Είστε εδώ
Home > the FACEBOOK PROJECT > “Παρακαταθήκη η ανοιχτή ματιά της για τη Δημοκρατία” – Η Ρένα Δούρου αποχαιρετά τη Βιργινία Τσουδερού

“Παρακαταθήκη η ανοιχτή ματιά της για τη Δημοκρατία” – Η Ρένα Δούρου αποχαιρετά τη Βιργινία Τσουδερού

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών η τέως υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, πολιτική προσωπικότητα που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Κόρη του Εμμανουήλ Τσουδερού, πρωθυπουργού της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο (1941-1944) και της Μαρίας το γένος Θειακάκη, η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 24 Ιουνίου 1924. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιονομικά στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα (ΗΠΑ) και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στο Ράντκλιφ-Χάρβαρντ (ΗΠΑ).

Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1951-56), ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα διετέλεσε συντάκτης στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Βήμα» (1958-1967) και σύμβουλος στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Σημαντική υπήρξε και η αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ιδιαιτέρως με την ιδιότητα της γενικής γραμματέως της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και να κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (Μάρτιος – Αύγουστος 1973).

Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και το 1974 εξελέγη, για πρώτη φορά, βουλευτής Αθηνών (Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις), θέση στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του 1977. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ, τον Μάρτιο 1979.

Στις εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ως ανεξάρτητη-συνεργαζόμενη με τη ΝΔ. Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών, καθώς και βουλευτής Επικρατείας τον Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990 (ΝΔ). Διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ (1990-1991), πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Θράκη (1990) και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης και Αιγαίου (1991). Με γνώση και εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Βιργινία Τσουδερού ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών (1991-93) στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με μία ξεχωριστή ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποχαιρέτησε σήμερα τη Βιργινία Τσουδερού, κάνοντας ειδική μνεία στην παρακαταθήκη που αφήνει για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την ισότητα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής έγραψε:

Πολιτικός και δημοσιογράφος, η Βιργινία Τσουδερού αφήνει παρακαταθήκη την κοσμοπολίτικη, ανοικτή ματιά της για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Πολιτισμό. «Για τα μικρά και τα μεγάλα» του τόπου μας“.

πληροφορίες για τη Βιργινία Τσουδερού από την kathimerini.gr

Leave a Reply

Top