Είστε εδώ

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος βάζει τα πράγματα στη θέση τους για τους επισπεύδοντες: “10 + 1 πράγματα που κατάλαβα από το Spiegel και τη μικρή Μαρία”

1) Το νέο κείμενο με τις εξηγήσεις του περιοδικού Spiegel για τα γεγονότα του Έβρου κάνει για όλες τις χρήσεις. Έχει στοιχεία που μπορούν να «πιαστούν» και όσοι πιστεύουν ότι το ρεπορτάζ ήταν (ως επί το πλείστον) έγκυρο και και όσοι πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.

2)  Αποδείξεις για τη «νεκρή» Μαρία δεν υπάρχουν, μόνο οι μαρτυρίες των γονιών και οι μαρτυρίες κάποιων προσφύγων. Το περιοδικό επισημαίνει κατά λέξη πως «δεν υπάρχει καθοριστική απόδειξη». Ιδού, λόγου χάριν, τι γράφει σε ένα σημείο: «Το SPIEGEL κατάφερε να εντοπίσει ορισμένους από τους άνδρες που είπαν ότι ήταν παρόντες στον ενταφιασμό της Μαρίας και το Νοέμβριο μίλησε με δύο από αυτούς τηλεφωνικά. Ο ένας ζει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και ο άλλος κατά πάσα πιθανότητα στην Ολλανδία. Και οι δύο εμμένουν στο ότι ένα παιδί πέθανε στον Έβρο εκείνη την εποχή». Επαναλαμβάνω ωστόσο πως αποδείξεις, απτές, δεν υπάρχουν.

3) Το Spiegel παραδέχεται ότι ο ανταποκριτής του Γιώργος Χρηστίδης έστελνε ρεπορτάζ τα οποία ήταν γραμμένα με πολύ προσεκτικό τρόπο. Ποτέ δεν έστειλε ως δεδομένο ότι υπήρχε νεκρή Μαρία. Σε όλες του τις ανταποκρίσεις σημείωνε ξεκάθαρα ότι το γκρουπ των προσφύγων είναι αυτό που υποστήριζε πως υπήρχε νεκρό κορίτσι, «the group says, Maria died» αλλά στη δημοσίευση έλειπε αυτό το «the group says». Εξ ου και οι εξηγήσεις του περιοδικού.

4) Ο Γιώργος Χρηστίδης κατάφερε και μπήκε μέσα στο camp των προσφύγων δηλώνοντας μεταφραστής και όχι δημοσιογράφος. Μπράβο του. Το Spiegel το γνώριζε αυτό από πριν. Έτσι κατάφερε να έχει άμεση πρόσβαση στους πρόσφυγες ακούγοντας από πρώτο χέρι τις διηγήσεις τους. Δεν επινόησε καμία «νεκρή Μαρία» από μόνος του, οι ίδιοι οι πρόσφυγες του το είπαν.

5) Μπήκε ως μεταφραστής γιατί οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους ούτε καν να πλησιάσουν εκεί. Γιατί, άραγε;

6) Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολη είναι ούτως ή άλλως η δουλειά των δημοσιογράφων εκεί στα σύνορα και πόσο δύσκολο είναι να εξακριβώσουν την αλήθεια; Έχετε σκεφτεί πόσο περισσότερο τη δυσκολεύει η Ελληνική κυβέρνηση ώστε να βγαίνουν τώρα υπουργοί πανηγυρίζοντας για fake news;

7) Μπορεί να ήταν fake news ο θάνατος της Μαρίας αλλά δεν ήταν fake news, εκείνη την περίοδο, ο θάνατος δεκάδων προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

8) Έναν ολόκληρο μήνα, δύο κράτη, η Τουρκία και η Ελλάδα, είχαν αφήσει σαράντα ανθρώπους μόνους τους σε μία νησίδα και τους έστελνε ο ένας στον άλλον. Δεν τους ήθελε κανένας. Πώς σας φαίνεται αυτό, αλήθεια;

9) Μου κάνει εντύπωση πως διάφορα site βγήκαν με τον ίδιο ή παρεμφερή τίτλο. Λες και τους τον είχε δώσει κάποιος. «Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση από το Spiegel» τα Παραπολιτικά. «Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση από το Spiegel» το Capital. «Der Spiegel: Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση» το enikos.gr. «Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση από το Spiegel για τη “νεκρή Μαρία” του Έβρου» και το Πρώτο Θέμα.
Δεν σας φαίνεται κι εσάς περίεργο; Εκτός του γεγονότος ότι δεν υπήρχε καμία συγγνώμη από το περιοδικό, μου κάνει εντύπωση πως όλοι μα όλοι επέλεξαν να γράψουν τις δύο λέξεις «ολική αναδίπλωση». Μα πώς τις σκέφτηκαν όλοι μαζί;

10) Πολύ περίεργη περίπτωση αυτή η Baidaa S. από τη Συρία που ανήκε στην ομάδα των προσφύγων και μιλούσε Αγγλικά και η οποία, στη συνέχεια, βρέθηκε με άγνωστο τρόπο στη Γερμανία.

10+1) Το Spiegel σημειώνει πως η ομάδα των προσφύγων παρέμεινε για κάποιες ημέρες, για μία εβδομάδα τουλάχιστον ίσως και παραπάνω, σε ελληνικό έδαφος. Σε σημείο της ελληνικής νησίδας. Αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να τους διασώσει. Σιωπή από τα εγχώρια ΜΜΕ για τη συγκεκριμένη παραδοχή του Spiegel.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *