Είστε εδώ
Home > FAQ media > Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας σήμερα και στην Ελλάδα της λίστας Πέτσα … της δολοφονίας Καραϊβάζ και των απειλών κατά Βαξεβάνη – Το μήνυμα Γκουτέρες

Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας σήμερα και στην Ελλάδα της λίστας Πέτσα … της δολοφονίας Καραϊβάζ και των απειλών κατά Βαξεβάνη – Το μήνυμα Γκουτέρες

Σαν ανέμελοι, κατά το παράδειγμα του εξαφανισμένου Πρωθυπουργού που εν μέσω 10.450 νεκρών από την πανδημία που καλπάζει, εκτέλεσης δημοσιογράφου, καταγγελιών για “συμβόλαια” κατά του εκδότη του βασικού Μέσου που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και πάσης φύσης εκβιασμών και διώξεων κατά δημοσιογράφων που δεν πάνε με τα νερά του αλλά και της αποκάλυψης οτι η κυβέρνησή του παρείχε προστασία σε πρόσωπο που κατηγορείται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης, προτιμά να ποστάρει … τσουρέκια Θεσσαλονίκης και σέλφι από τον Επιτάφιο και την Ανάσταση ,,, σαν ανέμελοι λοιπόν στελέχη και βουλευτές της ΝΔ ανεβάζουν ποστ για την … Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου!

Αποσιωπώντας ότι από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούλιο του 2019, έχουμε το “όνειδος” της λίστας Πέτσα, όπου είχαν δοθεί εντολές για την καμπάνια ακόμα και σε μέσα του Μένιου Φουρθιώτη που τώρα βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αντίθετα είχαν αποκλειστεί ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται τον Πρωθυπουργό, και την εικόνα του, αλλά και την κυβέρνηση. Το γεγονός πάντως παραμένει, ότι στα 2 χρόνια της θητείας Μητσοτάκη έχουν υπάρξει τρεις απόπειρες και απειλές κατά δημοσιογράφων και μία δολοφονία μέρα μεσημέρι.

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, παρατηρεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στις παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επιβεβαιωμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Εν συνεχεία, εστιάζει στον ρόλο των δημοσιογράφων και σημειώνει πως «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

nineteen + eleven =

Top