Είστε εδώ

“Νόμος” για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με την υπερψήφιση, με συντριπτική πλειοψηφία, της πρότασης της Επιτροπής Θέσεων (δεν καταψηφίστηκε από κανένα μέλος του οργάνου, ενώ βρέθηκαν έξι λευκά). Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και αυτές των μελών της Κ.Ε. Τα προσυνεδριακά κείμενα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε, θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Η απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση. Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι 53+ είχαν καταθέσει τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ό,τι δηλαδή δεν εξαντλεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Τελικά η τροπολογία πέρασε, αφαιρουμένης όμως παραγράφου που χαρακτήριζε τη συμφωνία του καλοκαιριού αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος. Οι 53+ είχαν καταθέσει επίσης τροπολογία με τη διαφωνία τους για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.
Στις τοποθετήσεις για τον εκλογικό νόμο υπερίσχυσε συντριπτικά η θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ωστόσο παράλληλα αναπτύσσεται και προβληματισμός για την αναζήτηση συμμαχιών που απαιτούνται για την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής. Υπέρ των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος τάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος.
Ο απόηχος του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς οι τοποθετήσεις για το θέμα αυτό ήταν περισσότερες ακόμη και σε σχέση με το θέμα του εκλογικού νόμου, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απέδωσαν το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της Ε.Ε. και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ έμμεσα αλλά με σαφήνεια επικρίθηκε το Βερολίνο για την στάση του.
Πολλά μέλη της Κ.Ε. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της Ακροδεξιάς και την απέδωσαν στα προαναφερθέντα προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα εκτίμησαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.
Απάντηση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με την αλλαγή των συσχετισμών και την συνεργασία πολλών χωρών, σημειώθηκε. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναφορές στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία για να υπογραμμίσουν ότι πιθανή νίκη της συμμαχίας Podemos – Ενωμένης Αριστεράς μπορεί να δημιουργήσει ένα συμμαχικό μέτωπο Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας, ίσως και άλλων χωρών, το οποίο θα επηρεάσει την πορεία των αλλαγών στην Ε.Ε..
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *