Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μήνυμα Τσίπρα μετέφερε στη Λαγκάρντ ο Τσακαλώτος – “Αποφασίστε: Είστε μέσα ή έξω;”

Μήνυμα Τσίπρα μετέφερε στη Λαγκάρντ ο Τσακαλώτος – “Αποφασίστε: Είστε μέσα ή έξω;”

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΔΝΤ φέρεται να ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, μεταφέροντας το σαφές μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, πηγή ανέφερε σχετικά με τη συνάντηση ότι “ο Πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα”. “Χαιρόμαστε που φέρνει μπροστά το θέμα του χρέους, έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους, να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές», είπε η πηγή στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου και συνέχισε αναφορικά με τη συμφωνία «έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία, και αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα «είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ, για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Παράλληλα, αντικείμενο της συνάντησης είναι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και το κατά πόσο θα χρειαστεί μία περίοδος μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να “ωριμάσουν” οι συνθήκες προτού η χώρα μας στραφεί στον δανεισμό από τις αγορές.

Το μήνυμα, πάντως, που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, σε όλους του συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον ήταν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Μ.Ιγνατίου, ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ για μία γρήγορη αξιολόγηση ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από τα προγράμματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την κ. Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα και συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

«Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ», σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Η πηγή παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους. «Βοηθά για το χρέος», σημείωσε και τόνισε ότι «αν αποχωρήσει το Ταμείο από το Πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

Το οικονομικό επιτελείο τόνισε στους συνομιλητές του η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συναντήσεις με επενδυτές
Ο Έλληνας υπουργός είχε, σύμφωνα με τον Μ.Ιγνατίου, δύο τύπου συναντήσεις στην έδρα του ΔΝΤ: Συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ είχε και πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις. Όλες οι επαφές του ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.
Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση, συναντήθηκαν με επενδυτές. Οι ερωτήσεις τους ήταν ενθαρρυντικές, δεν ήταν επιθετικές αλλά  διευκρινιστικές, δεν εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τονίστηκε. Αναφορικά με τις πολιτικές συναντήσεις με χώρες και θεσμούς, (σχεδόν όλοι) δήλωσαν ότι θέλουν να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, δεν επιθυμούν καμία καθυστέρηση για να μπορέσει να συνεχίσει η χώρα τη βελτίωση με σκοπό την διαδρομή εξόδου από την κρίση. Ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το ΔΝΤ καλά κάνει και πιέζει για το χρέος. Ο κ. Μάλπας υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει και τη Γερμανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στο  θέμα του χρέους και επανέλαβε την γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά από τον προκάτοχό του κ. Μάλπας, μόνο μικρή απόκλιση τονίστηκε από την πηγή. Ο βασικός στόχος του κ. Τσακαλώτου και των συνεργατών του κατά την επίσκεψή τους στο Ταμείο, σύμφωνα με την πηγή, «ήταν να δούν το κλίμα και να δώσουν κλίμα ενόψει της αξιολόγησης, τι έχουν κάνει. Μετά απ’ όλες τις συζητήσεις, σήμερα που είναι το τέλος, είναι πιο ικανοποιημένος απ’ ότι στην αρχή της εβδομάδας».

Πηγή: mignatiou.com

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top