Είστε εδώ

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ

Το Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε σήμερα η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί (από κοινού με τον γυναικολόγο από το Κονγκό που περιθάλπει γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας Ντένις Μουκουέγκε).
Την Νάντια Μουράντ, Γεζίντι που είχε απαχθεί και βιαστεί από τις δυνάμεις του ISIS προτού καταφέρει να αποδράσει, είχε συναντήσει το Μάρτιο του 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και της είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που κάνει για να ευαισθητοποιήσει το δυτικό κόσμο απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττουν οι τζιχαντιστές.

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο Twitter πρόσθετε ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά».

Από την πλευρά της, η Νάντια Μουράντ, στον προσωπικό της λογαριασμό, είχε αναφέρει ότι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ», ενώ τόνιζε ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθλαψη.
Εξέφραζε μάλιστα την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις προσφυγικές ροές μέσα σε έναν χρόνο.

Η Νάντια Μουράντ, δύο μήνες πριν τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο στις 30Δεκεμβρίου του 2015, όπου είχε τονίσει ότι “οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από την γενοκτονία των Γιαζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά”.
Η νεαρή Γιαζίντι σήμερα βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, ευχαρίστησε, τότε, τον κ. Παυλόπουλο για την ευκαιρία να εκφράσει τα δεινά τα οποία υφίσταται ο λαός της, και σημείωνε: «Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (Ιsis) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδία. Τους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh.
Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε, αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε 3.400 άτομα τα οποία κρατούνται και είναι Σύροι ή Ιρακινοί. Το 40 τοις εκατό των περιοχών που κατοικούμε, ακόμα είναι υποδουλωμένα υπό την κατοχή αυτών των δυνάμεων. Ακόμα και τα μέρη τα οποία απελευθερώθηκαν, ο λαός μου δεν θέλει να επιστρέψει γιατί έχουν πλήρως καταστραφεί και ισοπεδωθεί. Σας απευθύνω έκκληση να μεταφέρετε τη φωνή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι παρά την παρέλευση αυτού του έτους, συνεχίζονται και βρίσκονται υπό κατοχή, υπό ομηρία χιλιάδες γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτό που ζητάμε είναι να απελευθερωθεί το υπόλοιπο τμήμα των εδαφών μας και να επιστρέψουν ελεύθερες οι γυναίκες και τα παιδιά στη Συρία, στο Ιράκ, στα εδάφη τα οποία ζούσαμε».
Πηγή: left.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *