Είστε εδώ

Μωρά και παιδιά που γεννιούνται και πεθαίνουν στη φυλακή.

Στη Νιγηρία μωρά και παιδιά πεθαίνουν στις φυλακές. Σε μία έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία φέρνει στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στη φυλακή Giwa στο Maiduguri της Νιγηρίας όπου 149 άνθρωποι πέθαναν απ΄την αρχή του χρόνου. Ανάμεσά τους 12 παιδιά και μωρά. Τα παιδιά μπήκαν στην στρατιωτική φυλακή της Giwa μαζί με τις μανάδες τους που κρατήθηκαν ως ύποπτες για συνεργασία με την ισλαμική οργάνωση Boko Haram. Πολλά από αυτά γεννήθηκαν μέσα στη φυλακή, επειδή η μητέρα τους ήταν έγκυος όταν φυλακίστηκε. Δυστυχώς οι άθλιες ,όπως τις χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία, συνθήκες κράτησής τους τα καταδίκασαν σε θάνατο.
Στην έκθεσή της με τίτλο “Αν το δεις, θα κλάψεις. Η ζωή και ο θάνατος στις φυλακές του Giwa” που παρουσιάστηκε στις 11 Μαΐου η ΜΚΟ αποκαλύπτει πως από την αρχή του χρόνου 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανάμεσά τους 12 παιδιά απ΄τα οποία τα 11 ήταν κάτω από 6 χρόνων και κάποια μόλις λίγων μηνών. Βασισμένη σε αφηγήσεις παλιών κρατουμένων, η Διεθνής Αμνηστία έκανε αυτό τον θλιβερό απολογισμό που δυστυχώς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής. Η έλλειψη καθαριότητας, η έκθεση σε μεταδιδόμενα νοσήματα, η ζέστη, ο υπερπληθυσμός στη φυλακή, η έλλειψη νερού και φαγητού ήταν η αιτία θανάτου των κρατουμένων και των μικρών παιδιών. Μια επιδημία ερυθράς, σύμφωνα με την καταγγελία μιας γυναίκας που αποφυλακίστηκε ανάγκασε τις αρχές να εφαρμόσουν έναν τακτικό ιατρικό έλεγχο. Αλλά παρ’ όλα αυτά τα μέτρα μεταξύ 22 και 25 Απριλίου, δύο αγόρια 2 και 5 χρόνων και ένα πεντάχρονο κοριτσάκι πέθαναν, όπως δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία μια 20χρονη κρατούμενη που πέρασε 2 μήνες στη φυλακή. Οι μανάδες έπρεπε να αρκεστούν σε αυτή την υπόσχεση και δεν τους επιτρεπόταν να παραστούν στην κηδεία του παιδιού τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, 1200 άτομα κρατούνται σήμερα στη Giwa με κατηγορίες συμμετοχής σε πράξεις τρομοκρατικές ή της σχέσης τους με τη Boko Haram από τα οποία 120 είναι παιδιά και 20 από αυτά είναι κάτω των 5 χρόνων. “Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και δεν επιτρέπεται καμιά καθυστέρηση. Η στρατιωτική φυλακή της Giwa πρέπει να κλείσει και να αποφυλακιστούν όλοι οι κρατούμενοι ή να παραδοθούν σε πολιτικές αρχές. Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλεια και τη ζωή των παιδιών που θα αποφυλακιστούν.”
Από πέρισυ άλλωστε η αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες γίνεται δημόσια συνήθως στην πλατεία του χωριού. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ο αριθμός των κρατουμένων στη Νιγηρία που πέθαναν στη φυλακή από το 2011 μέχρι το 2015 έφθασε τους 7.000 εκ των οποίων οι 4.700 απεβίωσαν στη φυλακή της Giwa μόνο το 2013.
Κείμενο: Mαρία-Κάντια Χαρδαλιά
Πηγή: aufeminin.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *