Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νέο επιτελικό φιάσκο! Ομολογία προχειρότητας στην περίφημη εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Δεν αναγνωρίζει έγγραφα πολιτών εκτός ΕΕ

Νέο επιτελικό φιάσκο! Ομολογία προχειρότητας στην περίφημη εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Δεν αναγνωρίζει έγγραφα πολιτών εκτός ΕΕ

Σε νέα ομολογία επιτελικής προχειρότητας προχώρησε η κυβέρνηση αυτή τη φορά στην περίφημη εφαρμογή του Κυριάκου Πιερρακάκη Covid Free GR, που χρησμοποιείται για τον έλεγχο πιστοποιητικών προκειμένου να εισέρχεται κάποιος σε κλειστό χώρο.

Μετά από μέρες σιωπής, το υπουργείο Τουρισμού αναγκάστηκε να ομολογήσει ουσιαστικά ότι η εφαρμογή δεν αναγνωρίζει πιστοποιητικά από επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα από τη Βρετανία και γενικότερα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εξέδωσε νέες διευκρινιστικές οδηγίες για την είσοδό τους σε κλειστές χώρες, λέγοντας ότι αρκεί η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού και εγγράφου ταυτοπροσωπίας!

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Αυγή” είχε επισημάνει από τις 16 Ιουλίου ότι υπήρχαν καταγγελίες για την εφαρμογή ότι δεν αναγνωρίζει βρετανικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, μόλις σήμερα το βράδυ ωστόσο “εδέησε” το Υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει στην έκδοση διευκρινίσεων για τον τρόπο που θα ελέγχονται πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση “σε συνέχεια ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία κλειστών χώρων π.χ. κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.λπ., διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία οφείλει να ελέγχει με την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο), αφορά μόνο στους Έλληνες πολίτες, καθώς και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατόχους του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σερβίας, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., μπορούν να εισέρχονται στους ανωτέρω κλειστούς χώρους με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης της χώρας τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με παράλληλη επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας”.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει, ωστόσο,ότι οι διευκρινίσεις έρχονται κατόπιν εορτής, καθώς τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά την ενημέρωση στις 13 Ιουλίου, όσο και η ίδια ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στο σοβαρό κενό της εφαρμογής. Μάλιστα το άρθρο 33 του νόμου 4816/2021 ανέφερε ότι μέσω του Covid Free Gr γίνεται ο έλεγχος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας. Ειδικότερα, σημειώνονταν τα εξής: «Μέσω της εφαρμογής πραγματοποιείται ο έλεγχος της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) και της βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο – κάτοχος, διά της σάρωσης του σχετικού κωδικού QR».

“Προχειρότητα!”

Σχολιάζοντας τις διευκρινίσεις του υπουργείου Τουρισμού για την εφαρμογή Πιερρακάκη, ο Μάριοςε Κ¨ατσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει παράλληλα ότι “ότι στο εγχώριο (οχι της ΕΕ) πιστοποιητικό εμβολιασμού, εάν σαρώσεις με άλλη εφαρμογή το QR code μπορείς να το αποθηκεύσεις!”

Τονίζει ακόμα ότι “μπορεί το app Covid Free GR να εξετάζει μόνο την αυθεντικότητα του εγχώριου εγγράφου, αλλά οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή ή κάμερα κινητού σαρώσει το QR code του εγγράφου(π. χ. εστίαση) δίνει χωρίς login πλήρη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα κ δυνατότητα αποθήκευσης. Προχειρότητα!”

Leave a Reply

one × two =

Top