Είστε εδώ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταρρίπτει την μυθολογία για εγκατάλειψη του “Οχι” το 2015! “Το δημοψήφισμα απέρριψε μια πρόταση επιβολής! Το τρίτο πρόγραμμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Και ήταν το πρώτο που είχε δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους” (vid)

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ιστότοπο newpost.gr ο ΥπΟικ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για το τι συνέβαινε το 2015 την περιοδο της πρωτης διαπραγματευσης και του δημοψηφισματος, τόσο στους κόλπους της ελληνικής πλευρας όσο και σε εκείνους των δανειστών. Και ξεκαθαρίζει ότι ο μυθος περι εγκαταλειψης από τον Αλ Τσίπρα του “Οχι” του δημοψηφισματος, στη συμφωνία που ακολουθησε μετά, δεν έχει καμία βάση αλήθειας, καθώς το “Οχι” απέρριψε ένα απαράδεκτο κείμενο επιβολής, που ειχε προέλθει από τον σκληρο πυρήνα της Ευρώπης, που ηθελε πτωση της Πρωτης Αριστερής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη, από φόβο μην συμπαρασύρει και χωρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σε ανυπακοή στο δόγμα Σόιμπλε, περί λιτότητας!  Ενω εξηγεί γιατι το 3ο Πρόγραμμα που συμφωνηθηκε τελικά – παρά το ότι ήταν αναγκαίος συμβιβασμός – ήταν απειρως καλύτερη συμφωνία και δεν είχε καμία σχέση με την προταση που είχε απορριφθεί στο δημοψήφισμα από τον λαό! … Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:
– Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε στόχους πιο προσαρμοσμένους στο πολιτικό κλίμα της ευρωζώνης, θα είχε πετύχει μια πιο ήπια μνημονιακή συμφωνία. Εσείς τι πιστεύετε;
-Είναι τόσο υποθετικό το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. Έχω διαβάσει με προσοχή αυτά που έχουν γράψει οι Βίζερ, Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί. Στα γραπτά τους μαθαίνεις πράγματα για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ξεχνάνε (επιλέγουν να ξεχάσουν) ότι η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup ήταν ότι έπρεπε να επιδιωχτεί η ήττα της Αριστεράς. Το μεγάλο πρόβλημα για την Αριστερά στην Ελλάδα ήταν ότι οτιδήποτε κέρδιζε στη διαπραγμάτευση, θα δημιουργούσε προηγούμενο για όλη την Ευρώπη και θα ευνοούσε δυνάμεις όπως οι Podemos στην Ισπανία ή το Bloco στην Πορτογαλία. Θα έδειχνε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος πέρα από τη λιτότητα.
-Έχει γραφτεί ότι οι δανειστές πριν το δημοψήφισμα δεν επεδίωκαν απλώς τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την πτώση της. Όσο σας το επιτρέπει η θέση σας, μπορείτε να μας πείτε αν ισχύει αυτό;
-Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κείμενο που μας παρουσίασαν και κρίθηκε στο δημοψήφισμα, ήταν ένα κείμενο επιβολής, πολύ πίσω από όσα είχαμε διαπραγματευτεί επί μήνες. Αναιρούσε πράγματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις. Δεν ήταν μόνο ένα κείμενο που μας πήγαινε πίσω από τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το χρέος. Θα μας πήγαινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 με δυο-τρεις αξιολογήσεις και τότε ίσως άρχιζε η συζήτηση για το χρέος.
-Θεωρείτε λοιπόν ότι το κείμενο του 3ου Μνημονίου ήταν καλύτερο από αυτό που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Η απόδειξη είναι ότι στο τέλος αυτού του προγράμματος πήραμε τη συμφωνία για το χρέος, κάτι που δεν προβλεπόταν στο κείμενο που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.
-Φαντάζομαι όμως ότι τα συμπεράσματά σας για τις προθέσεις των δανειστών τα είχατε βγάλει ήδη από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα. Γιατί έπρεπε να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού και δεν παίρνατε τις αποφάσεις σας νωρίτερα;
-Σε μια διαπραγμάτευση ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι η πραγματική θέση της άλλης πλευράς και ποια είναι αυτή που υιοθετεί στο τραπέζι των συνομιλιών για λόγους τακτικής. Με τη γνώση που έχετε τώρα, εσείς λέτε ότι τα συμπεράσματα είχαν βγει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα όμως, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015 δεν είχαμε καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Το κείμενο που παρουσίασαν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου ήταν πραγματική έκπληξη.

Ολόκληρη η συνέντευξη που δόθηκε στον Τάσο Τσιφόρο και υπάρχει στο web tv του newpost.gr ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *