Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Ο Γιοβάν Τσαούς και ο καμβάς του προπολεμικού Πειραιά στέλνει τη Ρένα Δούρου στα decks του ρ/ς Στο Κόκκινο. Δείτε πότε!

Ο Γιοβάν Τσαούς και ο καμβάς του προπολεμικού Πειραιά στέλνει τη Ρένα Δούρου στα decks του ρ/ς Στο Κόκκινο. Δείτε πότε!

Ο Γιοβάν (Ιωάννης) Εϊτζηρίδης ήταν ποντιακής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Κασταμονή του Πόντου το 1893. Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό ως «τσαούς» ( λοχίας) από το οποίο και έμεινε το προσωνύμιο. Στην Τουρκία ήταν γνωστός μουσικός και λέγεται ότι έπαιξε ακόμα και στην αυλή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’.

Μετά το άδοξο, για τους Έλληνες, τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο Τσαούς ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε αρχικά στον Πειραιά όπου διατηρούσε διώροφο σπίτι στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε ο ίδιος ραφείο και στη συνέχεια το μετέτρεψε σε ποτοπωλείο (ουζερί).

Το 1937 μετακόμισε στην Κοκκινιά όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του. Πέθανε το 1942 από δηλητηρίαση (δηλητηριάστηκαν με τη σύζυγό του από ακατάλληλη τροφή, λόγω της πείνας στη γερμανική κατοχή).

Ο Γιοβάν Τσαούς ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός. Έπαιζε πιάνο, βιολί, τζουρά, σάζ, ούτι, μπουζούκι, μπαγλαμά και ταμπουρά και έγραφε στίχους. Δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική αλλά δίδασκε μπουζούκι. Μαθητές του ήταν πολλοί γνωστοί δεξιοτέχνες της εποχής, ανάμεσά του και ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Στο βιβλίο “Ρεμπέτικη Ιστορία 1-Περπινιάδης, Γενίτσαρης, Μάθεσης, Λελάκης (ο στιχουργός)” του Κ. Χατζηδουλή, (εκδόσεις Νεφέλη, 1978), στη σελ. 15 διηγείται ο Στελλάκης Περπινιάδης:

…..O Γιοβάν Τσαούς ήξερε όλους τους δρόμους. Τους δρόμους όλους τους ξέρουν μόνο αυτοί που παίζουν κανονάκι, γι’ αυτό και ο Τσαούς είχε στο μπουζούκι του ταστιέρα από κανονάκι. Όποιος έπιασε αυτό το μπουζούκι για να παίξει το παράτησε αμέσως. Κανείς δεν μπορούσε να παίξει. Μια φορά το πήρε στα χέρια του ο Μάρκος ο Βαμβακάρης αλλά γρήγορα το παράτησε. Αλλά τι να παίξει ο Μάρκος από το μπουζούκι του Γιοβάν Τσαούς που ήταν αλλόκοτο;…...

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Γιοβάν Τσαούς και ο ο Αλέξης Βάκης; Η απάντηση βρίσκεται στο ρεμπέτικο τραγούδι! Αλλα και στον Πειραιά. Τις λαικές συνοικίες Δραπετσώνα, Κερατσίνι Κοκκινιά, όπου έζησε ο Γιοβάν Τσαούς, μεγαλούργησε το ρεμπετικο και μεγάλωσε η Ρένα Δούρου. Κόντά στον μόχθο αλλά και τον καημό και το μεράκι των ανθρώπων της γειτονιάς…

Αύριο, Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 6-7 το απόγευμα, η Ρένα Δούρου θα βρεθεί στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο στην πιο ανατρεπτική ραδιοφωνική της παρουσία. Καλεσμένη του Αλέξη Βάκη θα συζητήσουν για τον Γιοβάν Τσαούς, τον προπολεμικό Πειραιά και την κοινωνική του διαστρωμάτωση όπως ζωγραφίζεται μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι. Αλλά και για την συμβολή του Γιοβάν Τσαούς στη δημιουργία και εξέλιξη του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι πολύ μεγάλη διότι άνοιξε νέους δρόμους, μετέδωσε τις γνώσεις του και επηρέασε τους υπόλοιπους μουσικούς, συνθέτες και δημιουργούς της εποχής του.

Leave a Reply

twenty − one =

Top