Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νέες αποκαλύψεις από το Νeweurope “καίνε” τον Κεφαλογιάννη: Εκατοντάδες emails στο μικροσκόπιο της έρευνας για τους βοηθούς'”φαντάσματα”

Νέες αποκαλύψεις από το Νeweurope “καίνε” τον Κεφαλογιάννη: Εκατοντάδες emails στο μικροσκόπιο της έρευνας για τους βοηθούς'”φαντάσματα”

Μετά την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ότι η έρευνα για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη συνεχίζεται, μια νέα αποκάλυψη – «φωτιά» βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται για αρκετούς μήνες αφορά απάτη και ανωμαλίες στις πληρωμές κοινοβουλευτικών βοηθών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία μέσω του γραφείου τύπου είχε εξηγήσει ότι «ερευνά κατηγορίες που αφορούν τον ευρωβουλευτή σε σχέση με την χρήση των προνομίων για βοηθητικό προσωπικό».

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το neweurope.euεκατοντάδες έγγραφα με τη μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλώσεις, βρίσκονται στην κατοχή της OLAF.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτά περιλαμβάνουν μια ηχογράφηση διάρκειας μιας ώρας, η οποία μετά την υποβολή νομικής γνωμοδότησης της OLAF έχει γίνει αποδεκτή και έχει κριθεί παραδεκτή τόσο για τους σκοπούς της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομικής χρήσης.

«Ο Κεφαλογιάννης, προς το παρόν, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ηγέτη της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του έδωσε το πράσινο φως για να είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτης με τη ΝΔ. Επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ξανά στη λίστα του κόμματος τον περασμένο μήνα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το neweurope.eu, τα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκονται στην κατοχή του και ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών του προσωπικού του γραφείου του Κεφαλογιάννη, αναδεικνύουν μόνο ένα από τα θέματα της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας την εικόνα διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών (APA) οι οποίοι – σύμφωνα με τον Κανονισμό  πρέπει να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αλλά οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν κατοικούσαν στις Βρυξέλλες, δεν παρουσιάζονται να υπογράψουν συμβάσεις και δεν γνωρίζουν καν τον όροφο και τον αριθμό του γραφείου στο οποίο υποτίθεται ότι εργάζονται. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς που εφαρμόστηκαν, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα τρίτα μέρη να παραμείνουν στο σκοτάδι, ενώ τα χρήματα των φορολογουμένων πήγαιναν στους μισθούς των APA.

Μάλιστα, σύμφωνα με το neweurope.eu, σε ηλεκτρονικό μήνυμα της 4ης Ιανουαρίου 2016, ένας APA που δεν κατοικούσε στις Βρυξέλλες ζητά βοήθεια με μήνυμα που έστειλε στα ελληνικά. Τα μεταφρασμένα μέρη των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

«Θα χρειαστεί να έρθω ξανά στις Βρυξέλλες. Υπολογίζω στις 18-22 αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη», γράφει ο APA και στη συνέχεια ακολουθεί μια δέσμη οδηγιών. «Θα χρειαστεί να εισάγετε το intranet σας (για το προσωπικό) για την ενεργοποίηση του email μου και για ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει» … «σε καθημερινή βάση όπως μου δόθηκε να καταλάβω στις συναντήσεις που είχα με το προσωπικό» (έμφαση στο πρωτότυπο). Οι οδηγίες συνεχίζονται σχετικά με τα πρωτόκολλα για τους κωδικούς πρόσβασης, προτού καταλήξουν σε αμφιβολίες σχετικά με την απομακρυσμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Δεν ξέρω αν μπορώ να εισέλθω από μακρυά για να ελέγξω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. επειδή είναι πιθανό να ζητήσουν πράγματα – όπως μου είπαν – όπως άλλα έγγραφα ή ο,τιδήποτε άλλο». Η λέξη «από μακρυά» γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα. «Αν δεν είναι δυνατό», το email συνεχίζει, «τότε θα πρέπει να [ελέγχετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου] σε τακτά χρονικά διαστήματα και εάν είναι απαραίτητο να γνωρίζω κάτι, να το προωθήσετε σε μένα στο προσωπικό μου email».

Οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατά κύριο λόγο στις Βρυξέλλες) και προσλαμβάνονται με ευρωπαϊκή σύμβαση (με ειδικό καθεστώς διαφορετικό από τους δημόσιους υπαλλήλους). Οι τοπικοί βοηθοί, από την άλλη πλευρά, εργάζονται στην εκλογική περιφέρεια του βουλευτή του ΕΚ και προσλαμβάνονται βάσει εθνικού συμβολαίου (με το σχετικό νόμο και φόρους που πηγαίνουν μαζί του).

Στο επόμενο σημείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ο εκτός Βρυξελλών APA ζητάει τον όροφο του γραφείου και τον αριθμό του Κεφαλογιάννη, όπου «υποτίθεται ότι πρέπει να είμαι, για να το γνωρίζω σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με εμένα». Ανησυχώντας για την ανάγκη σιωπής, ο APA ζητά «τα κορίτσια του γραφείου να ενημερωθούν» σε περίπτωση που κάποιος εμφανιστεί και ζητά να μάθει πληροφορέις.

Στο τέλος του μηνύματος, ο APA συνοψίζει τη βοήθεια που χρειάζεται και κλείνει«Ενημερώστε το γραφείο σας για την «ύπαρξή μου» και στείλτε οποιαδήποτε email ή πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζω …».

«Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα που εξετάζει η OLAF όσον αφορά τον Κεφαλογιάννη», τονίζει το δημοσίευμα.

Σε ένα άλλο πακέτο ηλεκτρονικών μηνυμάτων σχετικά με έναν ακόμη – μόνιμα απόντα- βοηθό, και που σύμφωνα με το neweurope.eu ούτε αυτός ζούσε στις Βρυξέλλες, φαίνεται η απροθυμία του να κάνει το ακριβό ταξίδι από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες για να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασής του.

Το πρώτο από τα ηλεκτρονικά μηνύματα, στάλθηκε τις 12 Δεκεμβρίου 2014 και είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά, ρωτά ένα μέλος του προσωπικού που είναι στις Βρυξέλλες, αν μπορεί να πάει στο Ανθρώπινο Δυναμικό για να παραλάβει το ανανεωμένο συμβόλαιο ενός άλλου βοηθού που θέλει να αποφύγει το ταξίδι στις Βρυξέλλες. Έχει προηγηθεί ένα μήνυμα από εκπρόσωπο του EP/DG PERS την 1η Δεκεμβρίου 2014, που καλει τον βοηθό να έρθει για να υπογράψει την παράταση της σύμβασής του. Ο απών ΑΡΑ επανέρχεται με νέο email στις 18 Δεκεμβρίου στον ΑΡΑ του Κεφαλογιάννη, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται στα μήνυματα που στάλθηκαν στον “ηλίθιο” στο Ανθρώπινο Δυναμικό, ο οποίος βέβαια απλά προσπαθούσε να είναι τυπικός στη δουλειά του.

«Η υπόθεση συνεχίζεται, αλλά τίθενται ερωτήματα ως προς το εάν η πολιτική πίεση επιβραδύνει την πρόοδο, έτσι ώστε να μην προχωρήσει τίποτα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: altsantiri.gr

Leave a Reply

Top