Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι θέλει να τηρηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων !

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι θέλει να τηρηθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων !

Και ενώ μέχρι σήμερα, ο Γ. Στουρνάρας δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση για τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο και για τα όσα ακούγονται για την οικονομία, από το περιβάλλον του Διοικητή της ΤτΕ λέγεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης εκ της θέσεώς του δεν μπορεί να σχολιάζει τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, όποιες κι αν είναι αυτές.

Εντούτοις, όπως γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γ. Στουρνάρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με περισσότερους από 60 ξένους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές και να πει πως είναι ενάντιος στη μη περικοπή των συντάξεων, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή του ΔΝΤ. Τα ίδια είχε υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το θέμα είχε αποκαλύψει η οικονομική ιστοσελίδα sofokleous in.gr στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν:

«Επιχειρηματολογώντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα “αναστροφής των μεταρρυθμίσεων” και παρέκκλισης από τα συμπεφωνημένα. Πέραν των συντάξεων, ο διοικητής της ΤτΕ διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση και στο θέμα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια. Αν και η άποψή του περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής έχει απορριφθεί μετά πολλών… επικρίσεων –και όχι “επαίνων”- την επανέφερε, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα την κυβέρνηση για τις επιλογές της». Για την ιστορία, η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει σε εκδήλωση με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση βρήκε χθες και ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές». Και συμπλήρωσε: «Εχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν τη μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Οτι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον κ. Στουρνάρα και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα είπε ενώπιον των πρεσβευτών και των οικονομικών παραγόντων. «Τους είπα ότι δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τη συμφωνία γιατί θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα για το θέμα, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρνητική θέση του για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου.

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

nineteen − 9 =

Top