Είστε εδώ

Ναι στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς όχι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς! Το πειστήριο της διαχείρισης “πολιτικού κόστους” της πανδημίας από την κυβέρνηση…

“Δηλαδή εάν ένας αστυνομικός δεν είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, δεν μπορεί να πιστοποιήσει παράβαση του Κ.Ο.Κ;…” είπε το πρωί “σεσημασμένος” ακροκεντρώων καταβολών “φωστήρας” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταδεικνύοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο … “ρόλος” που αντιλαμβάνεται για τον εαυτό της αυτή η κυβέρνηση στην πανδημία είναι αυτός του … “τροχονόμου”!

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά κυρίως ο μεγάλος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα νοσοκομεία «στενάζουν» με ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, και τους υγειονομικούς να υπερβάλουν εαυτό προκειμένου να προσφέρουν ό, τι καλύτερο μπορούν στις συνθήκες πολέμου που βρίσκεται για ακόμα μία φορά το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση για να εμβολιαστούν οι πολίτες, προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία. Ωστόσο το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου που έχει στερήσει από το σύστημα υγείας 7.000 υγειονομικούς, συνεχίζει να διχάζει, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι αντιφάσεις των αρμοδίων και των ιθυνόντων όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας, με εφαρμογή της γνωστής ελληνικής τακτικής «δυο μέτρα δυο σταθμά» αναλόγως του κλάδου.

Το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τις δομές φροντίδας που τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ήδη πολύ υψηλά σε μια διατυπωμένη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι να εμβολιαστούν.

Η προσπάθεια αυτή δεν φάνηκε να αποδίδει καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους πείστηκε με τον φόβο της αναστολής, και χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν εκτός ΕΣΥ.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου παρά το γεγονός ότι επίσης έρχονται σε επαφή με το κοινό και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά και να νοσήσουν πιο εύκολα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα σώματα ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και μάλιστα είναι επιφορτισμένα να τους ελέγχουν για το εάν έχουν εμβολιαστεί, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ενστόλους ανέφερε:

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;».

Η απορία που γεννάται από αυτές τις δηλώσεις είναι εύλογη. Η ευθύνη για τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία τη στιγμή που βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία είναι μικρότερη;


Οι αντιδράσεις των ομοσπονδιών

Η ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία να στελεχωθούν είναι αναντίρρητη, μιας και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ και λόγω της μικρής εθελοντικής συμμετοχής θα προχωρήσει στην επίταξή τους.

Η απόφαση αυτή βρίσκει αντιδράσεις τόσο από τους ιατρικούς συλλόγους που σημειώνουν πως οι ιδιώτες γιατροί αποτελούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας και η μετακίνησή τους θα έχει κόστος σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όσο και από τις ομοσπονδίες των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ ζητούν να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή και να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, ενώ αναφέρουν πως ούτως ή άλλως στο ΕΣΥ εργάζονται μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι – που δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν την πολύτιμη εμπειρία εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία που «δύσκολα μπορεί να αποκτήσει ένας συνάδελφος που θα ριχτεί σε αυτήν τη μάχη χωρίς να έχει εκπαιδευτεί».

Οι υγειονομικοί ζητούν από την κυβέρνηση έστω και τώρα να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή καθώς οι 7.000 εργαζόμενοι μπορεί να μην λύσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ που υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις, αλλά θα προσφέρουν ανάσα στο καταπονημένο σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες από in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *