Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ο Τόμσεν επαναλαμβάνει: Το ΔΝΤ δεν θέλει πρόσθετα μέτρα – Ελπίζω να υπάρξει σύντομα συμφωνία για το χρέος

Ο Τόμσεν επαναλαμβάνει: Το ΔΝΤ δεν θέλει πρόσθετα μέτρα – Ελπίζω να υπάρξει σύντομα συμφωνία για το χρέος

Το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Ταμείο «δεν ζητάει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας τα όσα δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι το χρέος.

Τόνισε ότι ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν και να υπάρξει σύντομα συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) των ελληνικών τραπεζών, που δεν θα συνοδεύεται όμως από τον συνολικό έλεγχο του ενεργητικού τους (Asset Quality Review).

Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ΔΝΤ επιθυμεί να διασφαλίσει, όπως είπε, ότι πριν από το τέλος του προγράμματος οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που φαίνεται στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο 2,1% για φέτος και στο 1,9% για την επόμενη χρονιά.

Πηγή: koutipandoras.gr

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top