Είστε εδώ

Ο “Μωυσής” δεν γνώρισε ποτέ τι θα πει άνεργος! Περιχαρής … ο Πρωθυπουργός “καυχιέται” στη BILD για το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες και τις απολύσεις εργαζομένων γιατί αυτό … θα ωφελήσει Γερμανικές εταιρείες!!!

Πριν από 2 χρόνια είχε δηλώσει σε συνέντευξή του (σε lifestyle εκπομπή) οτι “ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να ζήσω με 800 ευρώ…”! Ήταν οταν διατεινόταν οτι θα έφερνε καλύτερες δουλειές και καλύτερα αμοιβόμενες. Σήμερα όχι μόνον δεν έφερε δουλειές (η ανεργία πήρε πάλι την ανηφόρα και καλπάζει για το 23-24% ), αλλά έφερε και μειώσεις 20% στους μισθούς με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό!  Τη Δευτέρα κατα την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ενώ απολυμένοι διαμαρτυρόντουσαν χασκογελούσε σχολιάζοντας στον Δήμαρχο Κ. Ζέρβα: “Μες την κανονικότητα”! Και δεν είναι  μονον αυτα…

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα… περιχαρής στη συνέντευξή του στη γερμανική BILD, ότι η χώρα θα προλάβει να κλείσει εγκαίρως τα ανθρακωρυχεία στη Βόρεια Ελλάδα, με τη χώρα να ανοίγει τις αγκάλες της προς τους Γερμανούς, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν και «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να υπογραμμίσει, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, την ανάγκη για επενδύσεις, αναφέροντας παράλληλα με περισσή κυνικότητα το κόστος της πολιτικής που αναμένεται να «σαρώσει» μία σημαντική κοιτίδα εργατικού δυναμικού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, μέρος των χρημάτων τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ΕΕ θα διοχετευθούν στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», όπου προβλέπεται… βίαιη μετάβαση. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, ιδού τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουνΚαι, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Εν ολίγοις, για χατίρι των επενδύσεων που αποτελούν «λάβαρο» της «γαλάζιας» πολιτικής (ασχέτως των όρων με τους οποίους οι κυβερνώντες θέλουν αυτές να επιτευχθούν), οι εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία θα πρέπει… να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Στο… φιλελεύθερο μυαλό του πρωθυπουργού, οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν και οι εργαζόμενοι… ας κόψουν το λαιμό τους.

Κάπου εδώ προκύπτει ακόμη ένα ερώτημα. Είναι δυνατόν πρωθυπουργός μιας χώρας να λέει ανοιχτά, δίχως ντροπή πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν; Εκείνος δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος, ώστε να βρεθεί λύση για την επόμενη ημέρα χιλιάδων εργαζόμενων και των οικογενειών που πρέπει να θρέψουν. Ή μήπως αυτά είναι… ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία μάλιστα καυχιέται στους Γερμανούς ότι θα τους προλάβει, βάζοντας πρώτη λουκέτο, προσκαλώντας τους να αφήσουν (μέσω επενδύσεων) τα χρήματά τους εδώ. Και με τι όρους θα το κάνουν; Προφανώς όχι υπέρ του εργατικού δυναμικού.

Λίγο πιο κάτω, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας, όταν και εάν έρθει η επόμενη ημέρα, με τον στόχο της «πράσινης» Βόρειας Ελλάδας να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα στη θέση λιγνιτικών μονάδων. Κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίον αυτή η κυβέρνηση χειρίζεται τέτοιου είδους ζητήματα, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απαισιόδοξοι για τους όρους με τους οποίους οι ξένοι επενδυτές θα… υποδεχθούν το εργατικό δυναμικό στις «πράσινες» εγκαταστάσεις.

Επίσης, ας μη λησμονούμε πως για τα «πρώτα βιολιά» της κυβέρνησης, φταίει μόνο ο καπιταλισμός για τις μειώσεις μισθών αλλά και τα -μειωμένα- δικαιώματα των εργατών απέναντι σε αδηφάγους εργοδότες.

Ο πρωθυπουργός κλείνει την τοποθέτησή του αναφορικά με τις «πράσινες επενδύσεις» λέγοντας τα εξής: «…και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη Bild

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *