Είστε εδώ

Νέα στοιχεία στο φως για τον Ν. Γεωργιάδη: Η Ιντερπόλ τον καταζητούσε και στην Ελλάδα, τον συνέλαβαν στη Γερμανία

Η Ιντερπόλ καταζητούσε και στην Ελλάδα τον Νίκο Γεωργιάδη για την εμπλοκή του στο κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας που συγκλονίζει τη Μολδαβία ενώ ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε συλληφθεί και στη Γερμανία μετά την έκδοση του διεθνούς εντάλματος, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του documentonews.gr.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση Ν. Γεωργιάδη ήταν ενήμερες και οι ελληνικές αρχές. Τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η εισαγγελία Εφετών. Επρόκειτο δηλαδή για κοινό μυστικό που προσπάθησαν από ό,τι φαίνεται να μη διαρρεύσει.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο της πορείας του εντάλματος που εκδόθηκε μέσω της Ιντερπόλ, στις 17 Νοεμβρίου 2011 η Μολδαβία εκδίδει το διεθνές ένταλμα. Την ίδια ημέρα μέσω του ελληνικού τμήματος της Ιντερπόλ η Ελλάδα λαμβάνει το ένταλμα σύλληψης και έκδοσης του Νίκου Γεωργιάδη στη Μολδαβία. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η ελληνική αστυνομία διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα (ένταλμα και ενημερωτικά σημειώματα) στην εισαγγελία Εφετών και στο τμήμα Ασφαλείας της περιοχής διαμονής του. Στις 10 Δεκεμβρίου η Ελλάδα απαντά στις μολδαβικές αρχές πως λόγω της ελληνικής υπηκοότητας δεν μπορεί να εκδώσει τον Ν. Γεωργιάδη στη Μολδαβία. Δύο ημέρες μετά, στις 12 Δεκεμβρίου, η Ιντερπόλ κοινοποιεί την παύση αναζήτησης του Ν. Γεωργιάδη με την ένδειξη «other reasons». Προφανώς σχετίζεται με παύση που προέκυψε από τη μη συνέχιση της δίωξης λόγω της διπλωματικής ασυλίας τού μέχρι εκείνη την ώρα καταζητούμενου.
Όσον αφορά στην κράτηση του Νίκου Γεωργιάδη σε αεροδρόμιο της Γερμανίας λόγω του εντάλματος της Ιντερπόλ, η πολύκροτη αποκάλυψη έγινε από τον εκπρόσωπο της μολδαβικής αστυνομίας Αλεξάντρου Μπεσλεάγκα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου με αφορμή την καταδίκη του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Ν. Γεωργιάδης δεν είχε κρατηθεί μόνο στο αεροδρόμιο του Κισινάου από τις αστυνομικές αρχές της χώρας αλλά και σε αεροδρόμιο της Γερμανίας έπειτα από σήμα που έστειλαν οι αρχές της Μολδαβίας στην Ιντερπόλ.
Ο εκπρόσωπος της μολδαβικής αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι ο πρωτόδικα καταδικασμένος για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων είχε ερευνηθεί από τις αρχές της χώρας, όμως η διπλωματική του ασυλία έπαιξε καταλυτικό ρόλο προκειμένου ο Ν. Γεωργιάδης να δραπετεύσει των ευθυνών του. Τα λόγια του αξιωματικού της αντι-trafficking υπηρεσίας της μολδαβικής αστυνομίας αλλά και η αποκάλυψη του Documento ότι ο Ν. Γεωργιάδης ήταν καταζητούμενος και στην Ελλάδα, καταρρίπτουν πλήρως τους ισχυρισμούς τους δικούς του αλλά και της ΝΔ περί σκευωρίας, πλεκτάνης και συνωμοσίας εναντίον του.
Παράλληλα, ο Αλ. Μπεσλεάγκα αποκάλυψε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ακόμη ένας μέλος του κυκλώματος trafficking συνελήφθη στη Μολδαβία, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση είναι ακόμη ανοικτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν εισαγγελικές πράξεις που δεν έχουν τελεστεί από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όλα όσα αποκάλυψε το 2017 ο εγκέφαλος του κυκλώματος μέσα από τη φυλακή αναφορικά με τον Ν. Γεωργιάδη σε συνέντευξή του για Μέσο της Δανίας. Συγκεκριμένα, ο Ολεγκ Σιβίτσκι περιγράφει τον τρόπο που τον πλησίασε ο Ελληνας πρώην βουλευτής και διπλωμάτης για να έρθει σε σεξουαλική επαφή με ανήλικα αγόρια.
Η δεύτερη αποκάλυψη αφορά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Documento για τον λόγο διακοπής της συνεργασίας με τον Ν. Γεωργιάδη. Απάντηση που ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία διακόπηκε εξαιτίας της εμπλοκής του στο κύκλωμα trafficking.
Οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Documento δείχνουν το βάθος της εμπλοκής του Νίκου Γεωργιάδη στην υπόθεση ενώ παράλληλα, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την επιλογή της να καλύπτει διαχρονικά το στέλεχός της, προβάλλοντας πολιτικές θεωρίες συνωμοσίας σε μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου και μάλιστα με μεγάλη απαξία.
Η αποκάλυψη της μολδαβικής αστυνομίας

Ο Αλεξάντρου Μπεσλεάγκα, εκπρόσωπος της μολδαβικής αστυνομίας, έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη, όπως και άγνωστες λεπτομέρειες για την έρευνα των αρχών της χώρας. Το νέο στοιχείο που προέκυψε αφορά μία ακόμη κράτησή του από αστυνομικές αρχές, αυτήν τη φορά σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, λίγες εβδομάδες μετά την κράτησή του στο αεροδρόμιο του Κισινάου. Σύμφωνα με πηγές της μολδαβικής αστυνομίας, οι αρχές της χώρας ενημέρωσαν την Interpol για την έρευνα και όσα είχαν προκύψει κατά του Ν. Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να κρατηθεί και στη Γερμανία, πιθανότατα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Πρόκειται για στοιχείο που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον πρωτόδικα καταδικασμένο Ν. Γεωργιάδη για όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ή μάλλον για όσα παρέλειψε να καταθέσει. Ισως, κατά το αφήγημα του Λευτέρη Αυγενάκη, η Interpol και οι γερμανικές αρχές αποτελούν μέρος της πλεκτάνης εναντίον του Ν. Γεωργιάδη και της «προσωπικής του υπόθεσης»…
«Αφού έφυγε από τη Μολδαβία (σ.σ.: ο Ν. Γεωργιάδης) επειδή είναι διπλωμάτης, τον έπιασαν σε αεροδρόμιο στη Γερμανία την ώρα που ήθελε να ταξιδέψει σε άλλη χώρα. Τον έπιασαν με στοιχεία που έδωσε η Μολδαβία επειδή η Μολδαβία τον έψαχνε» ανέφερε ο Μπεσλεάγκα στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίζοντας ότι «ο Ν. Γεωργιάδης ερευνήθηκε (σ.σ.: από τη μολδαβική αστυνομία) παρά το γεγονός ότι είχε διπλωματική ασυλία».
Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα πληροφοριών του ΝΑΤΟ στο Κισινάου της Μολδαβίας με αφορμή την καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα. Μια συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο εκπρόσωπος της μολδαβικής αστυνομίας παρουσίασε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης και της εμπλοκής του πρώην βουλευτή της ΝΔ.
Η κράτηση
Ο Αλ. Μπεσλεάγκα αναφέρθηκε λεπτομερώς και στην κράτηση του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο του Κισινάου. Εκεί ο Ν. Γεωργιάδης παρέμεινε επί τρεις ώρες. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον άφησαν ελεύθερο όχι γιατί δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος του, αλλά επειδή ο Ν. Γεωργιάδης είχε διπλωματική ασυλία.
«Ο κ. Γεωργιάδης συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου και παρέμεινε κρατούμενος επί τρεις ώρες. Μέχρι που μας είπαν ότι διαθέτει διπλωματική ασυλία. Η αστυνομία ενήργησε με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Μολδαβίας, πρόσωπα που έχουν διπλωματική ασυλία δεν μπορούν να τιμωρηθούν» τόνισε ο Μπεσλεάγκα και συμπλήρωσε: «Η αστυνομία έκανε το καθήκον της. Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις, αλλά ο λόγος που τον αφήσαμε ελεύθερο ήταν η διπλωματική του ασυλία. Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης παραιτήθηκε. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η μολδαβική αστυνομία παρακολουθούσε καιρό τον Ν. Γεωργιάδη, τι είδους στοιχεία είχε συγκεντρώσει σε βάρος του και ειδικότερα εάν υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό με τον ίδιο να έρχεται σε επαφή με τα ανήλικα αγόρια, ο Μπεσλεάγκα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης υπήρξαν ειδικές ενέργειες από τη μολδαβική αστυνομία, αλλά επειδή πρόκειται για αστυνομική έρευνα δεν μπορώ να τις περιγράψω δημόσια».
Οργή στη Μολδαβία
Το γεγονός ότι ο Ν. Γεωργιάδης δεν τιμωρήθηκε στη Μολδαβία λόγω της διπλωματικής του ασυλίας σχολιάστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου.
«Ο Νίκος Γεωργιάδης που καταδικάστηκε στην Ελλάδα ήταν αξιωματούχος και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της χώρας και απέφυγε την τιμωρία» σημείωσε η Κορνηλία Κόζονατς, ενώ στην ασυλία του Γεωργιάδη αναφέρθηκε και η Ολγα Σιγκλέι.
Η δικηγόρος των θυμάτων Νατάλια Μπαϊράμ παρέθεσε στοιχεία για τη σχέση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Μολδαβία. Οπως ανέφερε, ο Ν. Γεωργιάδης επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα το 2007, όταν και αντιλήφθηκε ότι «μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς να τιμωρηθεί».
«Ο Γεωργιάδης ήταν στη Μολδαβία από το 2007 και είδε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα εδώ χωρίς να τιμωρηθεί. Ετσι όταν ήρθε εδώ βρήκε αυτό το σάιτ από το οποίο μπορούσε να διαλέξει παιδιά» τόνισε.
Ανοικτή η υπόθεση
Στο μεταξύ η συγκεκριμένη υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή για τις αρχές της Μολδαβίας. Πριν από λίγες μέρες η μολδαβική αστυνομία ταυτοποίησε και συνέλαβε ακόμη ένα άτομο που συμμετείχε στο μεγάλο κύκλωμα trafficking. Με λίγα λόγια η υπόθεση δεν έχει κλείσει για τις αρχές της χώρας, γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα προκειμένου να ζητήσουν και να λάβουν δικαστική συνδρομή από τη Μολδαβία για τον φάκελο Γεωργιάδη. Πλέον, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία.
Μέχρι στιγμής ήδη έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί δεκαπέντε άτομα για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση trafficking. Μεταξύ αυτών ένας άντρας ιταλικής καταγωγής για τον οποίο η μολδαβική αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή των Ιταλών συναδέλφων τους.
«Η έρευνα συνεχίζεται και πριν από τρεις μέρες ακόμη ένα πρόσωπο ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη. Ηταν μια έρευνα σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και τη La Strada (σ.σ.: μολδαβική μη κυβερνητική οργάνωση για την κακοποίηση παιδιών)» τόνισε ο Αλ. Μπεσλεάγκα. Ο εκπρόσωπος της μολδαβικής αστυνομίας υπογράμμισε ακόμη ότι η αστυνομία της χώρας ερευνά κάθε χρόνο τέτοιου είδους εγκληματικές υποθέσεις, αλλά η συγκεκριμένη ήταν κάτι το οποίο δεν είχαν συναντήσει ξανά! Επρόκειτο για καλά οργανωμένο δίκτυο με ιστοσελίδες που διαφήμιζαν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε επίδοξους (σεξο)τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν τη Μολδαβία.
Ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα πληροφοριών του ΝΑΤΟ στο Κισινάου της Μολδαβίας με αφορμή την καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα. Το θέμα ήταν «Ελληνική Δικαιοσύνη Vs Δικαιοσύνη της Μολδαβίας». Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ που αντιμετώπισαν την καταδίκη Γεωργιάδη ως «αμιγώς προσωπική υπόθεση», στη Μολδαβία το γεγονός αυτό ανάχθηκε ως κορυφαία εξέλιξη σε ένα ζήτημα μείζονος δημόσιου ενδιαφέροντος. Αρκετοί δημοσιογράφοι αλλά και τηλεοπτικά συνεργεία της Μολδαβίας βρίσκονταν εκεί προκειμένου να καλύψουν το γεγονός.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η επικεφαλής του Ερευνητικού Δημοσιογραφικού Κέντρου της Μολδαβίας Κορνηλία Κόζονατς, ο αξιωματικός του τμήματος καταπολέμησης του trafficking της μολδαβικής αστυνομίας Αλ. Μπεσλεάγκα, η δημοσιογράφος Ολγα Σιγκλέι που ανέδειξε την υπόθεση στη Μολδαβία, καθώς και η δικηγόρος των θυμάτων του Γεωργιάδη και της ΜΚΟ La Strada Νατάλια Μπαϊράμ.
Η επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Δημοσιογραφίας εξήρε τη στάση των δικαστών που καταδίκασαν το στέλεχος της ΝΔ αλλά και τις προσπάθειες της δημοσιογραφικής ομάδας και του εκδότη του Hot Doc για την εν λόγω υπόθεση. Το ερώτημα που τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου ήταν «γιατί τα παιδιά μας δεν προστατεύτηκαν από τις αρχές της χώρα μας;», ενώ, όπως υποστήριξε η Ν. Μπαϊράμ, «η έρευνά μας έπιασε τόπο σε μια άλλη χώρα, την Ελλάδα». Παιδιά τα οποία, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προέρχονταν από «ευάλωτες οικογένειες» εκδίδονταν για ένα πιάτο φαγητό. Από την πλευρά της η Κ. Κόζονατς επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί η υπόθεση αυτή δημόσια στη Μολδαβία.
Ο εγκέφαλος «καίει» Γεωργιάδη
Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου η Μολδαβή δημοσιογράφος Ολγκα Σιγκλέι, η οποία πρωτοστάτησε των αποκαλύψεων για το κύκλωμα trafficking, μας αποκάλυψε όσα της είπε μέσα από τη φυλακή ο εγκέφαλος του κυκλώματος Ολεγκ Σιβίτσκι για τον Ν. Γεωργιάδη. Σε αντίθεση με την κατάθεση του πρωτόδικα καταδικασμένου στελέχους της ΝΔ στο δικαστήριο, ο Σιβίτσκι επιβεβαίωσε ότι ο Ν. Γεωργιάδης ήταν σε επικοινωνία μαζί του προκειμένου να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τα ανήλικα που εμπορευόταν. Μάλιστα, της επισήμανε ότι πρώτα συναντούσε ο ίδιος «όλους τους πελάτες», γεγονός που αφορά άμεσα και τον συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Το 2017 ένας Νορβηγός δημοσιογράφος θέλησε να κάνει μια συνέντευξη με τον Σιβίτσκι επειδή ο τελευταίος έχει και νορβηγική υπηκοότητα» ανέφερε στο Documento η δημοσιογράφος και εξήγησε ότι η άδεια εισόδου από τις αρμόδιες αρχές άργησε να βγει, με αποτέλεσμα να πάει μόνη της στη φυλακή για τη συνέντευξη. Η Ολγκα ρώτησε τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 24 ετών για τον Ελληνα πρώην διπλωμάτη, με τον Σιβίτσκι να της απαντά αρχικά ότι ο Ν. Γεωργιάδης ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. «Μου είπε ότι ο Γεωργιάδης τον πλησίασε. Στο σάιτ ο Σιβίτσκι είχε αναρτήσει το τηλέφωνο και το μέιλ του και έτσι ο Γεωργιάδης επικοινώνησε μαζί του» είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι εκείνη τη στιγμή ο Σιβίτσκι σταμάτησε να μιλά.
«Αφού σκέφτηκε λίγο, μου είπε ότι ίσως επικοινώνησε μαζί του μέσω του Μίσα (σ.σ.: ένα εκ των θυμάτων του κυκλώματος που στη συνέχεια στρατολογήθηκε από τον Σιβίτσκι. Δεν ήταν ανάμεσα στα θύματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Γεωργιάδης) ή μέσω άλλων παιδιών. Εγώ απλώς κανόνιζα την επαφή» σημείωσε η δημοσιογράφος.
Ο Σιβίτσκι της είπε επίσης ότι ξεκίνησε αυτήν την «επιχείρηση» επειδή του άρεσε. «Συναντούσε όλους τους πελάτες. Επαιρνε 100 ευρώ για να παράσχει αυτές τις υπηρεσίες, ενώ υποστήριξε πως ό,τι έκανε είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν είναι ένοχος για κάτι» της απάντησε στα σχετικά ερωτήματα ο Σιβίτσκι, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι όλοι οι πελάτες του «είναι καλοί άνθρωποι».
Το διαμέρισμα του Γεωργιάδη

Πέμπτη πρωί, λίγες ώρες πριν από την προκαθορισμένη συνέντευξη Τύπου. Βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης όπου και συναντιόμαστε με τη συνάδελφο Ολγκα Σιγκλέι, μια συνεργάτιδά της και έναν εικονολήπτη. Αποφασίζουμε να επισκεφτούμε το διαμέρισμα το οποίο φέρεται να είχε νοικιάσει ο Ν. Γεωργιάδης όπου συνευρισκόταν σεξουαλικά με τα ανήλικα αγόρια. Οι συνάδελφοι μας δείχνουν τον δρόμο. Στη διαδρομή συζητούν για την καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα και τον ρόλο που έπαιξε η δημοσιογραφική έρευνα του Hot Doc. Φτάνουμε στον δρόμο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα. Η πινακίδα γράφει «Str. Mitropolit P. Movila 23/9». Για κάποια παιδιά η συγκεκριμένη οδός δεν συνδέεται με ευχάριστες αναμνήσεις. Προχωράμε στην είσοδο της πολυκατοικίας και ανεβαίνουμε τα σκαλιά. Χτυπάμε κάποιο από τα κουδούνια μήπως μας ανοίξουν. Καμία αντίδραση. Στα σκαλιά λίγο πριν από την είσοδο η Ολγκα είχε συναντηθεί πριν από μερικά χρόνια με ένα από τα ανήλικα αγόρια. «Εδώ είχαμε συναντηθεί. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά» μας είπε. Η προσπάθεια για να μπούμε στην πολυκατοικία δεν αποδίδει καρπούς, ίσως μια άλλη φορά να είμαστε πιο τυχεροί.

Μια σκέψη στο “Νέα στοιχεία στο φως για τον Ν. Γεωργιάδη: Η Ιντερπόλ τον καταζητούσε και στην Ελλάδα, τον συνέλαβαν στη Γερμανία

  1. Συγχαρητήρια σε όλους τους Δημοσιογράφους για την επιμονή τους και για την επιτυχία στην αποκάλυψη αυτών των τεράτων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *