Είστε εδώ

Πάντως ο Τσαβούσογλου … δεν είπε κάτι καινούργιο: Δεν δέχεται η Τουρκία επέκταση στα 12 νμ στο Αιγαίο γιατί εγκλωβίζεται στις ακτές της. Καταγγέλλει “στρατικοποίηση” νησιών και αμφισβητεί την κυριότητα βραχονησίδων! (Δεν επανέλαβε … τις παλαβομάρες για Κρήτη)

Δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του διδύμου Μητσοτακη – Δένδια για “διγλωσσία” και “ανεντιμότητα” εξαπέλυσε εκ νέου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που επανέλαβε τα πάγια εξωφρενικα αιτήματα της Άγκυρας στο Αιγαίο ενώ φυσικά τα διάνθισε με τοθς γνωστούς – ανεξοδους – τούρκικους τσαμπουκάδες!

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε σε εκπροσώπους του τουρκικού τύπου και διοργάνωσε το τουρκικό think tank SETA, όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN και το ethnos.gr , ενώ παράλληλα έδειξε σε χάρτη την πρόταση της Τουρκίας για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα 6 μίλια, ενώ δήλωσε ότι αποτελεί «απειλή» για την Τουρκία η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου και αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη. «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια που έχει γίνει και μας έχει εγκλωβίσει στις ακτές μας» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας για το μεταναστευτικό στην επιτροπή εξωτερικής πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί με πλαστές φωτογραφίες στο ευρωκοινοβούλιο να κατηγορήσει την Τουρκία, ότι διεξάγει εκστρατεία αμαύρωσης της Τουρκίας, αλλά η ίδια απαντάει αναλόγως.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανειλικρινή, ανέντιμη και ψεύτρα» κι ότι είναι εκείνη που «τροφοδοτεί την ένταση κι όχι η Τουρκία, η οποία δεν το έχει ανάγκη», όπως είπε. «Εμείς δεν είμαστε αναιδείς και ψεύτες σαν την Ελλάδα», σημείωσε.

Κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις κι έφερε ως παράδειγμα ξανά το Καστελόριζο. Ανέφερε ότι δεν ευσταθούν νομικά οι αξιώσεις της Ελλάδα για ένα νησί 580 χλμ., επικαλούμενος μάλιστα τη διεθνή νομολογία.

Εξέφρασε παράλληλα την ενόχλησή του που «η Ελλάδα μεταφέρει το διμερές θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ».

«Υπάρχουν 2 βασικά θέματα εκεί», είπε ο Τσαβούσογλου για τη ΝΑ Μεσόγειο. Τα δικαιώματα της Τουρκίας εκεί αλλά και των Τουρκοκύπριων. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανειλικρινή στάση, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει δεχτεί τις συμφωνίες ΑΟΖ της Κύπρου με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε εκείνους που ρωτούν γιατί δεν πηγαίνουν σε περιοχές πιο κοντά στην Κύπρο, απάντησε ότι οι γεωτρήσεις γίνονται προς το παρόν μόνο σε περιοχές που υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα από τα ερευνητικά πλοία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *