Είστε εδώ
Home > FAQ news > (upd) Ούτε 24 ώρες διάρκεια πλέον δεν έχουν τα ψέματα των συστημικών ΜΜΕ! Λαγκάρντ: “Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, αν πιάσει τους συμφωνημένους στόχους!”

(upd) Ούτε 24 ώρες διάρκεια πλέον δεν έχουν τα ψέματα των συστημικών ΜΜΕ! Λαγκάρντ: “Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, αν πιάσει τους συμφωνημένους στόχους!”

“Πετάει πετάει το ψέμα; Πετάει … αν είναι να ευνοεί την παραπαίουσα αντιπολίτευση και το θηρίο της διαπλοκής που κρύβεται από πίσω της…”! Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η σπέκουλα των συστημικών Μέσων ( ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, STAR, Alpha , ΔΟΜ, κλπ ) περί δήθεν νέων μέτρων που επιβάλει το ΔΝΤ για το 2018! Μάλιστα δυο “δημοσιογράφοι” το πρωί σε γνωστό Μέσο ιδιοκτήτη που του εχει δεσμευτεί η περιουσία σε ύψος περιπου 70 εκατ ευρώ … ανακάλυπταν ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί με το “ένα χέρι να δώσει την 13η σύνταξη και φέτος στα χαμηλά εισοδήματα και με το άλλο να τα πάρει πίσω με τα νέα μετρα που θα τον αναγκάσει να πάρει το ΔΝΤ !!!”… Το ΔΝΤ διευκρίνισε λοιπόν ότι δεν απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν πιανόντουσαν κάποιοι στόχοι … ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ !!!

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Έλληνες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι πολύ εντυπωσιακό, πρόσθεσε. Η Λαγκάρντ διευκρίνισε επιπλέον ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν, ενώ τόνισε ότι επιμένει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο συνεχίζει τη συζήτηση με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται στον απόηχο διευκρινήσεων του ΔΝΤ το οποίο υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ότι ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το mignatiou.com, θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτήν, το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούλιο και είχε αναφέρει αυτή τη συγκεκριμένη θέση του Ταμείου η οποία -όπως αναφέρουν-επιβεβαιώθηκε χθες.

Το Ταμείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινήσεις μετά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι το ΔΝΤ προτίθεται να επιβάλει νέα μέτρα για να γεφυρώσει το χάσμα με τους Ευρωπαίους δανειστές. Το Ταμείο υπενθύμισε ότι ο στόχος 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα.

«Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή. Στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή: koutipandoras.gr

One thought on “(upd) Ούτε 24 ώρες διάρκεια πλέον δεν έχουν τα ψέματα των συστημικών ΜΜΕ! Λαγκάρντ: “Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, αν πιάσει τους συμφωνημένους στόχους!”

Leave a Reply

Top