Είστε εδώ

Ναι, κι όμως, αλλάζουμε την Ευρώπη! (του Αυγερινού Χατζηχρυσού)

«Η Ευρώπη θα αλλάξει ως κοινότητα ισοτίμων κρατών ή δεν θα υπάρξει» υπογράμμιζε ο Τσίπρας σε συνέντευξη του στις 13 Απριλίου 2014 και το επαναλάμβανε διαρκώς, ακόμη και λίγο πριν τις εκλογές του 2015, στις 7 Ιανουαρίου λέγοντας στην Corriere della Sera ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την Ευρώπη».
του Αυγερινού Χατζηχρυσού
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε δώσει επίσης του στίγμα του, κατά της λαίλαπας του Νεοφιλελευθερισμού, ακόμη πιο πριν, το 2011 με ένα  βιβλίο – μανιφέστο  («ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ» εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ) όπου περιέγραφε απόλυτα την πορεία προς την άβυσσο που ακολούθησε.
Εκεί ανάμεσα, το 2012 γεννήθηκε και το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του Πάνου Καμμένου, απο οσους δεν πιστέψαμε ότι όλα είναι μονόδρομος και ότι η Ελλάδα είναι μικρή για να πει ΟΧΙ!
Από την πρώτη μέρα του μνημονίου, ακόμη και σήμερα, οι ολίγιστοι, μοιραίοι και άβουλοι πολιτικοί και βαρόνοι των ΜΜΕ, ειρωνικά μας λένε «σιγά μην αλλάξετε την Ευρώπη» κυρίως από το αίσθημα μειονεξίας και φθόνου, διότι οι ίδιοι ήταν ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να παίρνουν εντολές, είτε από την διαπλοκή, είτε από την Τρόικα.
Κι όμως. Ναι. Αλλάξαμε την Ευρώπη και την αλλάζουμε.
Την Τετάρτη ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εκεί προανήγγειλε το νέο σχέδιο για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα προεδρεύει των συνεδριάσεων του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτεί στους δημοκρατικούς θεσμους και την ενίσχυση του ESM ώστε να γίνει σταδιακά το «ΔΝΤ της ΕΕ». Αμφότερα είναι προτάσεις του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου και φυσικά της Ελληνικής Κυβέρνησης!
Αυτό ομως δεν έγινε τυχαία, ούτε υποχώρησε ξαφνικά ο Σοιμπλε, παραδίδοντας αμαχητί τον απόλυτο έλεγχο του Eurogroup, τον οποίο έχει μέχρι σήμερα.
Ούτε ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξαφνικά συμπάθησαν την Ελλάδα.
Ειναι ένας διπλωματικός μαραθώνιος των τελευταίων ετών που ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς, συστηματικά έχτισαν συμμαχίες, ο κάθε ένας με τους ομολόγους του, κάθε μέρα, μακριά από τα φώτα της τηλοψίας που ενδιαφέρεται περισσότερο να μεταδίδει τα Fake News και τους χυδαίους πλαστογράφους της αντιπολιτευσης.
Μερικές χαρακτηριστικές διπλωματικές κινήσεις του Προέδρου ήταν όταν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2016, είχε αναφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.»
Η πρόταση του Προκόπη Παυλοπουλου εξετάστηκε τελικά στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου του 2016 (και μάλιστα με αναφορά στον Έλληνα ΠτΔ από το Reuters). Τον περασμένο Αύγουστο η Μέρκελ ανέφερε ότι είναι «πολύ καλή σκέψη η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» αν και το πίστωσε στον Σόιμπλε, αλλά η δουλειά μας έγινε. Ο Γιούνκερ το ανέφερε, οπως είπαμε στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας το επανέλαβε στην συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογο του την Πέμπτη και σύμφωνα με πηγές, το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017 για πρώτη φορά επίσημα θα εξεταστεί και το πλάνο – σχέδιο μετατροπής του ESM σε Νομισματικό Ταμείο!
Άλλη διπλωματική κίνηση-ματ, ήταν η συνάντηση του με τον Γερμανό Πρόεδρο Σταϊνμάγερ στις 9 Ιουνίου 2017, πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15 Ιουνίου 2017. Τι καλύτερο από το να ακούει όλη η Ευρώπη δια στόματος του Γερμανού ομολογου του, ότι είναι «αδιανόητο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα» λίγες μέρες πριν συνεδριάσει το Eurogroup;
Και τέτοιες διπλωματικές κινησεις, έγιναν ξανά και ξανά σε κάθε συνάντηση, επίσημη και ανεπίσημη, με κάθε ηγέτη και με κάθε άλλο πολιτικό, και κάθε φορά έμπαινε και μπαίνει ένα λιθαράκι που ανεβάζει την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.
Ομοίως χτίστηκαν συμμαχίες που πριν το 2015 ήταν απλά ουτοπικές, όπως η «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως ονομάστηκε, με την οποία επισφραγίστηκε η συμμαχία του Νότου στην ΕΕ, ή όπως η Αμυντική συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ. Η επαναφορά των καλών σχέσεων με την Βουλγαρία με τον οδικό άξονα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπουλης και η πιο πρόσφατη επιλογή του Εμμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκο του όραμα από την Πνύκα.
Αλλάζει η Ευρώπη; Ναι, αργά, αλλά αλλάζει, κι αυτό γιατί πλέον το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει την πολιτική ηγεσία που μπορεί να το κάνει.
δημοσιεύτηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *