Είστε εδώ

Ο Ντιμιτρόφ τελειώνει την σπέκουλα των εθνικιστών ένθεν-κακείθεν! ” «Η γλώσσα μας ανήκει στις νοτιοσλαβικές»

Παραλληλα επιβεβαιώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα Σκόπια και την Αθληνα επιδίδονταν στο σπορ της “μυστικής διπλωματίας”, αντίθετα με τις σημερινές Ζάεφ και Τσίπρα που διαπραγμετεύτηκαν επίσημα από την πρώτη στιγμη με πρακτικά και αρχεία!
Συνέντευξη με κύριο θέμα της συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ονοματολογικό παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στην ενημερωτική εκπομπή “Top Tema” του τηλεοπτικού σταθμού “TELMA”. Μεταξύ άλλων, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για την ανάγκη να αφήσουν ως χώρα στο παρελθόν την επιχείρηση “εξαρχαϊσμού” του βαλκανικού κράτους και επανέλαβε πως ο η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών.
Ερωτηθείς «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία», ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ είχαν αποδεχθεί όνομα για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν διαθέτει το πλήρες αρχείο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν, διότι δεν χρησιμοποιούνταν πάντοτε τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι κανείς δεν εξανάγκασε την πΓΔΜ να προχωρήσει στη συμφωνία και εξέφρασε την έκπληξή του για τις εικασίες που διατυπώνονται, ότι όλα αυτά εντάσσονταν σε ένα διεθνές σχέδιο.
Ερωτηθείς γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα».
Σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ και της κυβέρνησης των Σκοπίων για την ονομασία, καθώς ο πρώτος αρνείται να υπογράψει την συμφωνία, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Ο Πρόεδρος της χώρας έχει δικαίωμα μόνο να αναπέμψει τον νόμο στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια, αν αυτός ψηφιστεί εκ νέου, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει»
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει Πρόεδρο που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί αυτή την συνταγματική του υποχρέωση και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει συνταγματικό κενό, καθώς αρκετά συντάγματα άλλων χωρών προβλέπουν προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να υπογραφεί ο νόμος από τον αρχηγό του κράτους και αν αυτό δεν συμβεί, ο νόμος θεωρείται υπογεγραμμένος. Επίσης, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι για τη συμφωνία θα αποφασίσουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι, αν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας και οι πολίτες εγκρίνουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα, τότε ο Πρόεδρος θα βρεθεί σε εξαιρετικά άβολη θέση.
Ερωτηθείς για τα βήματα που ακολουθούν, ο Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η πΓΔΜ έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας και σημείωσε πως τώρα προβλέπεται ότι η Αθήνα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία θα αναφέρει ότι δεν έχει πλέον παρατηρήσεις δε σχέση με την ένταξη της πΓΔΜ.
«Αν το δημοψήφισμα για το όνομα είναι επιτυχές, ποιο είναι εκείνο το πολιτικό κόμμα που θα μπορέσει να πει “όχι” στους πολίτες; Ο λαός δεν είναι εκατό άτομα ή 30 ψεύτικα προφίλ στο Facebook. Ο λαός είμαστε δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Θα δούμε πόσοι έμειναν στην “Μακεδονία”, ίσως 1,5 εκατ., ίσως 1,6 εκατ. Αυτοί που έμειναν θα έχουν την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δείξει τι θέλει ο λαός. Η φιλοδοξία και η βιασύνη να μιλά κανείς sτο όνομα του λαού, μου είναι αφόρητη ήδη από την περίοδο της κρίσης της ατιμωρησίας», είπε ο Ντιμιτρόφ
Πηγή: koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *