Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ο Ευκλείδης νιώθει “ιδιοκτήτης” … στην τοποθεσία “ηθικό πλεονέκτημα”! Συνέντευξη – “Πλατφόρμα” με αιχμές κατά Τσίπρα: “Να μην εκχωρούνται τα πολιτικά δικαιώματα των μελών στην ηγετική ομάδα όσο φωτισμένη κι αν είναι”! Πυρά για το “αρμοί της εξουσίας”

Ο Ευκλείδης νιώθει “ιδιοκτήτης” … στην τοποθεσία “ηθικό πλεονέκτημα”! Συνέντευξη – “Πλατφόρμα” με αιχμές κατά Τσίπρα: “Να μην εκχωρούνται τα πολιτικά δικαιώματα των μελών στην ηγετική ομάδα όσο φωτισμένη κι αν είναι”! Πυρά για το “αρμοί της εξουσίας”

Με συνέντευξη-πλατφόρμα στην εφημερίδα «Εποχή»  (πολύ κριτική, ούτε ίχνος αυτοκριτικής για ακόμα μια φορά …)  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  παρεμβαίνει στις πολιτικές αλλά και στις εσωκομματικές εξελίξεις, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Κίνησης «53+», κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διστάζει μάλιστα να αφήσει εκ νέου αιχμές για έλλειψη συλλογικότητας στην Κουμουνδούρου:

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας. Για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι», αναφέρει.

«Για την Αριστερά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, τα μέσα είναι μέρος του σκοπού. Αλλιώς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε μια από τα ίδια. Αλλά το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό- δεν γίνεται να νικήσεις τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του, παίζοντας στο γήπεδό του», προσθέτει,  ενώ προειδοποιεί πως «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία παράκαμψης των δημοκρατικών διαδικασιών, ότι ο σκοπός σε καμία περίπτωση δεν αγιάζει τα μέσα, ότι το ηθικό μας πλεονέκτημα είναι κάτι που πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτρέπει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το όνομά τους εμπλέκεται σε αποκαλύψεις, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες “αποκαλύψεις” δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων», τονίζει και ασκεί κριτική και στα στελέχη που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι «αρμοί της εξουσίας»: «Διαβάζω την κριτική, την ακούω και από συντρόφους, τη θεωρώ επιπόλαιη. Νομίζω παρερμήνευσαν τα λόγια του Προέδρου. Εξηγούμαι, είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αντιμετωπίζεται με κατάληψη στους θεσμούς – να κάνουμε ότι κάνει δηλαδή το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δε διώχνει απλά κάθε ενσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο. Απαιτεί ομηρία και υποταγή απ’ όλους. Είναι αλήθεια ότι στην άσκηση των κυβερνητικών μας καθηκόντων αντιμετωπίσαμε θεσμική ανυπακοή και υπονόμευση από σκληρές επετηρίδες χρόνων, όπως για παράδειγμα στα σώματα ασφαλείας. Δεν επιχειρήσαμε να τις διώξουμε βιαίως, αντιθέτως προσπαθήσαμε να επιβάλουμε αντικειμενική αξιολόγηση, λογοδοσία και διαφάνεια στις τοποθετήσεις. Η ΝΔ τα κατάργησε όλα, το υπέρτατο κριτήριο είναι τα “δικά μας παιδιά”. Δεν μετανιώνουμε ούτε σκοπεύουμε να τους ακολουθήσουμε. Αυτό που λέμε και σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ανθρώπους που δουλεύουν σε θεσμούς είναι αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια, σεβασμό στη δημοκρατία και να μη γίνονται μέρος των παιχνιδιών εξουσίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη, κατασκευασμένη από ανθρώπους που αδιαφορούν ή παραποιούν την ιστορική διαμόρφωση του μεγαλύτερου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς», αναφέρει ο πρώην «τσάρος» και επικεφαλής της Κίνησης των «53+», για το θέμα της διεύρυνσης, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010. Όπως επίσης είναι λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων».

Παράλληλα, απορρίπτει την διεξαγωγή του Συνεδρίου ψηφιακά, εφόσον δεν το επιτρέψει ο κορονοϊός, επισημαίνοντας πως η συζήτηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής , της τακτικής και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες «δεν γίνεται εξ αποστάσεως, οπότε και είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ημερομηνία του συνεδρίου».

«Χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως «είναι πλέον επιτακτικό να μιλήσουμε για αλλαγή μοντέλου» στην οικονομία και όχι μόνο, ενώ προειδοποιεί: «Ακριβώς επειδή το πακέτο Πισσαρίδη δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δεν δημιουργεί όρους για αύξηση επενδύσεων και ρυθμών ανάπτυξης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδείνωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Έτσι χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επιτίθεται με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σύντομα θα καταστεί δόκιμος ο όρος «Μητσοτακισμός», ταυτιζόμενος με τις μετατοπίσεις πολλών δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, ως η ενσάρκωση μιας αυταρχικής πρακτικής στα κοινωνικά, μιας ακραία ταξικά μεροληπτικής πρακτικής στα οικονομικά, μιας απόλυτα παλαιοκομματικής λογικής στην διαχείριση δημόσιου χρήματος, με ένα φιλελεύθερο προσωπείο χάρη στην άκρατη στήριξη του ακραίου κέντρου και τωνmedia. Κάτι σαν κάποια freepress έντυπα δηλαδή που με ένα μοντέρνο προσωπείο εκφράζουν συχνά από τις μέσα σελίδες τους έναν ακροδεξιό και χυδαίο λόγο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: topontiki.gr

3 thoughts on “Ο Ευκλείδης νιώθει “ιδιοκτήτης” … στην τοποθεσία “ηθικό πλεονέκτημα”! Συνέντευξη – “Πλατφόρμα” με αιχμές κατά Τσίπρα: “Να μην εκχωρούνται τα πολιτικά δικαιώματα των μελών στην ηγετική ομάδα όσο φωτισμένη κι αν είναι”! Πυρά για το “αρμοί της εξουσίας”

  1. Ο των 53 κάθε τόσο βγαίνει με δηλώσεις και προσπαθεί να μας πείσει το πόσο γραφικός είναι. Έχει καταντήσει ένας σύγχρονος ΕΛΠΗΝΩΡΑΣ και βάζει πλάτη στην ΔΕΞΙΑ, ενώ ο εργαζόμενος βογγά και οι συνταξιούχοι κατακλέβονται και από πάνω εκβιάζονται κιόλας να δεχτούν τα ψίχουλα του ΜΩΗΣΗ κατά παράβαση πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου ΔΙΚΑΣΤΗΡΊΟΥ, κατά παράβαση του συντάγματος, γιαυτά μούγκα. Σήκω και φύγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΡΌΕΔΡΕ ΔΙΏΧΤΟΝ , εχουμε σιχαθεί πιά τέτοιες πρακτικές.

  2. Διάβασα δύο φορές το άρθρο. Ο τίτλος είναι σχόλιο στην συνέντευξη; Από που βγάζετε το συμπέρασμα ότι ο “Ευκλείδης νοιώθει “ιδιοκτήτης”… Είναι υποτιμητικό για τον σφο Τσακαλώτο αλλά και για μας που σας διαβάζουμε να μην υπάρχει αντιστοιχία κειμένου και τίτλου. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αλλά άλλο η κριτική και άλλο τα κτυπήματα κάτω απο την μέση. Κρίμα

Leave a Reply

5 × 1 =

Top