Είστε εδώ
Home > FAQ news > Όλη η αλήθεια απέναντι στην “σπέκουλα” των καναλιών! Τι ορίζει το άρθρο 351 Α που οδήγησε την υπόθεση Γεωργιάδη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου σε παραγραφή – Καθοριστική η μακρά διάρκεια της δίκης και η διαφοροποίηση πλημμέλημα-κακούργημα

Όλη η αλήθεια απέναντι στην “σπέκουλα” των καναλιών! Τι ορίζει το άρθρο 351 Α που οδήγησε την υπόθεση Γεωργιάδη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου σε παραγραφή – Καθοριστική η μακρά διάρκεια της δίκης και η διαφοροποίηση πλημμέλημα-κακούργημα

Τι ορίζει το άρθρο που οδήγησε την υπόθεση σε παραγραφή

Το αδίκημα με το οποίο βρισκόταν αντιμέτωπος ο Νίκος Γεωργιάδης ήταν αυτό του άρθρου 351Α, παράγραφος 1 και στοιχείο γ, το οποίο με το νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιήθηκε, καθώς το πλαίσιο ποινής πήγε από 1-5 έτη στα 3-5 έτη.

Ειδικότερα:

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η ασελγής πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή».

ΠΑΛΙΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η ασελγής πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται ως εξής αν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων ευρώ».

Μπορεί να αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο ποινής του αδικήματος της ασέλγειας, όμως άλλαξε το άρθρο 113 ΠΚ που αφορά στην αναστολή της παραγραφής για τα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και ήταν αυτή η αλλαγή που οδήγησε σε παραγραφή. Σημειώνεται, ότι η υπόθεση αφορά ιστορία του 2010. Τα πλημμελήματα έχουν χρόνο παραγραφής μια πενταετία, όμως όταν πρόκειται για ανήλικο, ο χρόνος παραγραφής αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του. Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, η διάταξη αφορούσε τόσο κακουργήματα, όσο και πλημμελήματα, αλλά ο νέος Κώδικας θέλει την αναστολή παραγραφής μόνο σε κακουργήματα.

Ειδικότερα:

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.».

ΠΑΛΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: «Η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα (…) 351Α (το επίμαχο), όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Αν και έχει κριθεί αναγκαία η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ο εξορθολογισμός των ποινών και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, πάντα θα ανακύπτουν περιπτώσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και ενδεχομένως διορθώσεων

 

Πηγή: ethnos.grΣοφία Φασουλάκη/ Σοφία Σπίγκου

Κάποτε με έλεγαν "Ιανό". Κάπου αλλού με είπαν "α-χειρο-ήθη". Αλλού "κ Διευθυντή"... - Μα ποιος είσαι, τελοσπάντων ;;; - Ήμουν κάποιος άλλος. Μα τώρα άλλαξα, ρόλο... ( Επάγγελμα Ρεπόρτερ, 1975 / Μικελάντζελο Αντονιόνι / Μαρία Σνάιντερ - Τζακ Νίκολσον ) Κύριες και κύριοι, με περηφάνεια σας παρουσιάζω τον ... Χάρη Ζ.! (Και σας υπόσχομαι ... πολλά "όργια σε αυτήν την βίλλα"!).

Leave a Reply

3 × two =

Top