Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ομολογία της Pfizer: “Δραματική μείωση στο 47% της αποτελεσματικότητας του εμβολίου μετά από 5 μήνες …”, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τα λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα (με εξαίρεση τις παρελάσεις που … δεν κολλάει)

Ομολογία της Pfizer: “Δραματική μείωση στο 47% της αποτελεσματικότητας του εμβολίου μετά από 5 μήνες …”, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τα λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα (με εξαίρεση τις παρελάσεις που … δεν κολλάει)

Δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην αποτροπή νέας λοίμωξης από κορονοϊό μέσα σε μόλις πέντε μήνες «δείχνει» νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ενώ το εμβόλιο εμφανίζεται να παραμένει αποτελεσματικό κατά 90% για τουλάχιστον 6 μήνες έναντι της νοσηλείας στο νοσοκομείο και του θανάτου, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% μετά από ένα πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%. Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες. Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Παρόλα αυτά συνεχίζοντας στην παράλογη τακτική που έχει ήδη καταστήσει την χώρα μας την χειρότερη στην Ευρώπη στην πανδημία, σε αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και τη μόνη που με διαρκές λοκντάουν (συνεχίζεται σε 11 περιοχές), ο Υπ Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή, σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για τις παρελάσεις, είπε: «Ο Σεπτέμβρης δεν είναι Μάρτης, ούτε είμαστε στο 2020. Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, ταυτόχρονα υπάρχει ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή το 70% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό συμπολιτών που έχει νοσήσει. Συνεπώς, η πλειοψηφία των πολιτών είναι θωρακισμένη απέναντι στον κορωνοϊό. Από και και πέρα, η πανδημία είναι εδώ αλλά πλήττει τους ανεμβολίαστους. Εχουμε πει ότι lockdown και απαγορεύσεις δραστηριοτήτων δεν θα υπάρξουν ξανά. Οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, με ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, επειδή είμαστε σε εξωτερικό χώρο και μπορεί να υπάρξει συνωστισμός».

Όπως είπε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα κάνει αύριο μια σειρά από ανακοινώσεις που θα προβλέπουν περαιτέρω βαθμούς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πολίτες. «Μπορούμε να προσχωρήσουμε σε περαιτέρω βαθμούς ελευθερίας ή και απόλυτους βαθμούς ελευθερίας ως προς τους εμβολιασμένους πολίτες».

Leave a Reply

seventeen + three =

Top