Είστε εδώ

Παππάς για την κρυφή διπλωματία Μητσοτάκη-Σπυράκη: Το “Μακεδονικό” θα γίνει πικρός καφές για την Πειραιώς – Η ΝΔ, όπως και το ΔΝΤ, είναι πράγματα αχρείαστα

«ΝΔ και ΔΝΤ είναι πράγματα αχρείαστα όταν υπάρχει αισιοδοξία και εντελώς άχρηστα για να επαναφέρουν την επανάκαμψη», τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.
Για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, υπογραμμίζει ότι «υφίσταται αρκετός δημοσιονομικός χώρος, και μια ακύρωση του μέτρου δεν μας βγάζει εκτός των συμφωνημένων στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων». Προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι «με έναν νόμο και για τον ίδιο λόγο θα ακυρωθεί του χρόνου και η μείωση του αφορολόγητου».
Δηλώνει με βεβαιότητα ότι «υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την συνάντηση Ζάεφ – Σπυράκη, ο κ. Παππάς τονίζει πως «τελικά το “Μακεδονικό” θα καταστεί πικρός καφές για τη ΝΔ».
Ο κ. Παππάς δεν παραλείπει, τέλος, να αφήσει αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «κόμμα που αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά δεν μπορεί να βάζει κόκκινη γραμμή στον νόμο Κατρούγκαλου και να ανάβει πράσινο φως για το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Αν η κυρία Γεννηματά θεωρεί πιο “ταιριαστή” τη συστράτευσή της με ένα κράμα ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, ας το πει καθαρά».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παππά:
Έχετε πει ότι «ο νόμος καταργείται με νόμο», αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων. Υπάρχει όμως και το αφορολόγητο. Ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης;
Μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται πως το τέλος των Μνημονίων δεν ήταν απλά μία ακόμα ημέρα στο ημερολόγιο. Ήταν το σημείο εκκίνησης μιας νέας εποχής, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση -και αυτό το πετύχαμε για κάθε επόμενη κυβέρνηση- μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές, χωρίς να μπαίνει σε παζάρια με τους εταίρους.
Προχωράμε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Η οριστική λήξη του μνημονίου επικυρώθηκε και από την πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας και τα τακτοποιημένα οικονομικά μας. Υφίσταται αρκετός δημοσιονομικός χώρος και μια ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, δεν μας βγάζει εκτός των συμφωνημένων στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων.
Με ένα νόμο και για τον ίδιο λόγο θα ακυρωθεί του χρόνου και η μείωση του αφορολόγητου.
Αυτό που δεν ακυρώνεται -ούτε από το δημόσιο διάλογο ούτε από τη συνείδηση του κόσμου- είναι η φαντασίωση της ΝΔ για ένα τέταρτο μνημόνιο.
ΝΔ και ΔΝΤ είναι πράγματα αχρείαστα όταν υπάρχει αισιοδοξία και εντελώς άχρηστα για να επαναφέρουν την επανάκαμψη.
Λέτε πως η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Θα προλάβετε; Ακόμη κι αν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών εγκαίρως, πώς θα διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός;
Κάποιοι μιλούν για ενδοκυβερνητικές διαφορές -που, ναι, δεν είναι η καλύτερη δυνατή εικόνα- και ξεχνούν ότι διαφορές επί του «Μακεδονικού» υπήρχαν και μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου στην προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ, με δεδομένο πως αυτή είναι προς το συμφέρον της χώρας, φιλοδοξούμε να πείσουμε σχετικά και τον εταίρο μας.
Σημαντικότερο αυτού είναι, όμως, η αποκάλυψη της κρυφής διπλωματίας Μητσοτάκη, ο οποίος -μέσω της κυρίας Σπυράκη- ομολόγησε σε πρωθυπουργό τρίτης χώρας ότι σύρεται από τον κ. Σαμαρά και λοιπούς ακροδεξιούς, ενώ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με εθνικά θέματα. Τελικά, το «Μακεδονικό» θα καταστεί πικρός καφές για τη ΝΔ και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε ότι δεν θα συνεργαστούν κυβερνητικά. Όμως, η κυρία Γεννηματά εμφανίζει το «μεγάλο συνασπισμό» ως όρο για τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε μία επόμενη κυβέρνηση. Ξεπερνιέται αυτό;
Κόμμα που αυτοτοποθετείται στην κεντροαριστερά δεν μπορεί να βάζει κόκκινη γραμμή στο νόμο Κατρούγκαλου και να ανάβει πράσινο φως για το ασφαλιστικό Πινοσέτ.
Αν η κυρία Γεννηματά θεωρεί πιο «ταιριαστή» τη συστράτευσή της με ένα κράμα ακροδεξιάς και νεοφιλευθερισμού, ας το πει καθαρά. Κανείς δεν θα την εμποδίσει.
Απομένουν επτά μήνες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πότε θα αποφασίσετε για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους;
Τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν στην εκπεφρασμένη κατεύθυνση του ανοίγματος και των προοδευτικών συμμαχιών. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Μαΐου κάνει γενναία αυτοκριτική για τα λάθη που κάναμε το 2014. Δε θα τα επαναλάβουμε. Ανακοινώσεις θα έχουμε σύντομα.
Εν όψει ευρωεκλογών έχει ξεκινήσει συζήτηση στην Ευρώπη για την σύμπραξη των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Πώς μπορεί να αποτυπωθεί αυτό στην πράξη;
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία να πουν τα κόμματα αλλά και οι πολίτες σε ποια Ευρώπη πιστεύουν. Σε αυτή του φεντεραλισμού και της δημοκρατίας, ή σε αυτή των εθνικών αναδιπλώσεων, της μισαλλοδοξίας και των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων;
Την Ευρώπη δεν τη διέλυσε -και δεν θα τη διέλυε- η Αριστερά, όπως έλεγαν κάποιοι λίγα χρόνια πριν, αλλά η ακροδεξιά. Τα φαινόμενα συγκεκριμένων χωρών, όπου η ακροδεξιά κυβερνά, είναι ανησυχητικά.
Το Προοδευτικό Φόρουμ, όπου συμμετέχουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο η αρχή περαιτέρω και βαθύτερων στρατηγικών συνεργασιών. Η ελληνική εκδοχή του προοδευτικού φόρουμ θα συνεχίσει να πυροδοτεί συζητήσεις και να διαμορφώνει όρους ευρύτερων συγκλίσεων.
Πηγή: koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *