Είστε εδώ

ΜΠΕεεεε… από το ΑΠΕ! Έχασε την είδηση για την θέση 107 της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου αλλά … ανησυχεί για την κατάταξη κάποιων χωρών στην Αφρική!

Σανό … πουλάει το υπό πρωθυπουργική επίβλεψη Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων!

Δεν φαίνεται να … ιδρώνει το αυτί της Διοίκησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την έκθεση των RSF για τους Δείκτες Ελευθερίας του Τύπου το 2023 που αποτέλεσε ακόμη ένα «ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με την υπογραφή της έχει οδηγήσει την Ελλάδα στα τάρταρα της κατάταξης σε ευρωπαϊκό και βαλκανικό επίπεδο. Η 107η θέση που πιστοποιεί ότι συνεχίζει να ασφυκτιά η δημοσιογραφία στη χώρα, φαίνεται ότι περνά στα ψιλά από το ΑΠΕ του κ. Αιμίλιου Περδικάρη.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των RSF για το 2023, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απέστειλε το σχετικό τηλεγράφημα, προκρίνοντας την καταγραφή των δεδομένων όπως η Σενεγάλη, η Αϊτή, το Περού και η Τυνησία που υπέστησαν πτώση στην ετήσια κατάταξη. Για την Ελλάδα, αρκούσε μία τυπική καταγραφή έξι λέξεων: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση».

Μία καταγραφή δίχως την οποιαδήποτε εξήγηση για το τι έχει συμβεί την τελευταία τετραετία, ποιοι λόγοι οδήγησαν ώστε οι δείκτες της ελευθερίας του Τύπου να μένουν κολλημένοι στον πάτο, αλλά και τα όσα -μη κολακευτικά- καταγράφει η επεξήγηση της έκθεσης των RSF για την Ελλάδα. Ούτε μία λέξη δεν χώρεσε για τις σοβαρές διώξεις δημοσιογράφων μέσω SLAPPs, τις παρακολουθήσεις μέσω Predator και ΕΥΠ και φυσικά την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Η αιτιολογική έκθεση των RSF για τη θέση της Ελλάδας στους δείκτες Ελευθερίας του Τύπου το 2023.

Αναλυτικά το θέμα του ΑΠΕ για την έκθεση των RSF

Περού, Σενεγάλη, Αϊτή και Τυνησία σε ελεύθερη πτώση στην κατάταξη της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ως προς την ελευθερία του Τύπου

Η Σενεγάλη και η Τυνησία συγκαταλέγονται στις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ετήσια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 107η θέση.

Η Γαλλία ανέβηκε, από την 26η στην 24η θέση. Όμως η «μικρή άνοδος» αυτή εξηγείται «κυρίως από το ότι η κατάσταση χειροτέρεψε αλλού», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων.

Οι εντυπωσιακότερες πτώσεις καταγράφονται στο Περού 110ο, –33 θέσεις), στη Σενεγάλη (104η, –31 θέσεις), στην Αϊτή (99η, –29) και στην Τυνησία (121η, –27).

Στη Σενεγάλη, όπου το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μακί Σαλ προκαλεί αντιδράσεις, η RSF καταγγέλλει «τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Κι αυτό παρότι πρόκειται για χώρα που ως πρότινος αποτελούσε «υπόδειγμα» στην περιφέρεια.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ακόμη πως η Τυνησία του προέδρου Κάις Σάγεντ μοιάζει «ολοένα περισσότερο» να χαρακτηρίζεται από «αυταρχισμό και δυσανεξία» έναντι «της κριτικής του Τύπου».

Κατά την έκδοση για το 2023 της κατάταξης αναφοράς , οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν σε 7 χώρες στις 10.

Νέο στοιχείο: οι τρεις τελευταίες χώρες στην κατάταξη βρίσκονται στην Ασία, με το Βιετνάμ (178ο) και την Κίνα (προτελευταία) πάνω από τη Βόρεια Κορέα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ότι στις 52 από τις 180 χώρες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή» ή «μάλλον καλή» (4 περισσότερες από ό,τι το 2022). Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 2016.

Η 21η έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης στέκεται ιδιαίτερα στις συνέπειες της παραπληροφόρησης.

Στα δυο τρίτα από τις 180 χώρες της κατάταξης, οι ειδικοί που συνεισφέρουν στην κατάρτισή της τονίζουν «την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων» σε «εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας», σημειώνει η RSF.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση που παίρνει η παραπληροφόρηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα τις ψευδείς εικόνες –βίντεο και φωτογραφίες– δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *