Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μητσοτάκης σε Ζάεφ: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες»

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες»

Τους πέταξε τους “Μακεδονομάχους” σαν την “τρίχα στο ζυμάρι” … ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα τους εργαλειοποίησε και τους εκμεταλλεύτηκε αδίστακτα, πολιτικά, για να συνάψει ένα φανατισμένο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να κερδίσει τις εκλογές!

Όπως αποκαλύπτει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη σην χώρα μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο του Economist, σε δυο συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, του είπε: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες».

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το CNN Greece που συνομίλησε μαζί του, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στις απαντήσεις του:

-Την αφοσίωση του στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Την πίστη του σε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και όλων των Βαλκανίων.

-Την επείγουσα προτεραιότητα που έχει για τη χώρα του η οικονομική ανάπτυξη μέσω της διακρατικής συνεργασίας και των επενδύσεων.

-Την πεποίθηση του ότι η συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι παραγωγική.

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης στον δημοσιογράφο Γιάννη Αλμπάνη :

Η συνεργασία με τον Μητσοτάκη

-Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι τώρα μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του παραγωγικά για την εφαρμογή της Συμφωνίας;

-Το πιστεύω πολύ. Μέχρι τώρα είχα την ευκαιρία να κάνω δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπε: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες».

Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει πολύ γιατί έχει αναπτυγμένη οικονομία. Γνωρίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών διάκειται θετικά για το λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν έχουμε συμφωνία μόνο για το όνομα, αλλά και για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Η Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟ επιτηρεί τον εναέριο χώρο μας. Οπότε φροντίζετε για την ασφάλεια μας. Είμαστε μαζί και αυτό ελπίζω να δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ θετικός σε αυτό γιατί είναι αφοσιωμένος στην οικονομία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά την άφιξή του στην Ελλάδα μίλησε στο euronews με πάρα πολύ καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «καρφώνοντας» τον μάλιστα αναφέροντας ότι από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας μόνο θετικά λόγια είχε για την Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει απόταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.»

Ερωτώμενος μάλιστα για τη σχέση του με τον έλληνα πρωθυπουργό άφησε να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει στάση απέναντι στη Βορεια Μακεδονία. Ανέφερε συγκεκριμένα:«Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός. Επικοινωνήσαμε επίσης όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν.»

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκύραςλέγοντας ότι «το θέμα είναι σημαντικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία. Καταρχάς, εγώ είμαι ο Ζόραν Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και την πετύχαμε μέσα από το διάλογο, προσπαθώντας να δεχθούμε και να προστατεύσουμε τον εταίρο της άλλης πλευράς. Στηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα πλοία και στηρίζω την επιτροπή για την αποκλιμάκωση του προβλήματος.»

Leave a Reply

5 × 2 =

Top