Είστε εδώ

Nέα παρέμβαση από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει για τις φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Nέα παρέμβαση από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute) για την Ελλάδα φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το κουβάρι της υπόθεσης που ξετυλίγεται έφερε από χθες και νέες αποκαλύψεις που θέτουν εκ νέου στο επίκεντρο τον ανιψιό του πρωθυπουργού και τέως γενικού γραμματέα του, Γιώργο Δημητριάδη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και να απαντά κάνοντας λόγο για «αντικυβερνητικές κορόνες», «αναπαραγωγή μύθων» και «εικασίες».

Ήταν κάτι άλλωστε που από την πρώτη στιγμή της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, είχε επισημάνει το TheFAQ, ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Έτσι, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανέφερε ότι και υπουργός της κυβέρνησης παγιδεύτηκε μέσω του Predator αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ σήμερα «το Βήμα» γράφει ότι η ενεργοποίηση του παράνομου λογισμικού στην χώρα μας έγινε μετά από “γέφυρα” επαφών που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και πως εκείνοι που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη.

Το Διεθνές Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σχετικά με τις φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων ζητώντας άμεση διερεύνηση των σχετικών ισχυρισμών, μετά την καταγγελία του Τάσου Τέλλογλου για παρακολούθηση τόσο με φυσική παρουσία όσο και με τεχνολογικά μέσα.

Το IPI αναφέρεται στο χρονικό της παρακολούθησης τόσο του ίδιου του Τέλλογλου όσο και των δημοσιογράφων Θάνου Κουκάκη, Ελίζας Τριανταφύλλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, όπως αποκάλυψε ο πρώτος σε πρόσφατο άρθρο του, θυμίζοντας σοβαρές εξελίξεις του εκτεταμένου σκαναδάλου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τέλλογλου, μαζί με τη δημοσιογραφική ομάδα του Inside Story, έχει προχωρήσει σε σειρά αποκαλύψεων για το σκάνδαλο, την παρακολούθηση Κουκάκη, την εταιρεία Intellexa, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι δημοσιογραφικές ενώσεις εντός και εκτός των συνόρων έχουν πραγματοποίηση παρέμβαση για το ζήτημα. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν εξηγήσεις από τις αρχές τονίζοντας πως οι απαντήσεις και η ανάγκη έρευνας επείγουν, ενώ η ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι απαιτούνται πειστικές εξηγήσεις από τις αρχές και ενδελεχής διερεύνηση και των νέων καταγγελιών από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *