι μόνο θα υλοποιήσουν το πλάνο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση, αλλά σύντομα θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, χωρίς να αποκλείουν εκτός από την Τράπεζα Χανίων, στη νέα μεγάλη Τράπεζα να ενταχθεί και το asset της Τράπεζας Σερρών.

Η καραμπόλα της τελευταίας στιγμής

Μετά απ΄ όλα αυτά είχαμε και την καραμπόλα της τελευταίας στιγμής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, η οποία προέκυψε από την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, ανατρέποντας τις μετοχικές ισορροπίες και καθαιρώντας από τη θέση του στρατηγικού επενδυτή το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα. Το εφοπλιστικό – επιχειρηματικό τρίδυμο των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου κάλυψε όλα τα αδιάθετα και είναι πλέον ο νέος μεγαλομέτοχος και στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια, με ποσοστό 32,5%.

Τι έγινε και άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή ο Μιχ. Σάλλας και δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ; Bad timing για τον ίδιο, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης του Α. Πάτση, ο οποίος συμμετέχει στο Lyktos, μέσω της κυπριακής Horselord LTD της οποίας είναι αποκλειστικός μέτοχος. Και όχι μόνο. Μέλος του ΔΣ του Lyktos είναι ο γιος του Α. Πάτση, Πάρις. Κάπως έτσι λοιπόν, ο δρόμος του Μιχ. Σάλλα στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας κόπηκε και με «δάκτυλο» Πάτση. Και πλέον το Lyktos Group περιορίζεται στο 11,25% της Παγκρήτιας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *