Είστε εδώ

Ναυαγεί το σενάριο για εκλογές 9 Απριλίου! Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες που μπαίνουν στο τραπέζι

«Πρώτα το πόρισμα για τα Τέμπη και μετά οι εκλογές», λέγεται πως είναι μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί (χωρίς να προλάβει να ανακοινωθεί) στις 9 Απριλίου, αλλά είναι δεδομένο πως εξαιτίας του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη, θα επαναπροσδιοριστεί.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης στην efsyn.gr, «νέα δεδομένα στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Το απρόσμενα φριχτό γεγονός, που βύθισε στο πένθος τη χώρα γεμίζοντας με πόνο και οργή τους πολίτες, είναι πολύ πιθανό να αναδιατάξει τους σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου ειδικά σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των πρώτων εκλογών».

Διαβάστε επίσης: Το Μαξίμου σε πανικό: «Τρικλοποδιά» στην επίσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ολόκληρο το άρθρο:

«Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων που πυροδοτήθηκαν την επαύριο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η 9η Απριλίου, αν και φάνταζε ως σχεδόν προεξοφλημένη απόφαση του πρωθυπουργού για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με μοναδική εκκρεμότητα την επίσημη ανακοίνωσή της, δεν αποκλείεται τελικά να μην ισχύσει. Καταρχάς ανατράπηκε ήδη ο προγραμματισμός για το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδρίαζε χθες και θα ανακοινωνόταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή είναι ώς ένα βαθμό μια πρώτη γεύση από την αναγκαστική αναπροσαρμογή των κυβερνητικών προθέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο πρωθυπουργικό τραπέζι έχουν πέσει τα τελευταία 24ωρα προτάσεις προσωρινής αναβολής των εκλογών για μερικές εβδομάδες ή και έναν μήνα αργότερα για λόγους που ευθέως συνδέονται με όσα τραγικά συνέβησαν στις ράγες στον Ευαγγελισμό Λάρισας στις 23.15 το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Οι εμπνευστές της άποψης για μετακίνησή τους υποστηρίζουν, πρώτον, ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση εντός ενός τόσο πένθιμου κλίματος, πριν καν πραγματοποιηθεί το προβλεπόμενο τελετουργικό για τα θύματα (κηδείες και μνημόσυνα που ως γνωστόν απαιτούν ένα 40ήμερο).

Δεύτερη παράμετρος που θέτουν είναι η σύσταση της επιτροπής διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος και των διαχρονικών παθογενειών στα σιδηροδρομικά έργα, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως λένε, δεν γίνεται από τη στιγμή που δόθηκε δέσμευση απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης να διεξαχθούν εκλογές πριν εξαχθεί το πόρισμα της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Πρώτα το πόρισμα, μετά οι εκλογές» είναι το μήνυμα από αρμόδιες πηγές αλλά και το πνεύμα της ενημέρωσης που έλαβαν τα κόμματα από τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που έκανε τις πρώτες επαφές για τη σύστασή της.

Από την άλλη, αυτό που δεν λένε από το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική γραμμή άμυνας, έσπευσε κιόλας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αποδίδοντας σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στον σταθμάρχη. Μια στάση που δίνει την εντύπωση ότι η επιτροπή ανακοινώθηκε για τις εντυπώσεις και με σκοπό η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο. Αλλωστε δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίασαν ότι πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού για το «φως που θα χυθεί» κρύβεται η συσκότιση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: Φαρσοκωμωδία Μητσοτάκη ενώ ακόμα ανασύρονται πτώματα! Εβαλαν μέλος στην τριμελή Επιτροπή διερεύνησης των ευθυνών για τα Τέμπη τον κύριο υπεύθυνο της υποβάθμισης του ΟΣΕ!

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η προαναφερθείσα εκδοχή της αναβολής γινόταν αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, οι εκλογές θα μεταφέρονταν κατά δεκαπέντε ημέρες μετά τις αρχικές σκέψεις, δηλαδή από την Κυριακή των Βαΐων, για μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, την Κυριακή του Θωμά. Καθώς όμως θα χρειαστεί, εκτός απροόπτου, και επαναληπτική διαδικασία, αρχίζουν και τα προβλήματα και οι καραμπόλες. Κι αυτό διότι από 2 ώς 26 Ιουνίου θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ίσως συμπέσουν με τις εκλογές, κάτι που έχει αποκλείσει η κυβέρνηση να συμβεί. Τον σκόπελο των πανελλαδικών υπερβαίνει πάντως το ενδεχόμενο οι πολίτες να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 14 Μαΐου και μετά εκ νέου στις 2 Ιουλίου, όπως προβλέπει το δεύτερο σενάριο που διακινείται μεταξύ των πρωθυπουργικών συνομιλητών. Ακόμη και υπό τη δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει για τις 9 Απριλίου (και οι επόμενες για τις 14 ή 21 Μαΐου).

Φθορά και παραίτηση
Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τον κ. Μητσοτάκη, και μπορεί -έστω εν μέρει- να απαντηθεί από τις δημοσκοπήσεις και τους επικοινωνιολόγους του στο Μαξίμου, αφορά την περίπτωση που αποδειχτεί ότι η μοιραία σύγκρουση των Τεμπών και το αίμα των αθώων ανθρώπων που χύθηκε προκαλεί στη Ν.Δ. μεγαλύτερη φθορά του αναμενομένου. Η διαχείριση της τραγωδίας από την κυβέρνηση, πολιτική και επικοινωνιακή, περιλάμβανε εξάλλου και την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, με δάκρυα στα μάτια και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει μεταβατικά -πλην του Επικρατείας- και ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από τον πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού ως μια κίνηση αυτονόητη και επιβεβλημένη, αν και σχετικά σπάνια στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την οδυνηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στο “μορατόριουμ”! Στο κεντρικό κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη βάζει η Πόπη Τσαπανίδου τον Πρωθυπουργό: “Τέσσερα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει ο Μητσοτάκης”

Από εκεί και πέρα η ατμόσφαιρα για όσα θα ακολουθήσουν από το χρονικό διάστημα ώς την προκήρυξη των εκλογών (όποτε κι αν αποφασιστούν) μέχρι το κλείσιμο και της δεύτερης κάλπης προμηνύεται ηλεκτρισμένη και πολωμένη όσο ελάχιστες εκλογικές μάχες του πρόσφατου παρελθόντος. Και μπορεί ρητορικά ο πρωθυπουργός να αποκηρύσσει την τοξικότητα, τη λεκτική βία και την ακραία ρητορική, επί της ουσίας πάντως έχει σπεύσει ουκ ολίγες φορές να επενδύσει πάνω στη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, βουλευτές, υπουργοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τη Ν.Δ. ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν δειλά δειλά και κομμάτι κομμάτι την κυβερνητική επιχειρηματολογία συμψηφισμού των ευθυνών, συγκρίνοντας τα Τέμπη με την άλλη συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι το 2018 με πάνω από 100 νεκρούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα πηγές του μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν για ένα πράγμα: ότι η Βουλή με τη σειρά της θα κλείσει αργότερα από το εικαζόμενο, που μεταφράζεται σε 17 αντί για 10 Μαρτίου, λόγω του εθνικού πένθους αλλά και προκειμένου να συνεδριάσει το εξ αναβολής υπουργικό και να μπορέσουν να κατατεθούν, να συζητηθούν και να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που υπολογίζει ως έσχατη πινελιά του βίου της η «γαλάζια» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες αναμένονται προσεχώς…»

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *