Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νίκος Κοτζιάς: Ποια είναι τα τρία λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση

Νίκος Κοτζιάς: Ποια είναι τα τρία λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο  news247.gr, στην εισήγηση του στην  Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΡΑΤΤΩ, που διεξήχθη στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε τα εξής:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ανάμεσα στα άλλα έχει κάνει τρία σοβαρά λάθη. Το πρώτο είναι ότι έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα επιδιώκει να λύσει το οργανωτικό και επικοινωνιακό (που ως κυβέρνηση τα έκανε μπάχαλο) και μετά το ιδεολογικό και προπαντών το πολιτικό. Χωρίς, όμως, σαφή πολιτική τι επικοινωνείς; Προς τι οργανώνεις τον άλλο; Πιθανά σε αντιδεξιό μέτωπο, αλλά αυτό δεν επαρκεί εκτός αν κανείς είναι οπαδός της «θεωρίας του ώριμου φρούτου».

Το δεύτερο είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική αντιπολίτευσης και περιορίζεται σε τακτικισμούς. Δεν κάνει μια σαφή κοινωνική-πολιτική ανάλυση των δυνάμεων που έχουν την εξουσία και το ποιος είναι με ποιόν. Το αποτέλεσμα είναι να «χάνονται» από τον ορίζοντα τα μεγάλα θέματα της χώρας και του μέλλοντος της. Όχι ότι δεν πρέπει να κρατά κανείς (και άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ) ανοικτό το μέτωπο «του επιμέρους» εντάσσοντας το σε μια συνολική πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι το χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο πολιτικής, παρόλο που θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από τα «βουλευτικά τριήμερα» για τη μια ή άλλη διατύπωση ενός ή περισσοτέρων βουλευτών του.

 Όπως και το 1989, ο ουσιαστικός περιορισμός στη σκανδαλολογία κάνει κακό στην πολιτική. Όταν οι παρεκκλίσεις του συστήματος είναι το κύριο, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αντί η ηθικολογία να είναι τμήμα μιας πολιτικής να υποκαθιστά την ίδια την πολιτική.

Το τρίτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στον οικονομισμό και στην απουσία από την καθημερινή του πολιτική μεγάλων πραγματικών θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο πατριωτισμός της αριστεράς, ο σύγχρονος προοδευτικός πολιτισμός, ουσιαστικά θέματα νεολαίας, αγροτικής και πράσινης πολιτικής”.

Ο Νίκος Κοτζιάς επιμένει στην ανάγκη συμμαχιών, με τη δημιουργία ενός μπλοκ δυνάμεων, ενώ εκτιμά ότι δεν είναι ώριμο αυτή τη στιγμή να μετατραπεί το ΠΡΑΤΤΩ από  Κίνημα σε κόμμα.

Πηγή: news247.gr

One thought on “Νίκος Κοτζιάς: Ποια είναι τα τρία λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση

Leave a Reply

5 × 4 =

Top