Είστε εδώ

Νέες “βολές” Βενιζέλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στο μοντέλο της αυτοδύναμης κυβέρνησης – Πρωθυπουργική η σημερινή κυβέρνηση που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί με το μοντέλο του επιτελικού κράτους”

Την Πατρα, όπου μολις λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης επανέλαβε το αφήγηα της αυτοδύναμης ΝΔ στις εκλογές ως συνθηκη για τη σταθερότητα, επέλεξε ο Ευάγγελος Βενιζελος για να του απαντήσει, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022», όπου περιγραφει από τη δική του σκοπιά την μακρόχρονη κρίση των Μνημονίων, αλλά και τις νέες κρίσεις της πανδημίας και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που την ακολούθησαν!

Όπως γράφει στον πρόλογο ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν.

Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας. Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον “πόλεμο της γενιάς μας”. Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός “πόλεμος” με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορωνοϊό. Μετά από δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους. Πρόκειται συνεπώς για “εκδοχές πολέμου”, μεταφορικού και πραγματικού, που καλύπτουν την περίοδο 2009-2022».

Στην παρουσίαση που έγινε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, ο Βενιζέλος στην τοποθέτησή του είπε το εξής εξοργιστικό: «Ως χώρα, βοηθήσαμε θα έλεγα, με την εμπειρία μας και τις τεράστιες δραματικές συνέπειες, την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει ένα σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Αναμφίβολα αυτό της φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμο στην πανδημία, της φαίνεται χρήσιμο τώρα στην αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης και βέβαια στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»!

Και συνέχισε: «Υπό την έννοια αυτή η ανάλυση της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και παιδαγωγικά αναγκαία για εμάς, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα στο μέλλον». Βοηθάει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους ενδιαφερόμενους σε διεθνές επίπεδο, να αντιληφθούν «πως πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για να αντιμετωπίζει αυτές τις συνεχείς προκλήσεις, οι οποίες πλέον είναι κάθε είδους».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει πρωθυπουργοκεντρικά και αυτό έχει εμφανιστεί ως ένα μοντέλο επιτελικού κράτους» και συμπλήρωσε πως αυτό «ενέχει ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι εκδηλώθηκαν και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και έρχεται τώρα το νομοσχέδιο, το οποίο τελεί υπό διαβούλευση και αναζωπυρώνει μία συζήτηση, η οποία έχει τεράστιο νομικό ενδιαφέρον».

Βεβαίως υπεραμύνθηκε των κυβερνήσεων συνεργασίας δηλώνοντας: «Τις κρισιμότερες αποφάσεις στην φάση της οικονομικής κρίσης τις έλαβαν κυβερνήσεις συνεργασίας. Γιατί πρέπει να εγκλωβιστούμε στο μοντέλο της αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης; Αυτό, ούτε το Σύνταγμα το επιβάλλει, ούτε είναι η κρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, ούτε συνδέεται με την ιστορία της χώρας. Άλλωστε, τις μεγάλες αποφάσεις τις έχουν λάβει κυβερνήσεις συνεργασίας».

Πηγή: newsbreak.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *