Είστε εδώ

Ο Χάρης Δούκας απέτρεψε την έμμεση “ιδιωτικοποίηση” του Λόφου Στρέφη! Ζητάει και τα ρέστα ο Μπακογιάννης που είχε εγκρίνει χορηγία – “κερκόπορτα” χορηγία της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments

Σε μία σημαντική απόφαση προχώρησε ο Χάρης Δούκας για τον λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια καθώς, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να ακυρώσει την ανάπλαση και το πλάνο της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, προϋπολογισμού 1,15 εκατ. ευρώ. Την ανάπλαση του Στρέφη είχε ψηφίσει η απερχόμενη αρχή Μπακογιάννη με τη χορηγία της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις των πρωτοβουλιών κατοίκων που είχαν καταγγείλει χορηγία-“κερκόπορτα” και επιστρατεύοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες στην έκταση 40 στρεμμάτων του λόφου.

Ο νέος δήμαρχος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών είχε τονίσει ότι, το φυσικό τοπίο του λόφου είναι σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από ότι πριν ξεκινήσουν τα έργα ενώ είχε προαναγγείλει πως, «είναι προφανές ότι ήταν μια αποτυχημένη ιστορία. Απόφαση και δέσμευσή μου είναι η εταιρεία να αποχωρήσει. Άμεσα». Η απόφαση Δούκα έφερε την αντίδραση της παράταξης Μπακογιάννη, «Αθήνα Ψηλά» σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται ότι, «χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη».

Την περασμένη Τετάρτη (24/01) κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κώστας Μπακογιάννης ζητούσε εξηγήσεις από τον νυν δήμαρχο και διάδοχό του, για την αποχώρηση του επενδυτή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι δε θα ξανάρθει οποιαδήποτε χορηγία στον Δήμο.

«Ο Μπακογιάννης κάνει ότι δεν ξέρει ότι η παραχώρηση φωτογραφίζεται ως παράνομη από το ΣτΕ»

Σε ανάρτησή της, η πρωτοβουλία των κατοίκων «Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη» τονίζει ότι, πως «ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

  • πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε (“Υιοθέτησε την πόλη σου”), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
  • πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
  • πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά  τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
  • πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
  • πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
  • πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής κατοίκων κατά του δήμου, βάζοντας φρένο στην τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στην κορυφογραμμή του λόφου.

Πηγή: ethnos.gr

Μια σκέψη στο “Ο Χάρης Δούκας απέτρεψε την έμμεση “ιδιωτικοποίηση” του Λόφου Στρέφη! Ζητάει και τα ρέστα ο Μπακογιάννης που είχε εγκρίνει χορηγία – “κερκόπορτα” χορηγία της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *