Είστε εδώ

Ο Στέφανος Μάνος παραδέχεται οτι η Οικονομία κινείται στο χείλος του γκρεμού αλλά ζητάει πρόωρες εκλογές τώρα για να προλάβει να εγκατασταθεί ο “Μητσοτακισμός”! “Εκλογές πριν έρθουν οι τουρίστες να τελειώνουμε με την απλή αναλογική…”

Πηγή: libre.gr

Υποστηρικτής του σεναρίου για την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώστε να υπερκεράσει η κυβέρνηση το εμπόδιο της απλής αναλογικής εμφανίζεται- με άρθρο του στην “Καθημερινή”– ο πρώην υπουργός (της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) Στέφανος Μάνος. Ο κ. Μάνος, μάλιστα, παραθέτει και έναν διάλογο δικής του εμπνεύσεως και φαντασίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια πρόταση με την οποία εάν συναινούσε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Γράφει στην “Καθημερινή”:

Την Κυριακή 17 Μαΐου ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε για το δίλημμα «Μεταξύ ανασχηματισμού και κάλπης». Το δίλημμα είναι υπαρκτό στο μυαλό των περισσοτέρων. Επειδή είναι υπαρκτό επηρεάζει τη δράση όσων μετέχουν στην οικονομία. Είναι μια πρόσθετη αβεβαιότητα. Δεν φθάνουν ο κορωνοϊός και η ύφεση, αλλά προστίθεται το ερώτημα των εκλογών. Η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι στις προθέσεις της να προσφύγει σε εκλογές. Οι ενέργειές της όμως, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τελευταίο πακέτο μέτρων 24 δισ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως και να το κάνουμε, μυρίζουν εκλογές.

Οσοι υποστηρίζουν την πρόωρη προσφυγή επικαλούνται την ανάγκη επιβεβαίωσης της λαϊκής εντολής. Λένε: Υποσχεθήκαμε διάφορα πράγματα, αλλά ο κορωνοϊός μάς εμπόδισε να τα εφαρμόσουμε. Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε ύφεση. Ζητούμε λοιπόν ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού.

Οσοι αυτά λένε λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο λαός είναι για την ώρα πολύ ευχαριστημένος από τις λαμπρές επιδόσεις της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία και γνωρίζουν ότι τα αντίπαλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ., δεν έχουν ακόμη βρει τον βηματισμό τους. Γνωρίζουν, επίσης, ότι με το τέλος του καλοκαιριού θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η ύφεση.

Η εκτίμηση είναι ότι εκλογές σήμερα με την απλή αναλογική θα αναδείκνυαν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμη (για την αυτοδυναμία απαιτείται τουλάχιστον 48%) στη Βουλή. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμης και αποτελεσματικής κυβέρνησης, θα οδηγούμασταν αναγκαστικά σε νέες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Θα προέκυπτε, υπολογίζουν οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια τετραετία.

Θα προέκυπτε επίσης περαιτέρω συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και της απήχησης της ηγεσίας της. Πόσες διαδοχικές ήττες μπορεί να αντέξει ανέπαφος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ανασταλτικός παράγοντας για την προσφυγή σε εκλογές τώρα είναι η σοβαρή επίπτωση διαδοχικών προεκλογικών αναμετρήσεων στη λειτουργία της κυβέρνησης και κατά συνέπεια στην εύθραυστη οικονομία. Διότι η αλήθεια είναι ότι η οικονομία κινείται στο χείλος του γκρεμού. Το χρέος μεγαλώνει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ευτυχώς, σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης, οπότε οι πολιτευόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί θα μπορούν να αντισταθούν ευκολότερα στις αφόρητες πιέσεις των κλασικών, κακομαθημένων δεξιών ψηφοφόρων.

Κατά τη γνώμη μου, τα επιχειρήματα είναι ασφαλώς υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Το ταχύτερο. Πριν έρθουν οι τουρίστες. Γιατί πρόωρες εκλογές; Για να παραμεριστεί αυτό που ο Αλέξης Παπαχελάς ονόμασε το παγόβουνο στον ορίζοντα, η απλή αναλογική, που μπορεί να βάλει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες αν δεν είναι εξασφαλισμένο το επόμενο βήμα. Οι επαναληπτικές με ενισχυμένη. Καλύτερα, λοιπόν, τώρα παρά αργότερα. Για το καλό και την ηρεμία του τόπου. Την επιχειρηματολογία υπέρ των εκλογών στήριξε ο Παύλος Παπαδόπουλος στην «Κ» στις 22.5, θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφύγει να κάνει το λάθος του πατέρα τού πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έκανε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική το 1990.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *