Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νέα Σελίδα: Ο Πάιατ απομονώνει Σαμαρά στη Ν∆ !

Νέα Σελίδα: Ο Πάιατ απομονώνει Σαμαρά στη Ν∆ !

Σύμφωνα με την εφημερίδα μετά τα τρία απανωτά ραντεβού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε όλους τους πολιτικούς κύκλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του εντός της εβδομάδας προχώρησε σε μια… οβιδιακή αλλαγή πλεύσης αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό. Η ΝΔ θα εξετάσει την όποια συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τη θέση του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη για το Σκοπιανό, την οποία είχε υιοθετήσει άκριτα και σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του ίδιου, της αδερφής του, του Κώστα Καραμανλή αλλά και της παρακαταθήκης του πατέρα του.

Το παράθυρο που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στήριξη τυχόν λύσης στο ονοματολογικό, ενώ προηγουμένως είχε ταχθεί υπέρ των συλλαλητηρίων κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και είχε υποστηρίξει ότι «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη χρονική συγκυρία», είναι δεδομένο ότι έχει προκαλέσει… νευρικό κλονισμό στο σαμαρικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει την εμβληματική ρομφαία του να πέφτει με φόντο την αμερικανική πίεση στην ηγεσία της ΝΔ.

Η αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη υποδεικνύει την προσπάθειά του να μην μείνει πολιτικά μόνος στα μείζονα ζητήματα που επιλέγουν να ανοίξουν η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, είτε πρόκειται για το Σκοπιανό είτε, σε δεύτερο χρόνο, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κρύβει νέα παγίδα… κυβίστησης για την Πειραιώς. Η αλλαγή αυτή ήρθε, ωστόσο, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί -για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει- αποστάσεις και από την εμπλοκή Σαμαρά – Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis. Στην πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε «και σκάνδαλο και σκευωρία» την υπόθεση, λησμονώντας, βέβαια, να επισημάνει αυτό που υπογράμμιζε μέχρι πριν από λίγο καιρό: ότι, δηλαδή, το σκάνδαλο αφορά μόνο στην υπερτιμολόγηση από γιατρούς…

Πλέον, με αφορμή – όχι αιτία – την υπόθεση Μαρινάκη, το δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη γνωρίζει ότι η μόνη περίπτωση να διασωθεί πολιτικά, εάν οι δυο τους γλιτώσουν από το σκάνδαλο Novartis, είναι προτάσσοντας την παρακαταθήκη των «πατριωτικών» αντανακλαστικών σε μια χοντροκομμένη επανάληψη της διάσπασης του 1992.

Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν παραγνωρίζει ότι όλα αυτά συντελούνται τη στιγμή που οι ζυμώσεις για νέο κομματικό φορέα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, υποστηριζόμενη από βορειοελλαδίτικα επιχειρηματικά συμφέροντα και από τους Ανδρέα Παπαμιμίκο και Τάκη Μπαλτάκο, είναι πιο έντονες από ποτέ.

Το καραμανλικό στρατόπεδο, το οποίο εδώ και καιρό αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης κόντρα στην πλήρη μετατροπή της παράταξης σε υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς από το κράμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, φαίνεται ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο ζυμώνεται πανελλαδικά και πλέον είναι έτοιμο για επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές στην ηγεσία της ΝΔ και στο σαμαρικό στρατόπεδο, όπως έχει επιβεβαιωθεί κι από τη σφοδρή πολεμική που έχουν εξαπολύσει εναντίον καραμανλικών αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού όλα τα φίλα προσκείμενα στο δίδυμο Μητσοτάκη – Σαμαρά μέσα ενημέρωσης.

Από τις εφημερίδες του συγκροτήματος Μαρινάκη μέχρι το σαμαρικό Antinews τα «χτυπήματα» στον Κώστα Καραμανλή αλλά κατά περιπτώσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είναι συχνά.

ΥΓ: Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ο Τζέφρυ Παιατ έχει συναντήσει, επισήμα, τουλάχιστον τρεις φορές την τελευταία περίοδο, ο αμερικανός πρέσβης έχει συναντηθεί, όπως έχει γίνει γνωστό από τα δημοσιεύματα του Τύπου, τουλάχιστον δύο φορές, την ίδια περίοδο και με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο άλλωστε είναι και γείτονες στην πλ Μαβίλη (Αμερικάνική πρεσβεία, πολιτικό γραφείο Κώστα Καραμανλή ). Αντίθετα δεν διαφευγει των πολιτικών σχολίων, το γεγονός ότι ο αμερικανός πρεσβης έχει αποφύγει να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά ( πρώην προεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό ), ενώ και ο Αντ Σαμαράς, το Νοέμβριο δεν είχε πραγματοποιησει προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ …

Πηγή: neaselida.gr

Leave a Reply

Top