Είστε εδώ

Οι τελευταίες μέρες του Νίτσε. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, λίγο πριν την τρέλα.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1889, ο Νίτσε κατέρρευσε ψυχικά. Δύο αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, όπου βρισκόταν σε δρόμο του Τορίνο μετά από καταγγελίες για διατάραξη κοινής ησυχίας. Το τι ακριβώς συνέβη παραμένει άγνωστο, αλλά σύμφωνα με φήμες που διαδόθηκαν μετά το θάνατό του, ο Νίτσε παραβρέθηκε σε περιστατικό κακοποίησης αλόγου στην Piazza Carlo Αlberto. Έτρεξε προς το μέρος του ζώου, αγκάλιασε με τα χέρια το λαιμό του για να το προστατεύσει και αμέσως μετά έπεσε στο έδαφος.
Τις επόμενες μέρες, ο Νίτσε έστειλε μικρά σημειώματα-γνωστά ως Wahnzettel (επιστολές τρέλας) στην Cosima Wagner και τον Jacob Burckhardt. Τα περισσότερα τα υπέγραφε ως Διόνυσος και κάποια άλλα ως Ο Εσταυρωμένος. Σε ένα από αυτά αναφέρει: “Φυλάκισα τον Καϊάφα. Πέρσι Γερμανοί γιατροί με σταύρωσαν για πολλή ώρα. Ο Wilhelm, o Bismarck και όλοι οι αντισημίτες εξαφανίστηκαν”. Αλλού διέταζε το Γερμανό αυτοκράτορα να πάει στη Ρώμη για εκτέλεση και καλούσε τις Ευρωπαϊκές χώρες να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Η αρχική διάγνωση για την ψυχασθένεια του Νίτσε ήταν ότι έπασχε από τριτογενή σύφιλη, σύμφωνα με τα ιατρική γνωμάτευση εκείνης της εποχής. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι θεωρούν πως η κατάρρευσή του δεν συνδεόταν με τη φιλοσοφία του, άλλοι, όπως ο Georges Bataille και ο Rene Girard στη μεταθανάτια ψυχανάλυση του Νίτσε τον αντιπαραβάλλουν με τον R.Wagner. O ίδιος ο Νίτσε είχε γράψει πως “όλα τα ανώτερα όντα που αποτίναξαν τα δεσμά της ηθικής και καθόρισαν τους δικούς τους νόμους, αν δεν ήταν πραγματικά τρελοί θα έπρεπε να παραστήσουν τους τρελούς”.

Η διάγνωση της σύφιλης εγκαταλείφθηκε αργότερα από εκείνη της μανιοκατάθλιψης, της περιοδικής ψύχωσης και της άνοιας. Το 1898 και το 1899, ο Νίτσε υπέστη δύο εγκεφαλικά που τον άφησαν εν μέρει παράλυτο από μια ημιπληγία στο αριστερό μέρος, ανίκανο να μιλήσει και να περπατήσει. Μία πνευμονία στα μέσα του Αυγούστου του 1900 και ένα τρίτο εγκεφαλικό προκάλεσαν το θάνατό του στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους.
Η γυναίκα του τον ενταφίασε δίπλα στον πατέρα του στην εκκλησία στου Rocken bei Lutzen. O φίλος και γραμματέας του Gast εκφώνησε τον επικήδειό του λέγοντας μεταξύ άλλων: “Ας είναι ευλογημένο το όνομά σου στις επόμενες γενιές>Στο σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο θα δείτε τον Φρ. Νίτσε στις τελευταίες του μέρες”.
Κείμενο: Ειρήνη Γ.Χ.
Πηγή: vintagenews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *