Είστε εδώ

Μόνο στη χώρα του Μητσοτάκη αυτά! «Μαγειρεύουν» τα νούμερα από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – Βαφτίζουν «έμμεση έκπτωση» το ότι η ΔΕΗ δεν «έσπασε» τα κλειστά συμβόλαια

Μπροστά στην οργή των πολιτών αλλά και σε μια προσπάθεια να μην πειράξουν τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, το Μαξίμου τώρα άρχισε το «ψαλίδισμα» των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, κίνηση για την οποία είχε προειδοποιήσει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση κάνει επίτηδες ένα λογιστικό λάθος για να κατεβάσουν το ποσό των υπερκερδών.

Τα υπερκέρδη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, ενδέχεται να μειωθούν σε μόλις 300 εκατ. ευρώ. Αυτό θα σημαίνει ότι τελικά στα ταμεία του κράτους θα καταλήξουν μόλις 270 εκατ. ευρώ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε φορολόγηση 90%.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι διαρροών που ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση έλαβε στα χέρια της τη σχετική έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβήτησε τις αποκαλύψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια βέβαια υποχρεώθηκε έστω και με μεγάλη δυσκολία να μιλήσει όχι για υπερκέρδη αλλά για υπερέσοδα. Και σήμερα ξεκίνησε διαρροές για 600 εκατομμύρια ευρώ που οι εταιρείες ενέργειας απέσπασαν από τους πολίτες μέσω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής.

-Διαβάστε εδώ: Απίστευτο πλιάτσικο! Λειψά 600 εκ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας!

Ωστόσο, στη συνέχεια το Αθηναϊκό Πρακτορείο έριξε ακόμα περισσότερο τον πήχυ, επικαλούμενο πηγές της αγοράς που βάπτισαν έκπτωση το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν «έσπασε» τα κλειστά συμβόλαια που υπέγραψαν οι πελάτες της και δεν προέβη σε αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο προχώρησε σε δύο αυξήσεις στα κλειστά σταθερά τιμολόγια που αφορούσαν τους νέους πελάτες.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η κερδοφορία την καθετοποιημένων προμηθευτών (είναι η ΔΕΗ και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κατά 927 εκατ. ευρώ.

Από τα 927 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 που είναι 336 εκατ.

Ερώτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, αποτελεί το αν από τα 600 εκατ. ευρώ που απομένουν, θα αφαιρεθούν και οι “έμμεσες” όπως χαρακτηρίζονται εκπτώσεις που αντανακλούν το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν προμηθευτές -κυρίως η ΔΕΗ- βάσει συμβολαίων που υπεγράφησαν προ κρίσης. Η ΡΑΕ επισημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν την ενεργειακή κρίση, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως “έμμεση έκπτωση” προς τους καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν επιλέξει 500.000 πελάτες της.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εν λόγω έμμεσες εκπτώσεις ελάφρυναν την επιβάρυνση των καταναλωτών, συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον συνολικό λογαριασμό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών».

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *