Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μόνο ο Βελόπουλος στο πλάι του Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο: Πέρασε με 163 ψήφους, όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25

Μόνο ο Βελόπουλος στο πλάι του Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο: Πέρασε με 163 ψήφους, όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25

Απέναντι στον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε το προοδευτικό μέτωπο με μόνες τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο “ταφόπλακα” για την απλή αναλογική.

Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν κατά την έναρξη ένσταση αντισυνταγματικότητας, με αίτημα να συζητηθεί πριν από την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Όπως εξήγησε ο Δημ. Τζανακόπουλος, στην περίπτωση που υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων που λαμβάνει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 60%, αν το δεύτερο κόμμα λάβει 31%, π.χ. η ΝΔ, τούτο θα σημαίνει ότι το μπόνους θα πάει στο κόμμα με το 31% και όχι σε αυτό με 60% .

πηγή: left.gr

One thought on “Μόνο ο Βελόπουλος στο πλάι του Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο: Πέρασε με 163 ψήφους, όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25

Leave a Reply

17 − fourteen =

Top