Είστε εδώ

Μητσοτάκης στη Βουλή για τις υποκλοπές: Απέφυγε πεισματικά να απαντησει “γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη”! Διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ακροδεξιές χυδαιότητες κατά της 6χρονης προσφυγοπούλας και ομολογία ότι “δεν θα κάνει το χατίρι αυτών που θέλουν εκλογές για να πάψει να είναι Πρωθυπουργός”!

“Δεν θα κάνουμε το χατίρι  αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και τη ΝΔ κυβέρνηση, να κάνουμε πρόωρες εκλογές” !

Κουνώντας το δάχτυλο ακόμα και στον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο έφτασε στο σημείο να «ταυτίσει» με τη Χρυσή Αυγή ως στόχο παρακολούθησης και πασχίζοντας να παρουσιάσει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ως «κανονικότητα» και τη δράση του Predator στη χώρα ως ζήτημα που δεν αφορά τη χώρα εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κάλεσε, δε, τον κ. Ανδρουλάκη να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη.

«Παίρνω τον λόγο με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις σε όποια κενά διαπιστώνονται ότι θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και με την πεποίθηση ότι παρά τη μεγάλη τοξικότητα μπορούμε να αναζητήσουμε συγκλίσεις σε πεδίο όπως αυτό της εθνικής ασφάλειας. Τα λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη απάντηση» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, όταν πληροφορήθηκε τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η νόμιμη επισύνδεση ήταν λάθος. «Απάντησα αμέσως με αλλαγές στην ΕΥΠ και στη Γ.Γ. του πρωθυπουργού αλλά και με πρόσθετες πρωτοβουλίες. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας που καθιερώθηκε από αυτή την κυβέρνηση και καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε», είπε και πρόσθεσε:

«Κατέθεσα 4 τομείς αλλαγών που συνιστούν μια νέα πραγματικότητα στον μυστικό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Διότι συνέβαλε καθοριστικά για να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, βοηθώντας στην εξάρθρωσή της. Είναι επιτυχίες που σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Ένα λάθος όμως αποκτά μεγάλες διαστάσεις λόγω της φύσης της ΕΥΠ. Είναι ένας εθνικός βραχίονας και δεν επιτρέπεται να παραλύσει ούτε στιγμή. Ένα ολίσθημα δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα μετρήσιμο έργο.

Οι μυστικές ισορροπίες κινούνται εξ ορισμού σε μία λεπτή γραμμή. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες. Όπως ενημερώθηκα, υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Είναι προβλήματα που η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει.»

Είπε επίσης:

«Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.

«Δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

«Θα προσέξατε ότι απέφυγα να αναφερθώ ως τώρα στα όσα ανεύθυνα έχουν ακουστεί ως τώρα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπλήσσομαι. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι, με μία χαιρέκακη προσέγγιση. Απέναντι στην πανδημία και το νέο ΕΣΥ, στο μεταναστευτικό και τη θωράκιση των συνόρων, απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι στα γενναία μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι στις προσπάθειες θωράκισης της ΕΥΠ.

Η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πάρει μέτρα για να διορθώσει το λάθος. Τόλμησα να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς κουνάτε το δάκτυλο, έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πάει πολύ, κύριε Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις : Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης.

Κάλεσε, μάλιστα, τον παριστάμενο κ. Βαρουφάκη να αποσαφηνίσει πρωθύστερη δήλωσή του στη βουλή ότι «επί του κ. Ρουμπάτη, το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εναντίον της κυβέρνησής μας». Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας για το θέμα αυτό, κύριε Βαρουφάκη.

Εσείς, κύριε Τσίπρα που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός που υπεκλάπησαν email μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας μία ημέρα πριν εξετάσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά;»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν μία επιχειρησιακή αστοχία ως μία τάχα εντολή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση.

«Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν κάποια λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σε όσους σκέφτονται έτσι.

Εγώ δεν κάνω πίσω και οι έλληνες δεν κάνουν πίσω. Στη Δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του. Και αυτή την δυνατότητα δεν την εκχωρεί σε κανέναν.

Ζητάτε εκλογές. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα σε ένα περιβάλλον αστάθειας για δύο τρεις μήνες. Δεν βλέπετε τί γίνεται στην Ιταλία; Για σκεφτείτε, κύριε Τσίπρα, τί θα γίνει με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ζητάτε εκλογές για να κάνετε το χατίρι σε όσους δεν θελουν τον Μητσοτάκη. Εγώ θα αναλάβω το κόστοςΘα περάσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώναΔεν θα υπαναχωρήσω. Και στο τέλος του, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται ούτε σε πιέσεις, ούτε σε παθογένειες, ούτε σε δικές της αδυναμίες. Πέρσι τέτοια εποχή μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δεσμεύτηκα όμως ότι θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Και σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σήμερα η Ελλάδα είναι αυτή που συνδράμει την Ελλάδα και την Πορτογαλία και όχι το ανάποδο. Η Δημοκρατία δεν ανέχεται τις σκιές. Θα τις διαλύσουμε. Αν είναι να χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου, ας είναι.»

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη:

«Εύχομαι η συζήτηση αυτή να καταλήξει σε λύσεις. Η Εθνική Ασφάλεια δεν πρέπει να μπαίνει σε πεδίο κομματικών διαξιφισμών. Όταν έμαθα για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές προσώπων. Δέχθηκα η υπόθεση να έρθει αμέσως στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Κάθε πρωτοβουλία επιβάλλεται να σεβαστεί το έργο της ΕΥΠ. Η ΕΥΠ βοήθησε στη μαζική εισβολή στον Έβρο. Αυτή εισβάλει στους διπλωματικούς μας χειρισμούς. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με τη διεθνής τρομοκρατία.

Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε στιγμή. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίζει το έργο της ΕΥΠ. Δεν χρειάζονται ειδικοί για να μας πουν πόσο σημαντικές είναι οι μυστικές πληροφορίες. Η φύση αυτών των δομών κρύβει κινδύνους. Ναι, μπορεί να οδηγηθούν σε αυθαιρεσίες. Υπάρχουν 500 παγκοσμίως λογισμικά παράνομα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Η δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

Δεν είναι απλή αυτή η μάχη και ούτε ελληνική. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις κι αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέοι μέθοδοι παρακολούθησης. Εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Και η σύζυγός μου και η κόρη μου. Το είπε ο κ. Τέλλογλου.

Πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη κι αδύναμη.

Θα πω 4 αλήθειες:

  1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυσή του ζητήματος Predator και των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Οι νόμιμες επισυνδέσεις ευρύνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Όλες λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προϋπήρχε, αλλά μετά τα νέα δεδομένα πρέπει να το αξιολογήσουμε.
  2. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά, όπως ορίζει η διάταξη ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει διαφορετικά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ήταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Αυτό λέμε σε πρώτη φάση μέχρι να καταλήξουμε σε πιο δραστικές αποφάσεις. ΄
  3. Είναι προφανές ότι σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει και για όσους ερευνούν. Εκεί οφείλεται η αποτελεσματικότητά τους. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
  4. Από την πρώτη στιγμή που έλαβα γνώση, η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί, άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να συνδράμουμε.

Αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση, ας πάει σε όποιο δικαστήριο θέλει. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία της ΕΥΠ. Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόρρητη Επιτροπή.

Φαντάζομαι ότι οι διαδικασίες από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις θα σέβονται τη μυστικότητα των συνεδριάσεων.

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να διαχωρίζονται όμως με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο. Αν πιστεύετε αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι κανείς βουλευτής δεν πρέπει να παρακολουθείτε, να το πείτε. Σκεφτείτε μόνο την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Ένα σύνολο των επισυνδέσεων γίνεται από την ΕΥΠ. Άλλες από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και έχει τη δύναμη να βρίσκει τις ελλείψεις και να τις καλύπτει.

Με δεδομέμενες τις 4 αλήθειες, έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, σταθερή επικοινωνία της Υπηρεσίας με τα αρμόδια Κοινοβουλευτικά όργανα. Θωράκιση των νόμιμων επισυνδέσεων και διαφάνεια σε όλα.

Η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην ΕΥΠ αποτελεί εγγύηση. Ο κ. Δεμίρης ήταν ο καλύτερος διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη και την αξιοποίηση αντίστοιχων πρακτικών από άλλα κράτη. Η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιες προτάσεις για να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα.

Απέφυγα να αναφερθώ στα όσα ανεύθυνα ακούστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στο Μεταναστευτικό και τη θωράκιση των συνόρων, απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι στα μέτρα αναχαίτησης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Η ζωή θα σας διαψεύσει.

Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αντιληφθεί το λάθος και να κάνει ό,τι μπορεί για να το διορθώσει. Διαχώρισαν κατευθείαν τη θέση μου από τις τακτικές αυτές και εσείς σηκώνετε το δάχτυλο και μιλάτε για ειδικά δικαστήρια.

Κ. Τσίπρα πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Σας έχουν καταγγείλει 5 συνεργάτες για παρακολουθήσεις. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαρουφάκης. Θα ήθελα να διευκρινήσει αυτό που είχατε πει το 2019. Όταν μιλούσατε για βαθύ κράτος που λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής σας.

Όταν συμφώνησα στη σύγκληση αυτής της Ολομέλειας δεν ήθελα να ασχοληθώ με ζητήματα του παρελθόντος. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη, ξεχνιούνται τα δικά μας. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαι αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα, παρουσιάζοντάς το ως πολιτική κρίση. Την εντολή παρακολούθησης την αποδίδετε σε μένα. Αυτό που λέτε είναι ψέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και επιστρέφεται στον αποστολέα. Είναι κρίμα μέσα από τη μεγαλοποίηση του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα θέλουν αυτοί που επιθυμούν αποσταθεροποίηση της χώρας.

Κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε 2 φορές. Αρνήθηκε τότε, όπως και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είπε ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργός ακόμα κι αν κερδίσει η ΝΔ. Να θυμάται ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα. Να ασκήσει κριτική στις παραλείψεις μας. Να συμβάλει στη συζήτηση.

Να μας πείτε αν ο κ. Παπανδρέου έκανε καλά όταν πήρε την εποπτεία της ΕΥΠ. Ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την ευθύνη της εθνικής πορείας. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα δημιουργεί το ερώτημα σε πολλούς ότι μήπως ψηφίσουν Ανδρουλάκη και τους προκύψει Τσίπρας.

Μια αστοχία δεν πρέπει να προβάλλεται ως συνολική αποτυχία της κυβέρνησης. Τι σημαίνει άραγε για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα «δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή». Τι σημαίνει η ανασύνταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;

Η Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλό πολιτικό βίο. Είναι απαράδεκτο κι ανεύθυνο ένα σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας. Πώς θα γίνει η ανασύνταξη; Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση; Προσέξτε κ. Τσίπρα, οι λέξεις έχουν το βάρος και τη σημασία τους.

Η ΕΥΠ έχει προσφέρει πολλά στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας. Πώς θα προκύψουν αυτά που λέτε; Μήπως από δικαστές του κ. Πολάκη; Από ελεγχόμενα ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας; Με κλειστές τράπεζες και capital controls; Θα μιλάμε για νέα εθνική τραγωδία.

Οι γείτονες μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Σας καλώ να σταθούμε μαζί στην αλλαγή της ΕΥΠ. Στον Έβρο αναμένεται νέο κύμα εισβολής. Αναρωτιέμαι αν σε αυτή τη συγκυρία θα είμαστε μαζί. Ήταν ψέματα ότι οι Έλληνες άφησαν αβοήθητο να πεθάνει ένα μωρό στον Έβρο. Η Τουρκία έσπρωξε 38 μετανάστες σε ένα χώρο που οι δυνάμεις μας δεν μπορούσαν να επέμβουν. Μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βοηθήθηκαν. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Εργαλειοποιήσατε το θέμα.

Η Ελλάδα της ανθρωπιάς σώζει ζωές. Θα φυλάμε όμως και τα σύνορά μας, τα οποία είναι και της Ευρώπης.

Ως πρωθυπουργός δεν θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα από τη μικρή. Αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις κλειστές τράπεζες. Αφήσαμε πίσω μας την εσωστρέφεια, βγήκαμε με ισχύ στο διπλωματικό χάρτη τον τελευταίο μήνα. Διαθέτουμε ισχυρή εθνική άμυνα, συνομιλούμε με όλες τις χώρες. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Αυτό είναι το στοίχημα. Θα ήθελα να πω μερικά σταράτα λόγια. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στις δημοκρατίες αποφασίζει ο λαός κι αυτή την απόφαση δεν την εκχωρώ σε κανέναν.

Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας. Ζητάτε να μπει η χώρα σε 2μηνη περιπέτεια. Η Ιταλία σήμερα είναι αντικείμενο επίθεσης. Τι θα σήμαινε υπηρεσιακή κυβέρνηση; Θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια για να κάνετε το χατίρι σε όσους δεν θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Θα περάσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Στο τέλος της 4ετίας θα αποφασίσει ο λαός ποιον επιθυμεί την επόμενη μέρα.

Ανέλαβε με θάρρος την ευθύνη για τις περυσινές πυρκαγιές. Φέτος ο μηχανισμός λειτούργησε καλύτερα. Αφιερώσαμε εκατοντάδες ώρες. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ας χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν δεν το διορθώνουμε. Είμαι εδώ για να διορθώσω τα προβλήματα. Είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που βαδίζει με λάθη από μια λάθος κυβέρνηση».

Πηγή:  ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.