Είστε εδώ

Ο Παντσέρι “δίνει στεγνά” την Καϊλή! La Repubblica: 1,25 δις από το Κατάρ πήγαν στο σπίτι της Καϊλή – Μετρητά σε σακούλες!

Καταιγιστικά είναι τα νέα στοιχεία που έχει καταθέσει στους Βέλγους εισαγγελείς ο Αντόνιο Παντσέρι, που έχει έρθει σε συμφωνία με τις αρχές για ευνοϊκή μεταχείριση, υπό τον όρο ότι θα δώσει αληθείς και σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε η ομάδα που δρούσε υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που έχει δει έγγραφα της δικαστικής διερεύνησης, όπως και οι βελγικές Le Soir και Knack, 1,25 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Κατάρ είχαν πάει στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, ώστε να διατεθούν στην ομάδα που δρούσε υπέρ της χώρας της Μέσης Ανατολής, ότι στην Εύα Καϊλή δόθηκαν ακόμη 250.000 ευρώ, ενώ στο σκάνδαλο ανακύπτουν ακόμη δύο ονόματα, αυτό της πρώην ευρωβουλευτού με το κόμμα Forza Italia, Λάρα Κόμι, και αυτό της Σουσάνα Καμούσα, Ιταλίδας συνδικαλίστριας και πρώην επικεφαλής του συνδικάτου CGIL.

Η συνάντηση στην Ντόχα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Αντόνιο Παντσέρι στις 13 Φεβρουαρίου κατέθεσε στους εισαγγελείς ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ, την άνοιξη του 2019 μια συνάντηση με τον «υπουργό Αλ Μάριi, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, το Αλγερινό (είναι γνωστός ως Μπουντζελάλ), εμένα (σ.σ. Παντσέρι), τον Αντρέα Κοτσολίνο, τη Λάρα Κόμι (σ.σ. έχει συλληφθεί στο πλαίσιο άλλη έρευνας)». Πρόσθεσε ότι «μάλλον ήταν παρούσα και η Εύα Καϊλή, αλλά ακόμη και αν δεν ήταν, η απόφαση που ελήφθη, από πλευράς χρημάτων για τους βουλευτές περιελάμβανε και αυτήν».

Και πρόσθεσε ότι στο τέλος «οι Καταριανοί αποφάσισαν να διαθέσουν 250.000 ευρώ ο καθένας για τις προεκλογικές εκστρατείες των τριών (Καϊλή, Κοτσολίνο, Κόμι). Και έγινε».

Ο Παντσέρι είπε επίσης ότι χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ και η εκστρατεία της Σουσάνα Καμούσο για την ηγεσία της Παγκόσμιας Ένωσης Συνδικάτων. Επίσης, είπε ότι η Εύα Καϊλή δέχθηκε χρήματα για να ασκήσει πίεση στον επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για να λυθεί το πρόβλημα της βίζας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Παντσέρι στις ανακρίσεις, η Εύα Καϊλή είχε προσκληθεί στην έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ και από τον Ινφαντίνο. «Το θέμα της βίζας για τους πολίτες του Κατάρ ήταν υπό συζήτηση και οι Γάλλοι είχαν εχθρική στάση. Ο Τζόρτζι μου είπε ότι είχε ζητήσει από τον Ινφαντίνο να μιλήσει στον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να αρθεί η απαγόρευση. Δεν ξέρω αν το έκανε».

Ο Παντσέρι φέρεται να είπε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαι είμαι εγώ ο αρχηγός. Αυτοί οι άνθρωποι δέχονταν χρήματα με αντάλλαγμα την προστασία των συμφερόντων του Κατάρ ως μέρος της κοινοβουλευτικής τους εργασίας» και πως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, που χθες αποφυλακίστηκε υπό όρους), «συμφωνήθηκε να αναλάβει τον ρόλο του βοηθού του Κοτσολίνο. Τα χρήματα πήγαν στο σπίτι του, ένα εκατομμύριο και 250 χιλιάδες ευρώ μετρητά. Υπήρχαν ακόμη 250 χιλιάδες ευρώ για μένα και για εκείνον».

Μετρητά σε σακούλες

Ενδιαφέρον έχει ότι τα χρήματα διακινούνταν σε πλαστικές σακούλες και δέκτης μιας από αυτές ήταν και η Λάρα Κόμι.

Σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο Αντόνιο Παντσέρι, το 2019 η Λάρα Κόμι «μου τηλεφώνησε ζητώντας μια χάρη. Δηλαδή αν μπορούσα να πάρω μια τσάντα από το διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες και να την κρατήσω κάπου».
Επειδή βρισκόταν ο ίδιος στο Μιλάνο, την τσάντα παρέλαβε ο βοηθός του, Τζουζέπε Μερόνι.

Στη συνέχεια, πήγε στο σπίτι του Μερόνι, όπου άνοιξαν την τσάντα και μέσα είδαν «ρούχα και βιβλία, άδεια από σελίδες, μέσα στα οποία υπήρχαν 60-70.000 ευρώ σε μετρητά. Τα πήρα όλα και πέταξα τα χρήματα στα σκουπίδια», ενώ ο βοηθός του δεν πήρε τίποτα. Στη συνέχεια είπε ότι ενημέρωσε την Κόμι. «Της είπα ότι η υπόθεση έκλεισε και δεν με ρώτησε τίποτα άλλο. Δεν ξέρω από ποιο πορτοφόλι προέρχονταν αυτά τα χρήματα».

Η «φιλία με τους Μαροκινούς»

Στην ανάκριση στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Παντσέρι μίλησε για τη «φιλία» του με τον Αμπντελαρίχ Ατμούν, τον πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία. «Το 2014 μου είπε ότι ήθελε να με βοηθήσει στην προεκλογική μου εκστρατεία. Πρότεινε να οργανώσω ένα πάρτι στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι γηγενείς Μαροκινοί που είχαν ψηφίσει στην Ιταλία» και πως ο Ατμούν μόνο για το ενοίκιο του χώρου όπου έγινε η εκδήλωση πλήρωσε «περίπου 50 χιλιάδες ευρώ». Το 2014, μετά τις εκλογές, είπε ότι έλαβε από το Μαρόκο στο Ραμπάτ μετάλλιο Λεγεώνας της Τιμής από τον βασιλιά του Μαρόκου, παρουσία και της κόρης του.

Η στήριξη στην Καμούσο

Όσον αφορά τη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας της Σουσάνα Καρούσο το 2018 για την προεδρία της Παγκόσμιας Ένωσης Συνδικάτων, ο Παντσέρι μίλησε για μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, παρουσία των Τζόρτζι, Αλ Μάρι, του Αλγερινού και του ίδιου.

«Με ρώτησαν ποιος ήταν ο Ιταλός υποψήφιος. Είπα ότι ήξερα την Καμούσο, επειδή ήμασταν στο ίδιο σωματείο (Cgil)».

Του είπαν ότι θα ήθελαν μια συνάντηση με την Καμούσο και εκείνη δέχθηκε και πως η συνάντηση έγινε λίγες εβδομάδες αργότερα. Όπως υποστηρίζει ο Παντσέρι, δεν συζητήθηκε το θέμα των χρημάτων, αλλά βοήθεια προς τα αφρικανικά συνδικάτα και τη Μέση Ανατολή. Παραδέχθηκε ότι προηγουμένως είχε λάβει ο ίδιος «600.000 ευρώ, από τον Αλγερινό σε μια τσάντα». Όπως είπε «μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων βρέθηκαν στο σπίτι μου. Τότε έμαθα ότι μόνο 50 χιλιάδες ήταν αρκετά. Έμειναν 500.000 τις οποίες κράτησα».

Από την πλευρά της η Σουσάνα Καμούσο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή: «Δεν μου ζητήθηκε να υποστηρίξω το Κατάρ με κανέναν τρόπο, ούτε έγινε ποτέ λόγος για χρήματα», είπε, ωστόσο παραδέχθηκε πως γνωρίζει «ότι έχουν ληφθεί κάποιες δωρεές από άλλα συνδικάτα για φτωχότερες οργανώσεις».

 

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *