Είστε εδώ

Ομιλία – κόλαφος για όσα συμβαίνουν στον Τύπο στην Ελλάδα από τον Κώστα Αρβανίτη στην Επιτροπή LIBE: “Στην Ελλάδα επιχειρείται η ανελευθερία και η φίμωση του Τύπου με πρόσχημα τα fake news για τον κορονοϊό” (vid)

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν πιέσεις, επιθέσεις και απειλές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ – ειδικά μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία – δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. «Είναι πια δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να ακουστούν φωνές άλλες, διαφορετικές», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «μονοπώλιο του Τύπου, με κάθε έννοια».

Ο Ευρωβουλευτής, με πείρα δεκαετιών στη δημοσιογραφία, στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο η – αναγκαία – καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της Ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, κίνδυνο που η ΕΕ οφείλει να αποτρέψει.

Ολόκληρη η ομιλία του ευρωβουλευτή:

“Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους,
Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την εισηγήτριά μας, Μαγκνταλένα Αντάμοβιτς για την εξαιρετική δουλειά της.
Ως δημοσιογράφος με 30 χρόνια στο επάγγελμα, είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε σε αυτόν τον φάκελο όλοι μαζί.

Η ελευθερία του τύπου, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των μίντια, είναι έννοιες αναπόσπαστες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Δυστυχώς όμως, σε πολλά κράτη μέλη, κερδίζουν διαρκώς έδαφος η ανελευθερία και η φίμωση του Τύπου. Όπως συμβαίνει και στην χώρα μου την Ελλάδα, όπου είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο πλέον, να ακουστούν φωνές άλλες, διαφορετικές. Υπάρχει ένα μονοπώλιο του Τύπου, με κάθε έννοια.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυτό το φαινόμενο επιδεινώθηκε και εξαπλώθηκε. Ενώ θα έπρεπε, οι όποιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν, να παραμείνουν στο πλαίσιο της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, αυτό δεν τηρήθηκε.

Η έκθεση σωστά θέτει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελευθερία του τύπου. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και το ότι αυτοί οι περιορισμοί θα έχουν ένα αυστηρό χρονικό όριο εφαρμογής, ειδικά όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τα κριτικά προς τις κυβερνήσεις μέσα.

Ως GUE/NGL χαιρετίζουμε και συμφωνούμε με την απευθείας χρηματική ενίσχυση ανεξάρτητων και ερευνητών δημοσιογράφων.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις αυθαίρετες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι πάροχοι υπηρεσιών και οι ειδησεογραφικές πλατφόρμες.

Διαφορετικά, η δράση και το αποτέλεσμα τους θα παραμείνουναν εξέλεγκτες εκδηλώσεις διαστρέβλωσης της αλήθειας με υποβολιμαίους σκοπούς – όπως συμβαίνει εν πολλοίς σήμερα.
Να τονίσουμε, τέλος, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επισήμανση και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news – δυο στρατηγικές που, επ´ ουδενί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά ούτε και για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στα μέσα ενημέρωσης ή την ποινικοποίηση επικριτικών απόψεων.

Η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν επιθέσεις είναι απαραίτητη.

Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην επαλήθευση της πληροφορίας, την επαγγελματική κατάρτιση, τον πλουραλισμό των απόψεων και την κατανόηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθεροτυπίας!
Καλή δουλειά, και σας ευχαριστώ.”

Αφορμή για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής LIBE στάθηκε η έκθεση της εισηγήτριας του ΕΛΚ Magdalena Adamowicz για την αντιμετώπιση των κινδύνων που η σκόπιμη παραπληροφόρηση, τα fake news, η ρητορική μίσους, η εργαλειοποίηση των μίντια και η πολυιδιοκτησία εγκυμονούν για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

«Μία μόνο ψευδής είδηση fake news μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μία χώρα. Η πόλωση δημιουργεί αίσθημα αποδοχής δικτατορικών και αυταρχικών ηγετών. Υπονομεύεται η δημοκρατικότητα των εκλογών και η εκλογική διαδικασία καταντά “δημοκρατική” μόνο κατ’ επίφαση». Η εισηγήτρια επέμεινε στην ανάγκη για περισσότερη ελευθερία, περισσότερο πλουραλισμό και προστασία των δημοσιογράφων από τις πιέσεις, τις επιθέσεις και τη βία που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, η M. Adamowicz στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας: «Πρέπει να χρηματοδοτείται ώστε να αποφευχθεί η στράτευση των μίντια, η σκόπιμη παραπληροφόρηση και πρακτικές που αντιτίθενται με το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.

Στη σύντομη παρέμβασή της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτισμού, Diana Riba I Giner τόνισε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχει επίθεση στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης – ακόμα και στην ελευθερία της τέχνης – κάτι που περνάει απαρατήρητο εξαιτίας άλλων έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη• εν προκειμένω, της πανδημίας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική «εκπαίδευσης», για ένα είδος «μιντιακού αλφαβητισμού» των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση των νέων και της πληροφορίας. «Να βοηθήσουμε τους πολίτες να αναλύουν και να επεξεργάζονται κριτικά την πληροφορία, να συγκρίνουν σχόλιο και είδηση».

S&D: «Η ερευνητική δημοσιογραφία έχει σχεδόν εκλείψει»

Τη σημασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη διαφάνεια και την απαξίωσή της ως χρονοβόρα και κοστοβόρα επεσήμανε η σκιώδης εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών, Elena Yoncheva. «Η ελευθερία του Τύπου υπονομεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κλειδί για την κριτική σκέψη και τη διαφάνεια είναι η ερευνητική δημοσιογραφία. Όμως, έχει σχεδόν εκλείψει αυτού του τύπου η δημοσιογραφία γιατί θεωρείται χρονοβόρα και πανάκριβη. Αντ’ αυτού, προτιμάται η ταχύτητα αντί της ποιότητας της είδησης».

Renew Europe: «Προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων από απόπειρες οικονομικής & ηθικής εξόντωσης»

Η Ramona Strugariu από το Renew Europe επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα προστατεύει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία από απόπειρες οικονομικής και ηθικής εξόντωσης του δημοσιογράφου με όπλο εξαντλητικές και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες. Ακόμη, σημείωσε την ανάγκη χρηματοδότησης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. «Προσοχή. Δεν μιλάμε για απευθείας χρηματοδότηση δημοσιογράφων, αλλά project. Η παραπληροφόρηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυνατά μίντια. Δεν μπορούμε να θέσουμε κανόνες ως προς το περιεχόμενο, ούτε να φτιάξουμε “Υπουργεία Αλήθειας”».

Greens/EFA: «Να μην παραβλέψουμε τον έμφυλο παράγοντα στις μορφές βίας κατά των δημοσιογράφων»
Η σκιώδης εισηγήτρια των Πρασίνων, Alice Kuhnke, επέμεινε στην έμφυλη διάσταση του προβλήματος της ελευθερίας στην ενημέρωση. «Οι γυναίκες δημοσιογράφοι δέχονται πολύ πιο συχνά επιθέσεις και απειλές έμφυλου περιεχομένου και σεξουαλική παρενόχληση. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω στην Επιτροπή».

ECR: «Αστυνομική προστασία στους δημοσιογράφους»

Να μην ξεχαστούν οι δολοφονίες των δημοσιογράφων σε Μάλτα και Σλοβακία ζήτησε η σκιώδης εισηγήτρια του ECR, Lucia Ďuriš Nicholsonová. «Οι δημοσιογράφοι δεν προστατεύτηκαν από την αστυνομία. Χρειάζονται προστασία και μέριμνα». Στη συνέχεια τόνισε ότι σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις εργαλειοποίησαν την πανδημία επιβάλλοντας «έκτακτους» νόμους σε ό,τι αφορά την ελευθερία του τύπου και την ενημέρωση. «Ελευθεροτυπία και κράτος δικαίου βαδίζουν χέρι χέρι» συμπλήρωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *