FAQ news

Ο Ανδρουλάκης λείπει και τα ποντίκια χορεύουν! – Επίθεση στον Τσίπρα την ώρα που σκάβουν τον λάκκο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρουλάκης λείπει και τα ποντίκια χορεύουν! – Επίθεση στον Τσίπρα την ώρα που σκάβουν τον λάκκο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
  • Την ώρα που οι «Δούρειοι Ίπποι» του Μαξίμου, που έχουν διαβρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη σημερινή Χαριλάου Τρικούπη, ετοιμάζουν «κηδεία» το φθινόπωρο στον Ανδρουλάκη, ώστε να καταλάβουν εξ ολοκλήρου το κόμμα και να το οδηγήσουν ως νέο Ποτάμι στην αγκαλιά του Μητσοτάκη, η Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύει επίθεση πανικού στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη συνέντευξή του στο in.

Το ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή του ακατανόητη πολιτικά και άτοπη θεσμικά ανακοίνωση, έχει μπερδέψει τα «μπούτια» του για το αν τελικά ο Τσίπρας σέβεται ή όχι τη Δικαιοσύνη. Η ανακοίνωση κατά του πρώην πρωθυπουργού κοντεύει να γίνει ακόμη πιο αποκαλυπτική.

Αφού δείχνει να περιορίζεται πλέον στον ρόλο ενός μικρομάγαζου της αντιπολιτευόμενης Κεντροαριστεράς, τύπου Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που μοναδικός στόχος θα είναι να βάζει φρένο και να υπονομεύει οποιονδήποτε χώρο της αντιπολίτευσης δείχνει να απειλεί το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, σε μια πραγματικά αστεία και ασυνάρτητη ανακοίνωση, αποφεύγει να απαντήσει στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τα αποκαλυπτήρια των μυστικών δείπνων κορυφαίων στελεχών του με επιχειρηματίες και μεγαλοπαράγοντες του μητσοτακισμού.

Ποιες είναι πραγματικά οι σχέσεις τους με τις μπίζνες του Μαξίμου και τη διαχείριση των «πράσινο-γαλάζιων» σκανδάλων που ελέγχονται; Και τι θα συμβεί όταν, όπως όλα δείχνουν, υπάρξουν σύντομα και νέες αποκαλύψεις;

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αν το κόμμα μπορεί να ενισχύσει τη θέση του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αν τα ποσοστά παραμείνουν στάσιμα, η εσωκομματική συζήτηση για την ηγεσία και τη στρατηγική του κόμματος είναι πιθανό να ενταθεί.

Οι εξελίξεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της επανεμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού αλλάζει τα δεδομένα στην Κεντροαριστερά και δημιουργεί νέα δυναμική σε έναν χώρο που αναζητά εδώ και καιρό τον πολιτικό του προσανατολισμό.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επόμενη ημέρα. Κάποια στελέχη θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να διατηρήσει σαφείς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσει αυτόνομα την επιστροφή του στην εξουσία. Άλλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασιών μετά τις εκλογές.

Η συζήτηση αυτή συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο ερώτημα για το ποια δύναμη μπορεί να εκφράσει την προοδευτική παράταξη τα επόμενα χρόνια. Και σε αυτό το σημείο η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να επανέλθει με διαφορετικό πολιτικό λόγο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση, κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική αλλαγή. Η παρουσία του μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν χώρο που παραμένει κατακερματισμένος και αναζητά μια νέα πλειοψηφική πρόταση.

Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Τσίπρα δείχνει, άλλωστε, ότι η επιστροφή του δεν αντιμετωπίζεται ως αδιάφορη εξέλιξη. Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει να απαντήσει σε υψηλούς τόνους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις συγκρούσεις της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ασκώντας κριτική στις πολιτικές επιλογές της τότε κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, όμως, η νέα πολιτική πραγματικότητα δημιουργεί ένα διαφορετικό ερώτημα: μπορεί η Κεντροαριστερά να συνεχίσει να πορεύεται κατακερματισμένη ή χρειάζεται μια νέα προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και ανασύνθεσης;

Η πιθανή επιστροφή του Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας τέτοιας συζήτησης. Όχι απαραίτητα ως επιστροφή στο παρελθόν, αλλά ως προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας προοδευτικής πρότασης απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.

Για τον Ανδρουλάκη, επομένως, το φθινόπωρο δεν θα είναι μόνο μια δοκιμασία δημοσκοπικών επιδόσεων. Θα είναι και μια δοκιμασία πολιτικής ταυτότητας. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, την ώρα που η πιθανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναδιατάσσει τις ισορροπίες.

Και όσο η συζήτηση για την επόμενη ημέρα φουντώνει, τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι η μάχη δεν αφορά μόνο πρόσωπα και ποσοστά. Αφορά το ποιος θα μπορέσει να εκφράσει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και να δώσει ξανά προοπτική στον προοδευτικό χώρο.

Περισσότερα
Σχετικά
Προτεινόμενα

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FAQ Media

Good Life

Ενέργεια