Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μπάιντεν μετά την εμφάνιση της “Όμικρον”: Να αρθεί προσωρινά η πατέντα των εμβολίων κατά του κορονοϊού – Πλεύρης: “Θα ήταν λάθος μήνυμα, δεν θα γινόταν τίποτα” !

Μπάιντεν μετά την εμφάνιση της “Όμικρον”: Να αρθεί προσωρινά η πατέντα των εμβολίων κατά του κορονοϊού – Πλεύρης: “Θα ήταν λάθος μήνυμα, δεν θα γινόταν τίποτα” !

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε την Παρασκευή για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό για «να ενισχυθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά εμβόλια», την οποία καταψήφισαν σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Εντούτοις τους ισχυρισμούς των πολυεθνικών του φαρμάκου εναντίον της άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορωνοϊό επανέλαβε στη Βουλή και επίσημα ο Θάνος Πλεύρης. «Στην ουσία δεν θα γινόταν τίποτα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας αντιδρώντας στην κριτική του Ανδρέα Ξανθού για την καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. του ψηφίσματος για την άρση των πατεντών.

Ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα με τη μαζική παραγωγή των εμβολίων δεν είναι η πατέντα, αλλά οι δυνατότητες παραγωγής τους και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών. «Ακόμα στην περίοδο προσαρμογής θα ήμασταν» υποστήριξε χαρακτηριστικά, ενώ φυσικά δεν απέφυγε να επικαλεστεί και τα παρωχημένα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα που συνδέουν το κέρδος με τις ιατρικές καινοτομίες.

Είπε ότι η άρση των πατεντών θα έστελνε το λάθος μήνυμα, καθώς καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα έκανε έρευνα για την ανάπτυξη, για παράδειγμα, των μονοκλωνικών αντισωμάτων ή των χαπιών για τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δωρίζουν συνεχώς σημαντικές ποσότητες εμβολίων στις αφρικανικές χώρες.

Πηγή: documentonews.gr / avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top