Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Οι εντιμότατοι φίλοι μου (του Ιωάννη Δαμίγου)

Οι εντιμότατοι φίλοι μου (του Ιωάννη Δαμίγου)

Πριν από καιρό, παρακολουθώντας το ραδιόφωνο του αριστερού 105,5 στο Κόκκινο, μοναδικό ξέφωτο έκφρασης της Δημοκρατίας, άκουσα τον δημοσιογράφο να αποκαλεί, τον καλεσμένο για συνέντευξη, πολιτικό της Ν.Δ, έμπειρο, γιατί όχι και έντιμο, γιατί ναι; Εξαιρετικά υπερβολική η ευγένεια, του δημοσιογράφου (όντως και προς τιμήν, είναι ευγενής, ως άνθρωπος), σε τέτοιου είδους πολιτικές συνεντεύξεις, που όμως καλείται να είναι αυστηρός, χωρίς να προσδίδει τίτλους εντιμότητας, προσωπικά και αυθαίρετα. Από πίσω του, υπάρχει ένας κόσμος που ακούει και κρίνει, ένας κόσμος που πικραίνεται για την άστοχη απόδοση της εντιμότητας, στους προέδρους της Βουλής και στους βουλευτές της ΝΔ. Και ο οποίος δεν ενδιαφέρεται, για συναδελφικές σχέσεις και φιλίες, του δημοσιογράφου, αλλά απαιτεί, τουλάχιστον εγώ, απαντήσεις σε κρίσιμες και σκληρές ερωτήσεις, που γι’ αυτό τον λόγο και σκοπό, συμβαίνει και πρέπει να εξυπηρετεί, αυτή η πολιτική συνέντευξη.

Γιατί, πως μπορείς να αποκαλείς έντιμους, βουλευτές και προέδρους της Ν.Δ, μετά από όλα αυτά, που έχουν ψηφίσει κατ’ αρχήν και για άλλα τόσα που έχουν σιωπήσει και έχουν ανεχθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και δεν αναφέρομαι στα πολιτικά ψηφίσματα, που γι’ αυτό έχουν εκλεγεί και εκπροσωπούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Και πολύ καλά πράττουν, από την πολιτική θέση που είχαν, έχουν και θα έχουν.

Έντιμο, όμως, δεν μπορείς να αποκαλείς, αυτόν που μετέχει και είναι συνυπεύθυνος, σε ό, τι αφορά την υγειονομική κατάντια της χώρας, με τους χιλιάδες νεκρούς. Έντιμο, δεν μπορείς να αποκαλείς, αυτόν που έχει συμβάλει στον ατελέσφορο και ανεπιτυχή συνεχόμενο εγκλεισμό, των Ελλήνων, χωρίς το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα. Έντιμο, δεν μπορείς να αποκαλείς, αυτόν που δεν πήρε ένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο, για να βοηθήσει αυτόν τον ταλαιπωρημένο, ούτως ή άλλως, λαό. Έντιμο, δεν μπορείς να αποκαλείς, αυτόν, που κατέστρεψε κατά το ήμισυ, τουλάχιστον, το οικονομικό εργατικό εισόδημα, των ήδη προβληματικών, νοικοκυριών. Έντιμο, δεν μπορείς να αποκαλείς, αυτόν, που επέτρεψε τον τεμαχισμό και απομάκρυνση των αρχαίων ανακαλύψεων , ολόκληρης πόλης, στον υπό κατασκευή σταθμό, προς τέρψη, του όποιου εργολάβου και των συμφερόντων. Με παγκόσμια κατακραυγή, απανταχού, αρχαιολόγων και επιστημόνων, για το έγκλημα που συντελείται, με την σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, ανάθεμά μας. Δεν μπορείς να αποκαλείς έντιμο, αυτόν, που συμφώνησε, στο τσιμέντωμα, αλλοίμονο, του ιερού βράχου της Ακρόπολης, άλλο ένα έγκλημα, αυτής της κυβέρνησης, που έχει βαλθεί να οικειοποιηθεί, κατά πως νομίζει, τον πολιτισμό, ερήμην, πάλι, των αρμοδίων επιστημόνων. Δεν μπορείς να αποκαλείς έντιμο, αυτόν, που για ακόμα μία φορά, ψηφίζει για ασυλία, υπέρ υπευθύνων οικονομικών ατασθαλιών και επίδικων πράξεων. Δεν μπορείς να αποκαλείς έντιμο, αυτόν , που καλύπτει, αποδεδειγμένα, παιδεραστές και μαφιόζους με καλάζνικοφ. Και άλλων, πολλών αιτίων, που καθιστούν απαγορευτική, αυτή την αόριστη αναφορά, περί εντιμότητας.

Σε καμία των περιπτώσεων, δεν επιτίθεμαι, σε δημοσιογράφο, ούτε είμαι αυτός που θα υποδείξει τον τρόπο συνέντευξης, σε κάποιον που είναι επαγγελματίας και έμπειρος μάλιστα, από που και ως που; Μακριά από εμένα ο δόλος. Είμαι όμως αυτός, που θα θελήσει να προσδώσει, το άστοχο, της χρήσης του έντιμου, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων, των παραπάνω πρακτικών συμπεριφορών. Δηλαδή, όλων αυτών, μηδενός εξαιρουμένου, αφού ψήφισαν θετικά, για αυτά που δεν επιδέχονται δικαιολογία. Άλλωστε, η ευγένεια, έχει πολλούς τρόπους να φέρει κάποιον, σε δύσκολη και αμήχανη παραδοχή απάντησης, από μία επιθετική και αγενή συμπεριφορά, όπως συνηθίζουν οι δημοσιογράφοι της Ν.Δ, όταν παίρνουν συνέντευξη από αριστερό βουλευτή. Όχι, γι’ αυτό και διαφέρουμε. Να, μια άμεση απόδοση του εντίμου.
Έχουν θυσιάσει, πολλοί, την ίδια τους τη ζωή, για την εντιμότητά τους. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε, αυτόν τον χαρακτηρισμό, ελαφρά τη καρδία, στον οποιοδήποτε, πόσο μάλλον από ευγένεια.

Leave a Reply

15 + thirteen =

Top