Είστε εδώ

Μήνυμα ισχύος από Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά: Επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης, ΑΟΖ και μετά Χάγη (vid)

Σταθερός στη θέση του, που θα έπρεπε να αποτελεί και αδιάκοπο επιχείρημα της Ελλάδας στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών εμφανίστηκε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στη δευτερολογία του,  ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, θυμίζοντας πως και το 2021 είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τελωνειακή ένωση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως επί Δεξιάς τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο, αλλά να ανήκει και στην Ελλάδα η πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας σταθερός στη θέση του, διατράνωσε για άλλη μια φορά το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, επιβεβαιώνοντας μάλιστα όσους τονίζουν ότι είναι σηµαντικό η Ελλάδα να εκπέµπει προς τα έξω το µήνυµα ότι είναι έτοιµη να πάει στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς έτσι (εκ)θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει και την ελληνική προσήλωση στη λογική της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

«Πλανώνται οικτρά όσοι χρησιμοποιούν τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα. Δεν είναι casus belli, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Θα πιέσει και την Τουρκία, με τη συνδρομή και των εταίρων μας».

 

Παράγοντας αποσταθεροποίησης ο Μητσοτάκης
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως παράγοντα αποσταθεροποίησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές και τριπλές εκλογές σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας σταθερότητας αφού μπορεί να να σχηματίσει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές συνεργασίες. «Εμείς λέμε εκλογές αύριο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε πως «οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε περίοδο που να μην δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι”»
Μύδρους κατά της πολιτικής Μητσοτάκη και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι άκουσε στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ την κοινή αγωνία για «όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας σε όλους τους τομείς, στον τομέα της πολιτικής μάχης και στον τομέα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που διογκώνονται», σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες που περνούν μεγάλες δυσκολίες, για να ανοίξουμε το δρόμο είτε με παρεμβάσεις αλληλεγγύης είτε με αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

«Τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα και που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει μνημόνια;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις κυβερνήσεις Μάκρι στην Αργεντινή και Λιζ Τρας στην Βρετανία. «Αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια τη χώρα, κατηγορούν εμάς που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία» είπε και πρόσθεσε: «Διαχειριστήκαμε με εντιμότητα και σωφροσύνη τα δύσκολα δημοσιονομικά και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτοί τι έχουν κάνει;». Είπε πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης «μας έλεγε τότε ότι μπαίνουμε σε 4ο μνημόνιο και να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης», για να τονίσει πως «αν δεν υπήρχε το “μαξιλάρι” η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας». «Και τώρα μας λένε ότι αυτοί έφτιαξαν το “μαξιλάρι” και ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γκεμπελική προπαγάνδα».

Για servicers
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τράπεζες και στις εγγυήσεις των 19 δισ. ευρώ του σχεδίου “Ηρακλής” προς όφελος των servicers και των funds. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση τροπολογία που θα εξυπηρετεί τους servicers. «Αν ο “άριστος” Μητσοτάκης φεσώσει με 20 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να λογοδοτήσει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μητσοτάκης και Βορίδης να απαντήσουν για το πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές»
«Διαβάζω σε εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσουν πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν σκέφτεται μετάθεση ή θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *